Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Pogledali smo film Fast & Furious Presents: Hobbs & Shawprvi spin-off ovog poznatog akcijskog serijala. Našu detaljnu recenziju filma Hobbs & Shaw pročitajte u članku.

Žanr: Akcija, avantura, krimi, triler

Redatelj: David Leitch

Scenarist: Chris Morgan, Drew Pearce

Glumačka postava: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Eiza Gonzalez, Helen Mirren

Sinopsis: Spin-off filma Fast & Furious 8, fokusiran na nevjerojatan savez američkog DSS agenta Luke Hobbsa i bivšeg britanskog operativca Deckard Shawa.

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Fast & Furious franšiza iz godine u godinu raste sve više, a sa dosad utrženih preko $5 milijardi, čini se da ovaj serijal ne namjerava usporiti, a serijal je sada i dodatno proširen sa ovim spin-off filmom gdje su glavnu riječ imali nekada krvni neprijatelji Luke Hobbs i Deckard Shaw čiji je bromance i otkada su na istim stranama kompliciran da kompliciraniji ne može biti. Ovaj duo fantastikus sa povećom količinom mišićne mase pokušati će zaustaviti opasnog negativca Brixtona, koji je član tehnološke sekte, u namjeri da dođe do smrtnosnog virusa koji, riječima jednog gostujućeg glumca iznenađenja “pretvori unutarnje organe u juhu.”

Generalno gledano, ovaj film ima sve što smo u zadnjih nekoliko godina navikli od Fast & Furiosa. Hrpetina nabijene akcije, jurnjave, moderne tehnologije, auto-zvijeri od nekoliko stotina konjskih snaga, seksipila, pucnjave, tučnjave i svega ostalog što uz to ide. Film počinje, što bi se reklo, odmah u glavu. Od prve do zadnje sekunde je nabijen gomilom iako nerelane, ali ipak impulsivne i vizualno impresivne akcije koja ubrzava puls i jednostavno ne dozvoljava da film postane dosadan. Ipak, činjenica je da je ovo tip filma kojeg će jedna skupina gledatelja obožavati, a druga skupina mrziti, a mislim da bi bilo fer reći da sam ja, koji pišem ovu recenziju, veliki obožavatelj toga i da nikad nisam zamjerao Fast & Furiousu što se iz trkaće franšize pretvorio u nadrealno nerealni akcijski serijal koji krši zakone fizike gdje god stigne.

Za scenarij ovog filma bio je prvenstveno zadužen Chris Morgan koji je napisao šest od dosadašnjih osam filmova ovog serijala (ovo mu je sedmi), a i na ovom filmu se vidi taj njegov scenaristički pristup koji dobro balansira između akcije, kakvog-takvog humora i seksipila. Ipak, ovaj film, bez obzira na to, nema onaj štih kakvog su imali prijašnji Fast & Furious filmovi, i to nije samo zato što nedostaju Vin Diesel i ostatak Fast obitelji, no s druge strane, ovaj film još uvijek dovoljno dobro djeluje kao sam za sebe te bi svi fanovi ovog serijala mogli biti zadovoljni viđenim, iako vam definitivno ovo neće biti najbolje što ste ikad vidjeli u serijalu. Režiser ovog filma je David Leitch, kojeg dobro znamo po isto tako akcijskim uspješnicama Atomic Blonde Deadpool 2. Iako se vidi da Leitch ima taj gard da može vrlo kvalitetno izrežirati film Fast & Furiousovih gabarita, iako to nije ono što su dosada na ovom serijalu radili Justin Lin i James Wan.

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Naravno, ono što nosi cijeli ovaj film su Dwayne The Rock Johnson i Jason Statham koji su već i pticama na grani poznati kao jedni od najvećih akcijskih zvijezda u Hollywoodu, što ih čini izvrsnim dvojcem za jedan ovakav film. Njihove glumačke performanse su sasvim solidne, iako se i iz aviona vidi da su akcijske scene njihov domaći teren, a ne scene gdje se samo razmjenjuju dijalozi, kojih u ovom filmu, s obzirom na količinu akcije, i nema baš previše. Dwayne i Jason su savršeno odradili i kaskaderske scene, a pogotovo scene u kojima je dolazilo do hand-to-hand borbe, a tu je situaciju još dodatno začinila i Vanessa Kirby u ulozi Hattie Shaw. Vidi se da je, iako kompliciran, bromance između Johnsona i Stathama doveden na sasvim zadovoljavajuću razinu te će vas zasigurno, u kombinaciji sa već spomenutom akcijom, dobro zabaviti, a u nekim momentima i nasmijati.

Kad sam ju već spomenuo, moram reći da je Vanessa Kriby kao Hattie najljepša, najseksi i najbadass ženski karakter u cijelom serijalu. Vanessa Kirby je odradila izuzetan glumački posao, te se izvrsno uklopila u taj bromance između dva glavna lika. Ipak, iako se kemija između tog trojstva stvarno osjeti, moram reći da kemija sa Dwayne Johnsonom u onom jednom, valjda znate kojem smislu, nije nimalo legla. Nekako mi se čini da su scenaristi to između nje i The Rocka malo previše isforsirali. Hattie možda je super-zgodna, i Dwayne možda ima turbo nabijene mišiće, ali njih dvoje u bilo kakvom odnosu osim partnerstva na misiji za spas svijeta – nula bodova.

Kad smo već kod toga, iako ovaj film nema čitav tucet ženskih likova kao neki prijašnji Fast & Furious filmovi, Vanessa Kirby, uz mali dodatak Eize Gonzalez u ulozi Madam M. je sasvim dovoljan da publika koja ove filmove gleda samo zbog cars and butts dobije ono što želi. Šteta je što Eiza Gonzalez nije imala veću ulogu jer se definitivno pokazala kao dobar karakter koji apsolutno odgovara finesama ovog serijala, ali unatoč dobroj glumi i kvalitetnom liku, napravljena je jedna greška u prezentaciji njezinog lika. Iako ne znamo puno o životnoj priči Madam M., da film to nije toliko naglasio, nikada ne bih pomislio da je ona Ruskinja. Meksikanka, Brazilka, Čileanka, cijela Latinska Amerika bi definitnivno mogla proći, ali kao Ruskinja nikako.

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Idemo dalje, sljedeći lik vrijedan spomena je negativac Brixton kojeg glumi, kroz godine sve popularniji i popularniji, Idris Elba. Što se tiče ovog negativca, ovaj serijal je uspio još više podići ljestvicu u svojim sci-fi elementima. Ovaj negativac je, bez ikakvog pretjerivanja, nekakva kombinacija Terminatora i IronMana, a njegovo glavno prijevozno sredstvo, motor, je sto posto ispao iz nekog Transformers filma. Kad sam već spomenuo motor, u ovom filmu se nalazi, normalno, nalazi i dobra doza ostalih auto-moto i zračnih prijevoznih sredstava, od kojih je definitivno najupečatljiviji Shawov McLaren 720S s kojim smo dobili jednu iznimnu scenu jurnjave po Londonskim ulicama. Također, ni ovaj put nije moglo proći bez teške vojne artiljerije, no ovaj put smo umjesto aviona Anthonov, podmornica i Predator Dronea dobili jedan ‘obični’ helić kojeg je Dwayne golim rukama povukao lancem. Totalno nerealno, ali i totalno filmski, te u konačnici, vrlo zabavno.

Što se tiče scenarija, iako je sama fabula dobro organizirana i posložena, ipak postoje neke greškice. Prva stvar je spika sa Helen Mirren i njeznim likom Magdalene Shaw, koja je Deckardova i Hattieina mama. Iako je nije bilo puno u filmu, pozadina njezinog lika je potpuno neobjašnjena te nam apsolutno nije jasno zbog čega se našla u takvoj poziciji između osmog dijela serijala i ovog filma (radnja ovog filma se odvija dvije godine nakon osmog nastavka), ali kako naglasak ipak nije na njoj, recimo da se preko toga može preći. No ipak, mora se napomenuti, dijalozi su napisani vrlo blesavo i neintelektualno, iako je bromance između dva glavna lika simpatičan te tu i tamo zna malo i nasmijati, to njihovo prepucavanje dijalogom nije kao ono iz sedmog dijela, pa čak je i osmi to napravio za zeru bolje, vjerojatno je stvar što toga sada ima puno više pa se čovjek zasiti, dok je u prethodna dva filma to bio samo onako mali i simpatični dodatak.

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Što se tiče kompletne svrhe i pouke filma, to možemo reći da je napravljeno zadovoljavajuće. Iako je dosta fanova negodovalo zbog pretvaranja ovog serijala u primarno akcijsku franšizu, činjenica je da se Fast & Furious sada uopće ne srami onoga što je, a to znači da ćemo i u budućnosti sigurno vidjeti još gomilu kršenja zakona fizike, nerealnih eksplozija, letećih auta pa možda čak i taj famozni odlazak u svemir koji se sve više spominje. No ono što je ovaj film dobro napravio je to što je to sve pokušao nekako opravdati tako što su iskoristili kibernetičkog negativca s kojim će se na kraju negativci suočiti bez ispaljenog metka, samo fizičkom snagom, čime ovaj film pokušava pokazati da unatoč svoj modernoj tehnologiji i svim poboljšanjima koje nam ona može dati, u nekim situacijama čovjek nikada neće moći biti zamjenjen, pa čak ni tehnologijom.

Sljedeća stvar na koju smo također već odavno navikli od Fast & Furiosa su vizualno prekrasne i svjetski poznate lokacije, a scene sa njihovim generalnim prikazom su vrlo dobro izrežirane. Ovdje smo tako posjetili Los Angeles (opet), London (opet), Rusiju (mogli bismo opet reći opet, ali sada nije bila tolika zima), Ukrajinu i Samou, koja je zapravo bila vizualno najimpresivniji dio filma, iako to još uvijek nije Rio de Janeiro iz petog i/ili Abu Dhabi iz sedmog nastavka. Kada sam već spomenuo Samou, na trenutak ću se vratiti likovima i reći da mi je Hobbsova mama bila jedan full zanimljiv i smiješan lik koji je dobro pridonio kompletnom humorističnom ambijentu.

Onda dalje, glazba. Fast & Furious je također poznat i po, zapravo, izvrsnim soundtrackovima koji su davali dodatni štih filmu, pogotovo tijekom akcijskih scena. Iako je soundtrack generalno vrlo dobar, još uvijek je lošiji od soundtrackova iz prethodna četiri nastavka.

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Da još napomenemo, ovaj film nema nikakav uvod ili teaser za deveti nastavak serijala koji nam stiže nagodinu, ali zato ima debelo postavljene temelje za svoj vlastiti nastavak u kojeg, u slučaju iole dobrog rezultata na kino blagajnama, sada uopće ne sumnjamo. I da, ako još niste gledali u kinu, film ima post-credit scenu, tako da, ako imate volje, slobodno ostanite do kraja završne špice. Također možemo još napomenuti i dvije gostujuće uloge dvoje omiljenih i poznatih glumaca koje u serijalu još nismo vidjeli. Za jednog od njih smo čak i pisali da će se možda pojaviti u filmu, ali iskreno, mislio sam da su tamo samo glasine, ali jako mi je drago da nije ostalo samo na glasinama.

Zaključimo sada recenziju u pomirljivom tonu. Hobbs & Shaw ni u kojem slučaju nije loš. Pun je akcije, adrenalina, jurnjave i stvarno je jedan od onih filmova koje biste mogli pogledati u jednome dahu. Ako vam slučajno smeta to što ovaj film sadrži toliku dozu nerelane i pretjerane (ali impresivne) akcije, sjetite se da je ovo ipak Fast & Furious, te da ako ste tražili nešto realnije i mirnije, onda ste jednostavno odabrali pogrešan film. Mi, osobno, u ovom cjelokupnom filmu smo neupitno uživali. Premda ima nekih grešaka poput blesavih dijaloga i određenih plot-holova, još uvijek je vrlo zabavan i dinamičan. Ne morate baš tražiti najsitnije greške, ili stvari koje se vama osobno ne sviđaju, opustite se, isključite mozak, i gledajte, jer nećete požaliti niti u jednom trenutku. Osim toga, možemo sada sigurno reći da Fast & Furious sada ne odustaje od onoga što je navikao, a mi u tome nimalo ne zamjeramo. Možda sam vukao malo previše usporedbi sa prijašnjim nastavcima ovog serijala, ali zapamtite da ovo nije čisti Fast & Furious već spin-off, što dozvoljava da se ovaj film donekle odmakne od standarda glavnog serijala, a da mu pritom kvaliteta nimalo ne pati. Točno, Hobbs & Shaw nam zbog toga je djelovao pomalo neobičan i stran, no još uvijek je riječ o jednom od najbržih i najžešćih akcijskih filmova ove godine, i točka.

Similar Posts