Recenzija: Abominable (Everest: Mladi jeti, 2019)

Recenzija: Abominable (Everest: Mladi jeti, 2019)

Pogledali smo najnoviji hit iz DreamWorksove tvornice animiranih filmova – Abominable – priču o mladom Jetiju koji završi u Šangaju, odakle se mora vratiti kući, na Mount Everest. Strani kritičari i publika su oduševljeni, a kako se film svidio nama – pročitajte!

Žanr:

animacija, avantura, komedija

Režija:

Jill Culton

Scenarij:

Jill Culton

Glasove posudili:

Chloe Bennet (Yi), Albert Tsai (Peng), Eddie Izzard (G. Burnish), Sarah Paulson (Dr. Zara)

Sinopsis:

Nakon što mladi Jeti Everest pobjegne iz posebne ustanove za znanstvena istraživanja u Šangaju i sakrije se na vrhu zgrade u kojoj živi djevojčica Yi, ona će sa svojim prijateljima morati krenuti na veliko putovanje do Mt. Everesta kako bi Jetija vratila njegovim roditeljima, dok će istovremeno morati izbjeći lovce predvođene g. Burnishom i dr. Zarom.

Recenzija: Abominable (Everest: Mladi jeti, 2019)

DreamWorks je prilično ispod radara “progurao” svoj novi animirani film, Abominable, tako da je marketing za isti, zapravo, počeo tek kada je film krenuo u kina, što je prilično neobično, s obzirom da se animirani filmovi velikih studija uglavnom aktivno reklamiraju sigurno nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci – ranije. Možda je pokoji trailer za ovaj film i upao tokom nekog od animiranih filmova ove godine, ali svakako se činilo da Abominable nije bio u nekom prevelikom fokusu. Je li to dobro ili nije, ne bih znao, ali nakon odgledanog filma mogu samo reći da je ovo jedan od onih pritajenih hitova po kojima ćemo pamtiti animiranu 2019. godinu.

Abominable je, zapravo, prilično originalna priča nastala iz scenarija i kroz režiju Jill Culton, kojoj je ovo bio prvi veliki režijski projekt; ranije je radila simpatični prvi dio serijala Open Season, koji je izdan još daleke 2006. godine. Culton je radila na mnogim animiranim filmovima tokom godina, ali ovo joj je, doista, bio prvi veliki projekt i, kako se ispostavilo, odradila je izvanredan posao. Abominable je imao apsolutno sve što jedan suvremeni crtić treba imati – dobru priču, simpatične likove, izvrsnu animaciju, odlično odabranu glazbu, dašak čarolije i veliku originalnosti – i u tom je smislu bio pun pogodak kako za DreamWorks, tako i za Cultonovu. Mislim, dobro, to je film koji je reklamiran kao svojevrsni nastavak serijala How to Train Your Dragon, odnosno kao produkt istog tima i studija, a kada vam je tako kvalitetan uradak uzor – onda morate ili potpuno podbaci, ili napraviti remek-djelo.

O animacijskim aspektima kod DreamWorksovih filmova ne treba govoriti – to je isto kao da govorite o kvaliteti animacije kod Disneyja i Pixara – jer je ona naprosto besprijekorna. Dinamika je izvanredna, autentičnost stilizacije i više nego impresivna i sve skupa, od scenografije do likova, funkcionira kao harmoničan spoj realizma kineske svakodnevnice i čarolije himalajskog snijega. Kad tome pridodate trud uložen u izradu svijeta, onda doista dobivate rezultat koji će vas neupitno očarati, pogotovo jer nismo često u animiranim filmova istraživali lokacije prisutne u ovome filmu. Taj dašak originalnosti je nešto što je izdiglo ovaj film iznad mnogih sličnih filmova i što ga doista čini posebnom. Treba pohvaliti i izvrsnu glazbu Ruperta Gregsona-Williamsa, ali i izvanrednu obradu Coldplayjevog hita “Fix You”, koja je tako predivna i tako je predivno uklopljena u animirani film, a uz to još ima i snažnu simboliku u kontekstu narativnog trenutka u kojemu se pojavljuje; nažalost, cijela obrada nije prisutna nigdje na webu, tako da ćete ispod poslušati samo jedan dio cijele pjesme, uz upozorenje da ga prate spojleri samoga filma.

Priča filma Abominable prati djevojčicu Yi, koja jedne večeri na krovu svoje zgrade slučajno susreće mladog Jetija, koji je ranije pobjegao iz laboratorija u Šangaju. Nakon što mu pomogne i da ime Everest, Yi odluči vratiti Everesta njegovoj obitelji, koja živi, simbolično, na Mt. Everestu. Na putu joj, sasvim neplanirano i slučajno, društvo prave prijatelji Peng i Jin, dok ih, naravno, love ljudi g. Burnisha, istraživača i kolekcionara, i dr. Zare, koja ima vlastite, skrivene planove. Tokom tog putovanja, junaci ovoga filma upadaju u cijeli niz komičnih i opasnih situacija, ali istovremeno sazrijevaju i otkrivaju neke stvari o sebi, koje ih na koncu čine boljima i jačima nego što su bili na početku. Uz uobičajeni happy end, Abominable možda zvuči kao formulaičan animirani film, ali činjenica je da unatoč vrlo sličnoj narativnoj strukturi, on uspijeva biti originalan i donijeti nam brojne elemente koje ranije nismo susretali, od kojih je možda najvažnija čarolija koju ovaj film nosi sa sobom. Abominable doista ime nešto posebno, nešto drugačije i nešto što se, zapravo, teško prenosi riječima jer je taj konstantni gubitak pomiješan s čežnjom, a koji prati sve glavne likove i proteže se kroz cijeli film, vrlo teško opisati. On se primijeti gledajući i on se itekako osjeti, ali vrlo ga je teško izraziti riječima, tako da mogu samo reći – kada pogledate film, bit će vam potpuno jasno o čemu sam pričao. I to je ta posebnost, to je ono što ovaj film čini istinski unikatnim i posebnim u odnosu na mnoga ostvarenja posljednjih godina.

S druge strane, u ovom su se filmu posložile i sve ostale stvari. Priča je, unatoč formulaičnosti, vrlo zanimljiva, dinamična i jako je kompaktno prezentirana, tako da ne ostavlja nikakva neodgovorena pitanja, niti repove za sobom. Emocija koju film prenosi je iskrena, čarobna kao cijeli film, a istovremeno i jako poučna jer nas uči kako se nositi s gubicima, tako da njihovu energiju iskoristimo za odlazak naprijed. Abominable obrađuje, u pozadini, kompleksne teme i duboke emocije, ali nije pritom opterećen, što je samo dodatni plus cjelokupnom filmu. Uz sve to, likovi su zanimljivi, duhoviti i jako relatable, kako bi rekli Englezi, odnosno jako se lako povežemo s njima jer su unatoč svojoj vizualnoj stiliziranosti vrlo realni, vrlo stvarni.

Posebno, naravno, moram nahvaliti malog Everesta, koji je prekrasno napravljen lik i doista je nešto što dosad nismo vidjeli (dobro, vidjeli smo Jetije, ali ne na ovakav način). On je dražestan, beskrajno simpatičan i dobar maleni Jeti, koji će, čini mi se, ostati jedan od onih pamtljivijih animiranih likova posljednjih godina i mogu samo reći svaka čast dizajnerima i animatorima, koji su se maksimalno potrudili da ova čupava dražesnost ugleda svjetlo dana.

Recenzija: Abominable (Everest: Mladi jeti, 2019)

Za kraj bih samo ponovio da je Abominable jedan istinski prekrasan i unikatan animirani film, kojemu možda nedostaje dubine nekih novijih radova, ali koji to efektno nadopunjuje iskrom dječje duše, koja često nedostaje upravi tim istim animiranim filmovima. Uz izvrsnu režiju i originalan scenarij Jill Culton, Abominable je čarobno animirano iskustvo koje će vas oduševiti na prvo gledanje i koje je doista zanimljivo, originalno iskustvo u odnosu na brojne recentne uratke. DreamWorks se doista potrudio da predstavi još jedan hit i u tome je uspio, a još bi se, kao veliki fan, posebno zahvalio Coldplayju što je obradio i dozvolio korištenje svog hita i tako uljepšao ovo ionako prekrasno iskustvo!

Similar Posts