Recenzija: The ABC Murders (2018-)

Recenzija: The ABC Murders (2018-)

Pogledali smo novu britansku mini-seriju, pravljenu prema knjizi Agathe Christie istog imena, The ABC Murders. Našu recenziju pročitajte u članku.


 The ABC Murders (2018) on IMDb

Žanr:

Krimi, drama, misterija

Redatelj:

Alex Gabassi

Scenarist:

Sarah Phelps

Glumci:

John Malkovich, Eamon Farren, Michael Shaeffer

Radnja ukratko:

Poirot se susreće s ubojicom poznatim samo pod nazivom A.B.C. Ubojica prvo ubija u Andover, onda Bexhill, onda Churston. Kako se broj ubojstava povećava, jedini tragovi su kopije ABC željezničkog vodiča na svakom mjestu zločina.

Ova mini-serija, da je bila išta osim adaptacije jedne od knjiga Agathe Christie i njezinog velikog Hercule Poirota bi bila vrlo dobra, čak možda i odlična, nažalost ovako je u najbolju ruku prosječna. Međutim, ova serija, odnosno još jedna adaptacija, je bila potpuno nepotrebna. U zadnjih samo nekoliko godina ovo je već treći promijenjeni glavni glumac.

U ovoj adaptaciji The ABC Murders knjige, Hercule Poirota glumi fantastični John Malkovich. I dok je on znatno zvučnije ime nego je to ikada bio David Suchet, pa i Kenneth Branagh (Murder on the Orient Express 2017), lošiji mi je bio od obojice, a ne mjerljiv s ne zamjenjivim Suchetom. Nažalost to nije njegova krivnja. Da se ova serija zvala bilo kako drugačije i da je on glumio bilo kojeg drugog detektiva bio bi odličan, ovako me je sve na njemu smetalo. Brada umjesto onih prekrasnih brkova, visok i vitak umjesto malog i okruglog, mračan umjesto uvijek veselog i nasmijanog jedinog pravog Porota kojeg znam, Sucheta.

Priča je uglavnom dobra i napeta, ipak je pravljena prema odličnoj knjizi, ali ne vidim razlog zašto bi to itko pravio. I to još krenuti od jedne kasne priče, gdje je Poirot trebao odavno biti svima poznat, njegovo prijateljstvo s detektivom Jappom također. Pa kako će mlade generacije ili netko tko prije nije pratio Poirota uopće znati išta o njegovom odnosu s Jappom. I zašto uopće praviti ovu adaptaciju? Za pravljenje daljnjih serija? Vrlo teško s obzirom na to da su krenuli od kraja. Zašto krenuti od kraja? Ova knjiga iako odlična nije, meni barem, jedna od najboljih, pa zašto su se baš odlučili za nju? Odgovore na ta pitanja vam ja nažalost ne mogu dati.

Ono što je jedno lagano osvježenje je to što je serija mračnija, krvavija i možda malo realnija. Opet se vraćam na to, ali da je to neka druga serija bila bi odlična.

I za kraj mog osvrta moram se osvrnuti i na kraju serija, bez spojlere. Zašto je zaboga scenaristkinja Sarah Phelps odlučila tako drastično promijeniti priču Poirota ne znam, ali znam da sam razmišljao recenziji ove serije još više spustiti ocjenu zbog toga. Planirano je bilo 7, ali baš su me dotukli s tom glupom promjenom na kraju.

Druge je zanimalo i ovo...