Recenzija: Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi, 2019)

Recenzija: Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi, 2019)

Pogledali smo novi akcijski film i peti dio John Rambo franšize, Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi). Sylvester Stallone se vratio u kultnoj ulozi Ramba u četvrtom nastavku ove kultne franšize, a našu recenziju filma Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi) pročitajte u članku.

Žanr:

Akcija, avantura, triler

Redatelj:

Adrian Grunberg

Scenarist:

Matthew Cirulnick, David Morrell

Glumci:

Sylvester Stallone, Paz Vega, Louis Mandylor

Radnje ukratko:
Rambo se usprotivio meksičkom kartelu u onome što je objavljeno kao njegova posljednja avantura.

'Rambo: Last Blood' dobio službeni datum izlaska

Rambo V: Last Blood pronalazi titularnog lika kako se ljulja u stolici, uživajući u svojoj mirovini na farmi u Arizoni u scenama koje pokušavaju doseći nivo Logana. Vidimo ga kako jaše konje, pije pilule i pravi otvarača za pisma svojoj nećakinji Gabrielle (Yvette Monreal) prije nego ona ode na fakultet. Čak i te scene se čine kao da su tu samo da bi povezale radnju za ono što dolazi, poput toga da je Rambo napravio tunele nalik onima iz svojih Vijetnamskih dana koji će definitivno prikladno doći kasnije u filmu Rambo: Do zadnje kapi krvi.

Radnja filma Rambo V zapravo započinje kada Gabrielle putuje u Meksiko kako bi ostvarila kontakt sa svojim otuđenim ocem i završi oteta u seksualno roblje od strane narko kartela kojeg vode Victor (Óscar Jaenada) i Hugo (Sergio Peris-Mencheta). Naravno, Rambo kreće u potragu za Gabrielle, usput glumeći detektiva na način zastrašivanja manjih nitkova kako bi došao do informacija, a tada se svom silom obruši na kartel.

Rambo 6 će se dogoditi ako Last Blood bude hit

Tijekom gledanja filma imao sam osjećaj da se Last Blood gradi za posljednjih nekih 25 minuta i to kakvih brutalnih, akcijskih 25 minuta (cijeli film traje negdje oko 89 minuta s kreditima). Ostatak filma je posvećen građenju očekivanja i napetosti za tu posljednju akcijsku scenu, čime smo dobili duplo zadovoljstvo kada se dogodila.

Ipak, ovaj film se rijetko čini kao Rambo film. Čudno ga je vidjeti na novom terenu, na ranču u Arizoni i na ulicama Meksika, s obzirom na to da ne on uglavnom biće džungle. Čak i u First Blood on je u režimu preživljavanja, tako da ga je u Last Blood definitivno malo čudno vidjeti kako uništava ovo urbano okruženje.

I dok treba samo oko 15 minuta da Gabrielle krene za Meksiko u potrazi za svojim pravim ocem, odnos između nje i Johna je iznenađujuće dobro ostvaren, uglavnom zahvaljujući tome što smo imali četiri prethodna filma da upoznamo njegovu ljudskost. Lijepo ga je vidjeti s malo nade u životu, iako znamo da će mu to biti oduzeto.

Čini se kao da je Rambo V: Last Blood inspiriran s dva vrlo popularna filma modernog doba, a to su Logan i Taken. Rambove godine su naglašavane, s njim koji redovito uzima pilule i bude poprilično pretučen u jednom trenutku. S druge strane, Taken formula je također upotrebljena, s osobom u opasnosti koja mu je poput kćerke, iako je Gabrielle ovdje podvrgnuta puno brutalnijim strahotama. Sve to, uključujući vrlo dobru glazbu i filmu, podsjeća nas na tamu koja i dalje zagađuje Rambovu dušu, čak iako se na trenutke čini spokojnim.

Recenzija: Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi, 2019)

Glavna mana filma je vrlo slična onom iz Rambo IV filma, a to je da su neprijatelji samo topovsko meso na kojem se John iživljava. Oni su samo anonimni propalice, koji se razlikuju samo po činjenici da su glavna dva braća, od kojih je jedan divlji (Óscar Jaenada), dok je drugi puno mirniji i staloženiji (Sergio Peris-Menchet). Na neki način oni se čine poprilično nevažni, iako su oboje dovoljno zli da kada im voda dođe do glave jedva čekate da dobiju zasluženu kaznu (a bome ju i dobiju).

Također se čini da je dobar dio filma izrezan u sobi za editiranje, s jednom primjetnom žrtvom u obliku Paz Vege kao novinarke kod koje Rambo ode po pomoć, ali što ona napravi da mu pomogne nikada nažalost ne saznamo – čini se kao da je njezin važan dio izrezan. Prolog koji uključuje Ramba kako spašava obitelj od brze poplave je također odrezan u posljednji trenutak, što je šteta jer filmu fali veliki, herojski trenutak za lika i mogao je dati više konteksta njegovom odnosu s Marijom i Gabrielle. Zaista nije razumljivo zašto su se odlučili napraviti film s manje od 90 minuta, rijetkost u današnje vrijeme.

Ako ste ljubitelji žestoke akcije, pogotovo Ramba, onda je Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi) nešto što ne smijete propustiti. Je li ovo zadnji puta sa vidimo John Ramba na velikim ekranima? Teško je reći, nadamo se da nije.

Similar Posts