Recenzija: The Informer (2019)

Recenzija: The Informer (2019)

Pogledali smo krimi film s Rosamund Pike, Anom de Armas, Joelom Kinnamanom i Clive Owenom u glavnim ulogama, The Informer. Našu recenziju filma The Informer pročitajte u članku.

Žanr filma:

Krimi, drama

Redatelj:

Andrea Di Stefano

Scenarist:

Matt Cook, Börge Hellström

Glumci:

Rosamund Pike, Ana de Armas, Joel Kinnaman, Clive Owen

Radnja ukratko:

Bivši zatvorenik koji radi na tajnom zadatku namjerno ponovno biva zatvoren kako bi se infiltrirao u mafiju unutar najstrože čuvanog zatvora.

Recenzija: The Informer (2019)

The Informer je mračni, noir nalik gangsterski film pravljen prema Švedskoj knjizi, ali transportiran u New York City, s odličnom glumačkom postavom koju predvodi Kinnaman sa svojom odličnom izvedbom.

Borbeni veteran, u bijesu uzrokovanom PTSP-em slučajno ubija muškarca koji je prijetio njegovoj ženi, potom ga iz zatvora vadi FBI koji ga tjera na tajni zadatak u Poljski krug krijumčarenja drogom, ali kada je NYPD policajac ubijen tijekom pregovora koji je pošao po zlu, uvjeti njegovog dogovora s FBI-jem se drastično mijenjaju.

Tijekom cijelog filma vaše simpatije su usredotočene na Kinnamana, dobrim dijelom zahvaljujući velikoj ulozi koju je odigrala njegova žena (Ana de Armas u ulozi snimljenoj prije Knives Our), čime ovaj film dosta podsjeća na Shoot Caller, u tome da slijedi još jednog naoko poštenog tip prisiljenog postati gangster kako bi zadržao svoj život i život svoje obitelji.

Rosamund Pike, unatoč tome što je veliko ime, definitivno igra sporednu ulogu ovdje, ne samo prema Kinnamana, već i prema glumcima poput repera Commona, kao ulični policajac po imenu Grenz, lik koji je u knjigama čak dobio svoju seriju punu nastavaka. Ona i njezin FBI šef Clive Owen su u suštini pravi zlikovci ove priče, s Pike samo malo više oklijevajući od svog šefa pokopati doušnika dok je u zatvoru. Pike i Owen su ok, ali njihove uloge su poprilično jednostavne, pogotovo Owenova, koji se ovih dana čini kao precrtani ljigavi zlikovac, kakve imamo često prilike vidjeti u filmovima, iako je puno efektivniji kao uporni heroj.

Sve to uglavnom dodaje na kvaliteti ovog trilera, kojeg je dobro režirao Andrea Di Stefano. Posljednji čin filma je posebno efikasan. Akcija kada je ima je brza i brutalna, s nekim zaista jezivima scenama.

S obzirom na to da su datumi izlaska The Informer filma već puno puta premještani i odgađani, ovo nam je sada došlo kao šlag na tortu, s obzirom na to da se smanjuje broj novih (dobrih) filmova koje još nismo stigli pogledati. Svakako naša preporuka za ubiti malo manje od 2 sata, a i naći će se na našoj listi najboljih filmova 2020. godine.

Druge je zanimalo i ovo...