Recenzija: Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina, 2019)

Recenzija: Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina, 2019)

Pogledali smo novi znanstveno-fantastični film Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina), koji je direktni nastavak na Terminator 2: Judgment Day. Našu recenziju filma Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina) pročitajte u članku.

Žanr:

Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj:

Tim Miller

Scenarist:

James Cameron, David S. Goyer

Glumci:

Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Radnje ukratko:

27 godina nakon događaja u Terminatoru 2: Judgment Day, Skynet iz budućnosti šalje novog modificiranog Terminatora (Gabriel Luna) kako bi okončao Dani Ramos (Natalia Reyes), hibridnu kiborg ženu (Mackenzie Davis) i njezine prijatelje. Sarah Connor im pomaže, kao i originalni Terminator, u borbi za budućnost.

Terminator: Dark Fate pokazuje zašto je dobio R-rejting u novom Traileru koji nije za mlađe od 17 godina!

Prošlo je 35 godina od prikazivanja prvog Terminator filma, a u novom nastavku imamo ponovno prilike gledati legende iz prvog filma, kojima su se pridružili neki novi glumci. Ovaj šesti nastavak u franšizi, Terminator: Dark Fate, je značajan po ponovnom ujedinjenju Arnolda Schwarzeneggera, Linde Hamilton i Jamesa Camerona po prvi puta nakon Terminator 2: Judgment Day, što je prikladno zato što ovaj novi film redatelja Tima Millera (Cameron producira film i pomogao je s pričom) prati događanja filma iz 1991. godine, te zanemaruje sve ostale nastavke.

Iako se uglavnom pričalo crno o ovom Dark Fate nastavku i prognozirala mu se Mračna sudbina (što možda još uvijek bude, ovisno o rezultatu na kino blagajnama), ovaj film redatelja Tim Millera me je kvalitetom možda čak i iznenadio. To naravno ne znači da je sve savršeno, ali definitivno najbolji nastavak Terminator franšize…, naravno, nakon T2.

I dok je Dark Fate direktni nastavak na Terminator 2, on također služi i kao neki tip ponovnog pokretanja franšize. Da objasnim kako se to događa bi me odvelo malo preblizu spojlera, čega naravno u našim recenzijama nema, pa recimo samo da nakon tri filma isprepletenih zavjerama o vremenskim pomacima i pokušaja da se nadogradi na onome što je prije bilo, ovaj se nastavak zapravo uspijeva vratiti na osnove i ispričati (relativno) izravnu priču. To se možda ne bude svidjelo onima koji se nadaju novom zaokretu na dobro istrošenoj priči o (ženi) muškarcu protiv stroja, ali onoj što Dark Fateu fali u originalnosti on više nego nadoknađuje na drugim poljima.

Terminator: Dark Fate stigle prve reakcije

Prvo i osnovno, vraćanje Sarah Connor im se itekako isplatilo. Linda Hamilton se nije ni malo opustila kao svjetski umorna ratnica i vraća se razbiti metalne mamoj…. u hrpe komada. Isto tako i kolega veteran iz franšize Arnold Schwarzenegger, koji ovdje ima manju ulogu, ali apsolutno maksimalno iskorištava svoj posao.

Novi regruti su također u top formi. Mackenzie Davis je odlična kao super-vojnik Grace, donoseći toplinu i nevjerojatnu tjelesnost njezinom liku, iako je nažalost uključena u većinu loših dijaloga (o tome ćemo kasnije). Slična situacija je i s Natalijom Reyes, koja glumi Dani Ramos, mladu ženu koju Grace mora zaštiti, a koja itekako dobro odglumi u nekim teškim situacijama punih emocionalnih scena i daje nam novog vrlo simpatičnog heroja za kojeg možemo navijati.

Što se tiče našeg novog i poboljšanog Terminatora, Rev-9, Agents of SHIELD glumac Gabriel Luna sjajna je prisutnost na ekranu i on je ubacio malo više osobnosti u svog kiborgskog ubojicu nego što su to radili njegovi prethodnici.

Recenzija: Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina, 2019)

Ako ste Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina) došli gledati zbog akcije, onda ste na pravom mjestu. U ovom filmu postoje neke scenografije koje su nesumnjivo među najboljima ove godine, a one uspijevaju dići napetost do maksimalnih nivoa. Miller je dokazao da je odličan u dirigiranju ove vrste brutalne akcije u Deadpoolu, ali ovim filmom je pokazao da je definitivno još poboljšao svoj zanat. Tu i tamo nekoliko sumnjivog CGI-a i stvari prema kraju postaju sve više pretjerane, ali više manje film uspijeva ostati na pravoj strani smiješnog.

Nažalost, isto ne može biti rečeno za neke od dijaloga. Scenarij je solidan većim dijelom, ali s vremena na vrijeme likovi znaju ispaliti neke totalne gluposti – obično u pokušaju da nas nasmiju. Humora radi – povremeno – ali puno šala se vidi iz aviona i loše su izvedene.

Terminator: Dark Fate je definitivno dostojan nasljednik filmova Terminator i Terminator 2: Judgment Day, te je bolji od svih nastavaka nakon T2. Misle li to i gledatelji, te hoće li ga podržati u kinima kako bi jednog dana možda dobili i njegov nastavak (planirana je trilogija), ostaje vidjeti, možda ćemo saznati već poslije ovog vikenda.

Similar Posts