Serije - Najbolje Serije 2019/2020

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Najbolje serije 2019. godine 

Chernobyl (mini-serija 2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Drama, povijesni
Kreator: Craig Mazin
Glumci: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley

Radnja ukratko: Petodijelna miniserija ČERNOBIL dramatizira priču o nuklearnoj nesreći 1986. godine – jednoj od najgorih katastrofa u povijesti čovjeka – i hrabrim muškarcima i ženama koji su se žrtvovali kako bi spasili Europu od nezamislive katastrofe.

Osvrt ukratko: Jedna od najboljih serija svih vremena, koja vrhunski pokazuje zastrašujuću tragediju koja se dogodila u nuklearnoj elektrani u Černobilu, laži i obmane Sovjetskog Saveza zbog kojih su tisuće i tisuće ljudi poginuli, te nesretne ljude koji su dali sve što su imali za svoju domovinu koja je njih s velikom lakoćom napustila. Upravo su to detalji o kojima ćete razmišljati još danima nakon što pogledate ovu fantastičnu seriju. Znam da ja hoću, a najviše su mi se urezale u glavu riječi Emily Watson koja kaže, ‘U kakvoj to zemlji nerođena djeca daju svoj život kako bi spasili svoje majke.’

Ocjena: IMDb 9.4/10, RottenTomatoes 95%


True Detective – Sezona 3

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Krimi, drama, misterija
Kreator: Nic Pizzolatto
Glumci: Mahershala Ali, Ray Fisher, Lonnie Chavis, Carmen Ejogo

Radnja ukratko: Antologijska serija u kojoj policijske istrage otkrivaju osobne i profesionalne tajne onih koji su uključeni, kako unutar tako i izvan zakona.

Osvrt ukratko: Dobra sezona serije, ali i dalje nije na nivou prve sezone. Odličan glavni glumac Mahershala Ali i likovi koji je odglumio, dobra atmosfera, šminka i kostimi, ali onaj meni najvažniji dio, priča odnosno misterija u seriji nije na nivou prve sezone.

Ocjena: IMDb 8.9/10, RottenTomatoes 75%


Peaky Blinders (Sezona 5)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Krimi, drama
Kreator: Steven Knight
Glumci: Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson

Radnja ukratko: Radnja se odvija u siromašnom predgrađu Birmingham prepunom kriminala u periodu nakon završetka I. svjetskog rata i prati obitelj Shelby, čiji su članovi pripadnici bande Peaky Blinders, koji zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačakama. Bandu vodi mladi i ambiciozni Tommy Shelby, hladnokrvni kriminalac koji je spreman učiniti sve kako bi proširio svoje carstvo.

Osvrt ukratko: Nova sezona popularne britanske serije Peaky Blinders počinje 29.listopada 1929. Godine. Dan poznatiji kao “Crni utorak” i pad burze New Yorka. To je veoma zanimljivo razdoblje i užitak je gledati naše likove kako se nose s tim turbulentnim razdobljem dvadesetog stoljeća. Nova politička dogma ulazi u parlament i Thomas Shelby će morati svoje sposobnosti taktiziranja izoštriti do kraja. Je li moguće da je našao nekog sebi ravnog ? Uglavnom sezona je ispunila očekivanja i cliffhanger na kraju zadnje epizode je nešto najbolje što se dogodilo ovoj seriji.

Ocjena: IMDb 8.8/10, RottenTomatoes 93%


The Mandalorian (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Akcija, avantura, fantastika, SF
Kreator: Jon Favreau
Glumci: Pedro Pascal (The Mandalorian), Werner Herzog (Klijent), Nick Nolte (Kuiil), Giancarlo Esposito (Moff Gideon)

Radnja ukratko: Lovac na glave znan samo kao Mando (Pedro Pascal) dobije težak zadatak hvatanja pedesetogodišnjeg djeteta, koje pripada istoj vrsti kao i slavni Jedi učitelj Yoda. Kada shvati da njegov klijent (Werner Herzog), planira nauditi djetetu, Mando prekrši kodeks svoje struke i držeći se kodeksa Mandalorijanaca spasi dijete i postane odmetnik, putujući diljem galaksije kako bi spasio dijete od ostataka svrgnutog Imperija.

Osvrt ukratko: Iako je značajna promjena u odnosu na ono na što smo navikli od Ratova zvijezda, The Mandalorian i dalje uspijeva ostati autentičan u svojoj originalnosti. Favreauova idejna koncepcija o hladnom, misterioznom odmetniku koji prekrši svoja poslovna načela da bi spasio dijete pokazala se kao pun pogodak i dobar početak svega onoga što bi Disney trebao dati Ratovima zvijezda.

Uz izvrsnu atmosferu koja rekreira, ali redefinira scenografiju Lucasove svemirske opere, genijalnu glazbu i maestranog Pedra Pascala, The Mandalorian je ne samo ugodno iznenađenje i osvježenje, već i jedna od najboljih i najkvalitetnijih serija ove godine, koja daleko premašuje žanrovske gabarite. I naravno – beba Yoda.

Ocjena: IMDb 8.7/10, RottenTomatoes 95%


Dark – Sezona 2

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Krimi, drama, misterija
Kreator: Baran bo Odar, Jantje Friese
Glumci: Oliver Masucci, Karoline Eichhorn, Jördis Triebel

Radnja ukratko: Obiteljska saga s nadnaravnim zaokretom, postavljena u njemačkom gradu, gdje nestanak dvoje male djece otkriva odnose između četiri obitelji.

Osvrt ukratko: Druga sezona je po mnogočemu nadmašila prvu ,granajući priču još više i više. Likovi koje smo upoznali u prvoj sezoni sada su u puno dinamičnijim odnosima što je pravi užitak pratiti. Radnja u svim razdobljima je odlično razrađena i treba svakako pohvaliti autore što su napravili nešto ovako kompleksno a da i dalje je sve uspješno povezano. I preporučio bih svima koji možda nisu do sada pogledali ni prvu sezonu da svakako to učine jer se radi o jednoj od inteligentnijih serija zadnjih godina.

Ocjena: IMDb 8.7/10, RottenTomatoes 95%


The Boys (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, komedija, krimi, superhero
Kreator: Evan Goldberg, Eric Kripke, Seth Rogen
Glumci: Karl Urban, Jennifer Esposito, Jack Quaid

Radnja ukratko: Akcijska priča fokusirana na CIA ekipu kojoj je zadatak nadgledati superheroje, na bilo koji način!

Osvrt ukratko: Ovo je jedna odlična i unikatna serija, a pogotovo kada se radi o superjunacima. U vrijeme kada su superheroji svuda u serijama i filmovima, The Boys se izdvaja iz mnoštva svojom potpuno drugačijom idejom. Osim toga, u ovoj seriji ima toliko brutalnosti, da ih se ni najstrašniji horor filmovi ne bi postidili. Da ne bude sve tako savršeno pobrinulo se nekoliko klasičnih akcijskih motiva za djelovanje, kao i nekoliko loših likova, uz dva odlična glavna. Sve u svemu, nešto što preporučujem svima, jer ovakvih serija mislim da nema na malim ekranima. Pravo osvježenje u superherojskom žanru.

Ocjena: IMDb 8.7/10, RottenTomatoes 92%


Stranger Things – Sezona 3

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama, fantazija, horor
Kreator: Matt Duffer, Ross Duffer
Glumci: Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder

Radnja ukratko: Kada mladi dječak nestane, njegova majka, policajac i njegovi prijatelji moraju se suočiti s zastrašujućim silama kako bi ga vratili nazad.

Osvrt ukratko: Kvalitetom slična prvoj sezoni serije, te bolja od druge sezone. Odlično su uklopili sada već starije glavne glumce u priču ove treće sezone. Opasnost koja ih vreba je veća nego ikada, kraj sezone fantastičan, baš kao i glazba i režija. Vizualno je iznad prve dvije sezone, iako ima dosta CGI-ja koji se ponekad primijeti i nekom može malo smetati. Sezona je definitivno opravdala čekanje od dvije godine i vjerujem da će većina nas pogledati ovu sezonu u jednom sjedenju.

Ocjena: IMDb 8.7/10, RottenTomatoes 91%


Mindhunter – Sezona 2

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Krimi, drama, triler
Kreator: Joe Penhall
Glumci: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv

Radnja ukratko: Postavljena u kasnim 1970-ima, dva FBI agenta imaju zadatak intervjuirati serijske ubojice za rješavanje otvorenih slučajeva.

Osvrt ukratko: Nakon fantastične prve sezone i dvije godine pauze do druge sezone, bojao sam se da serija neće uspjeti donijeti istu kvalitetu. Na svu sreću, razuvjerili su me. Vrhunski nastavak i građenje onoga što je započeto u prvoj sezoni. Čak dosta velika promjena nad prvom sezonom, koja je odlično urodila plodom.

Dok su se u prvoj sezoni više fokusirali na proučavanje već zarobljenih serijskih ubojica i ulazak u njihov mozak kako bi saznali metode kojima su se služili i što ih je pokretalo, u ovoj drugoj sezoni su se više odlučili prikazati na terenu to što su naučili u lovu na ‘novog’ serijskog ubojicu. Gluma, glazba i okruženje u seriju su fantastični, kao i razvoj likova koji je svaki opterećen sa svojim dodatnim problemima, sa svojim odličnim pozadinskim pričama.

Ocjena: IMDb 8.6/10, RottenTomatoes 97%


Big Little Lies – sezona 2

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama, misterija
Kreator: David E. Kelley
Glumci: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Adam Scott, Zoë Kravitz, James Tupper, Jeffrey Nordling, Laura Dern

Radnja ukratko: Naoko savršeni životi triju majki okrenu se naglavačke nakon misterioznog ubojstva.

Osvrt ukratko: Iako nešto lošija sezona od prve i dalje jako dobra. Nešto malo manje misterije od prve, pomalo zanemarena briga oko događaja na kraju prve sezone u koji su sve glavne akterice umiješane čine ovu sezonu ipak nešto lošijom. Međutim, fantastična gluma, odlična obiteljska drama, povremeni duhoviti trenuci, su i dalje ono što ovu seriju čini vrhunskom.

Ocjena: IMDb 8.5/10, RottenTomatoes 86%


The Punisher – sezona 2

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, avantura, krimi, superhero
Kreator: Steve Lightfoot
Glumci: Jon Bernthal, Jason R. Moore, Ebon Moss-Bachrach

Radnja ukratko: Nakon što se osveti nad ljudima koji su mu ubili obitelj, otkriva zavjeru koja seže puno dalje nego su u prvi trenutak činilo.

Osvrt ukratko: Akcijom nabijena druga sezona serije, puna odličnih obračuna i žestokih brutalnost, slabe priče i neuvjerljivih negativaca i naravno odlični Frank Castle (Jon Bernthal).

Ocjena: IMDb 8.5/10, RottenTomatoes 64%


Brassic (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Komedija
Kreator: Joseph Gilgun
Glumci: Joseph Gilgun, Michelle Keegan, Damien Molony

Radnja ukratko: Komedija od šest epizoda postavljena u Lancashireu o životima Vinnie (Joseph Gilgan) i Dylana (Damien Molony), koji su odrasli zajedno i nerazdvojni su. Kad se Dylanova djevojka želi preseliti u potrazi za boljim životom za nju i dijete, Dylan se mora suočiti s najtežom odlukom svog života.

Osvrt ukratko: Ova humoristična serija prati Vinnieja koji sa svojom ekipom sitnih kriminalaca pokušava preživjeti u malom gradiću na sjeveru engleske. Osobno mi se svidjela kombinacije komedije s dramom jer su likovi jako karizmatični. Britanski humor je odličan, ali i to je stvar osobnog ukusa. Serija nije duga, samo 6 epizoda po 40 minuta tako da se pogleda vrlo brzo. Preporuka svima koji želi pustiti mozak na pašu.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 90%


Warrior (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, drama, krimi
Kreator: Jonathan Tropper
Glumci: Jason Tobin, Andrew Koji, Olivia Cheng

Radnja ukratko: Serija je smještena u Kinesku četvrt San Francisca nakon građanskog rata, Warrior priča priču o mladom čudesnom borcu, tek pridošlom iz Kine, koji se nađe umješan u krvave ratove Kineske Četvrti.

Osvrt ukratko: Serija Warrior, čiji je originalni koncept napisao Bruce Lee, je smještena u San Franciscu drugom polovicom 19. Stoljeća. Prati imigranta Ah Sahm-a koji je odmah pri dolasku u luku prodan lokalnoj bandi. Ono po čemu ova serija odskače od drugih je kung fu borba koja je prisutna u svakoj epizodi i koja je izvanredna. Uz to pratimo političke i društvene borbe žitelja San Francisca kao i borbu za prevlast između bandi Chinatown. Serija koju preporučujem svima.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 89%


Dark Crystal Age Of Resistance (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Avantura, drama, fantazija
Kreator: Jeffrey Addiss, Will Matthews
Glumci: Hannah John-Kamen, Caitriona Balfe, Helena Bonham Carter

Radnja ukratko: Vraća se u svijet Thre, gdje tri Gelflingsa otkrivaju zastrašujuću tajnu iza Skeksisove moći i krenu da zapale vatru pobune i spase svoj svijet.

Osvrt ukratko: Simpatični Gelflinzi se lako uvuku pod kožu i seriju ćete vjerojatno, kao i ja pogledati u dahu. Iako su i likovi pozitivaca i negativaca dosta naivno i jednolično napravljeni, sveukupan dojam je jako dobar jer serija može poslužiti kao jako dobra razbibriga a treba pohvaliti i humoristične scene kojih u seriji, baš kao ni akcije definitivno ne nedostaje.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 89%


Luther – Sezona 5

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Krimi, drama, misterija
Kreator: Neil Cross
Glumci: Idris Elba, Dermot Crowley, Michael Smiley

Radnja ukratko: DCI John Luther je gotovo genijalni detektiv za ubojstva, čiji briljantni um ga ne može uvijek spasiti od opasnog nasilja u koje ga dovede njegova strasti.

Osvrt ukratko: Do sada najslabija sezona inače odlične serije Luther, koja ima jednu fantastičnu, napetu i punu preokreta priču, dok je druga priča izrazito naporna, isforsirana, pretjerana i potpuno ne potrebna. Idris Elba i dalje fantastičan, a osim njega tu je i nevjerojatna Ruth Wilson, koju bi Hollywood definitivno trebao malo više koristiti.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 88%


Love, Death & Robots (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Animacija, komedija, fantazija, sci-fi
Kreator: Tim Miller
Glumci: Hayley McLaughlin, Helen Sadler, Stefan Kapicic

Radnja ukratko: Kolekcija animiranih kratkih priča koje obuhvaćaju različite žanrove, uključujući znanstvenu fantastiku, fantaziju, horor i komediju.

Osvrt ukratko: Ova antologijska serija je jedno od najvećih iznenađenja ovo godine i definitivno u samom vrhu najboljih novih serija 2019. godine. Svaka epizoda je zasebna kratka priča, drugog žanra, drugačijeg stila, ali ono što im je zajedno je da su viša manje sve epizoda i priče vrhunske, svaka na svoj način.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 85%


After Life (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Komedija
Kreator: Ricky Gervais
Glumci: Ricky Gervais, Mandeep Dhillon, Tom Basden

Radnja ukratko: Nakon što Tonyjeva supruga neočekivano umre, njegova je simpatična osobnost promijenjena u impulzivan, vragolast stav koji preuzima njegov cijeli svijet.

Osvrt ukratko: Serija After Life se gleda u jednom sjedenju, nasmijati će vas odličnim crnim humorom, dok će vas s druge strane svojom teškom pričom dovesti do suza. Ricky Gervais je ponovno odličan u svojoj ulozi Tonyja, gdje pokazuje svoj jedinstveni, sarkastični i neugodni humor, ali i pokazuje jednu širinu emociju kakvu još od njega nismo imali prilike vidjeti. Svi drugi likovi u seriji su također odlični i jedina zamjerka je što je serija jako kratka.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 71%


Sex Education (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Komedija, drama
Kreator: Laurie Nunn
Glumci: Emma Mackey, Gillian Anderson, Asa Butterfield

Radnja ukratko: Tinejdžer djevac živi sa svojom majkom koja je seksualni terapeut, te se udružuje s pametnom i nervoznom srednjoškolkom kako bi osnovali svoju vlastitu kliniku.

Osvrt ukratko: Odlična humoristična serija, pogotovo za tinejdžere, koja osim što je zabavna je i vrlo poučna. Ima malo klišeja, mogli su neke probleme malo duže rješavati, ali to nije ništa što bi ovoj odličnoj seriji moglo smanjiti moju ocjenu.

Ocjena: IMDb 8.3/10, RottenTomatoes 95%


Kingdom (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, triler, horor
Redatelj: Kim Seong-hun
Scenarist: Kim Eun-hee
Glumci: Ju Ji-hoon, Bae Doona, Ryu Seung-ryong

Radnje ukratko: Serija Kingdom smještena je u korejskom srednjovjekovnom razdoblju Joseona, to je priča o krunskom princu koji je poslan na samoubilačku misiju kako bi istražio tajanstvenu kugu koja se širi po njegovoj zemlji. Istina prijeti kraljevstvu, kad otkrije da je to zastrašujuća epidemija u obliku zombija.

Osvrt ukratko: Odlična zombi serija koja vrhunski miješa žanrove i teme s nekoliko odličnih zapleta, postavljena u vrlo zanimljivo doba Korejske povijesti, koje uz vrhunske lokacije i filmografiju donose realnosti ove serije. Zasluženo pri samom vrhu najboljih serija 2019. godine.

Ocjena: IMDb 8.3/10, RottenTomatoes 94%


Watchmen (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, drama, misterij
Kreator: Damon Lindelof
Glumci: Regina King (Angela Abar / Sister Night), Don Johnson (Judd Crawford), Jeremy Irons (Adrian Veidt / Ozymandias), Louis Gossett, Jr. (Will Reeves), Jean Smart (Laurie Blake / Silk Spectre), Tim Blake Nelson (Wade / Looking Glass), Andrew Howard (Red Scare), Yahya Abdul-Mateen II (Cal Abar / Dr. Manhattan)

Radnja ukratko: U alternativnom realitetu u kojem je glumac Robert Redford predsjednik Sjedinjenih Država, a događaji iz stripa Watchmen su stvarna prošlost, serija nam donosi zavjere i spletke u kojima su glavni protagonisti policajci i maskirani osvetnici iz tradicionalno konzervativne Tulse. Dok istovremeno pratimo borbu protiv rasističkih terorista inspiriranih Rorschachom, neke stare face vraćaju se u igru i svojim djelovanjem itekako utječu na razvoj glavne radnje.

Osvrt ukratko: Potrebno je posebno umijeće da se dobra serija jednako tako dobro zaokruži. Lindelof je iskoristio možda i najbolji strip svih vremena i značajno ga okrenuo. Neke stvari su bile dobre, neke izvrsne, a priča je u cjelini zaokružena na jedan dobar i sebi dosljedan način.

Međutim, unatoč činjenici da je ova vrhunska produkcija uspjela u gotovo svemu – pa čak i u tome da je Ozymandiasa prikazala pozitivcem (donekle) – pretjerana politička korektnost, adaptacija ideje situaciji, a ne situacije ideji kao i vrlo konfuzna obrada Dr. Manhattana ipak indiciraju da HBO-ovi Watchmeni nisu toliko savršeni kakvima se čine na prvu, ali hej – serija je ipak dovoljno zanimljiva i dovoljno intrigantna da vas prikuje za ekrane, a ove detalje, ako niste upućeni u Mooreov strip, nećete ni primijetiti, tako da – slobodno uživajte u još jednoj kvalitetnoj produkciji, ali sa spoznajom da je ovo ipak (dosta) daleko od vizije Alana Moorea.

Ocjena: IMDb 8.2/10, RottenTomatoes 97%


Godfather of Harlem (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Krimi, drama
Kreator: Chris Brancato, Paul Eckstein
Glumci: Lucy Fry, Forest Whitaker, Demi Singleton

Radnja ukratko: Gangster po imenu Bumpy Johnson pravi svoj put u Harlemu tijekom 1960-ih. Ovo je TV prequel filma iz 2007. godine, ‘American Gangster,’ koji je bio usredotočen na zločinački pothvat Franka Lucasa.

Osvrt ukratko: Fantastična ekipa iza kamera je uspjela spojiti razne gangsterske teme s onima društvenih nemira, političkih uvjerenja i rasnih problema. Ispred kamere je vrhunska glumačka postava koja je odlično odradila svoje zadatke i bila uvjerljiva u svojim ulogama. Produkcija na vrlo visokom nivou. Već nakon prve sezone se ovu seriju može nazvati jednom od najboljih gangsterskih serija ovog stoljeća.

Ocjena: IMDb 8.1/10, RottenTomatoes 82%


The Witcher (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, avantura, drama, fantazija
Kreator: Lauren Schmidt
Glumci: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra

Radnja ukratko: Witcher Geralt, mutirani lovac na čudovišta, bori se sa pronalaženjem svog mjesta u svijetu gdje se ljudi često pokazuju zlobnijima od samih čudovišta.

Osvrt ukratko: Odlična prva sezona nove epske serije fantazije. Cavill je savršen za ulogu Geralta, koju je vješto odradio i nosio seriju gotovo od prve sekunde. Priča je vrlo dobra, gotovo cijelo vrijeme napeta i često brutalna. Vizualno serija izgleda fantastično i vidi da se je Netflix puno uložio kako bi se nametnuo u trenutno jednom od najpopularnijih žanrova, barem na malim ekranima.

Dijalozi su možda i jedini problem serije, ponekad razbijaju napetost nekim, pa moglo bi se reći nespretnim razgovorima. Ostatak likova je također vrlo zanimljiv, čak i neki više sporedni likovi i samo se nadamo vidjeti više Triss u drugoj sezoni serije. Sve u svemu, odlična serija i jedva čekam povratak Continentu u drugoj sezoni.

Ocjena: IMDb 8.1/10, RottenTomatoes 81%


The Spy (mini-serija 2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Drama, povijesni
Redatelj: Gideon Raff
Glumci: Sacha Baron Cohen, Noah Emmerich, Hadar Ratzon Rotem

Radnja ukratko: Šezdesetih godina prošlog stoljeća izraelski tajni agent Eli Cohen prošao je duboko u tajnosti unutar Sirije, na dugogodišnjoj misiji špijuniranja Mossada.

Osvrt ukratko: Serija koji je špijunski triler i u kojoj je Sacha Baron Cohen u glavnoj ulozi. Nešto što me odmah zainteresiralo i serija koja je premašila moja očekivanja. Svaka epizoda je puna akcije, napetosti i “hodanja po rubu”. Naravno, ne bih preporučio da ovu seriju koristite kao činjenične događaje toga vremena, ali kada to zanemarite i prepustite se priči, tada počinje uživanje. Kratka serija od 6 epizoda koju svima preporučujem i koju ćete završiti u najkraćem roku.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 86%


The Umbrella Academy (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, avantura, komedija, superhero
Kreator: Steve Blackman, Jeremy Slater
Glumci: Ellen Page, Tom Hopper, David Castañeda, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Aidan Gallagher, Mary J. Blige.

Radnja ukratko: Raspuštena skupina superjunaka ponovno se okuplja nakon što umre njihova otac posvojitelj koja ih je obučavao kako da spase svijet.

Osvrt ukratko: Umbrella Academy donosi jedno novo, prijeko potrebno osvježenje u superherojski žanr, daje nam jedan novi tip heroja, punih mana i osobnih problema, ponekad humor, nažalost ne pretjerano zanimljivih heroja, a svakako ne zanimljivih negativaca. Više očekujem od druge sezone ove zanimljive, ali ne do kraja dobro izvedene serije.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 85%


Jessica Jones – sezona 3

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, drama, krimi, superhero
Kreator: Melissa Rosenberg
Glumci: Krysten Ritter, David Tennant, Rachael Taylor

Radnja ukratko: Nakon tragičnog kraja njezine karijere superheroja, Jessica Jones pokušava izgraditi svoj život kao privatni detektiv, baveći se ljudima s iznimnim sposobnostima.

Osvrt ukratko: Solidna treća sezona serije Jessica Jones, možda malo usporena i previše išla u širinu razvijati likove, koje, kako se sada čini, više nećemo vidjeti. Glavnog negativca dosta dugo čekamo, kada dođe zanimljiv je i solidan, ali i dalje ni blizu Killgravea. Vizualno opet odlična i pokazuje koliko Netflixova visoka produkcija puno znači. Kao sezona je ok, međutim kao kraj svih Marvel/Netflix serija je nekako slaba i bez točke na i.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 83%


Giri/Haji (2019) 

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Krimi, drama, misterija 
Kreator: Joe Barton 
Glumci: Takehiro Hira, Sophia Brown, Charlie Creed-Miles 

Radnja ukratko: Detektiv iz Tokija pretražuje London kako bi našao svog nestalog brata, koji je bio umiješan u Jakuzu i optužen za ubojstvo. 

Osvrt ukratko: Vrlo dobra krimi serija, dobrih likova i glume, međutim s nekom pretjeranom akcijom, te ponekad prejednostavnim izlascima iz teških i napetih situacija. 

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 100%


Doom Patrol (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, krimi, drama, superhero
Kreator: Jeremy Carver
Glumci: Matt Bomer, April Bowlby, Timothy Dalton

Radnja ukratko: Pustolovine idealističkog ludog znanstvenika i njegovog terenskog tima nadnaravnih odbačenika.

Osvrt ukratko: Još jedna vrlo dobra superherojska serija, uglavnom drugačija od ostalih, puna nekih odbačenih i drugačijih ‘heroja’ i humora, velikim djelom odličnih i zanimljivih likova, iako ima i onih manje zanimljivih, međutim često malo pretjerano neozbiljna i s jednim ponekad bedastim scenarijem. Specijalni efekti za seriju dobri, kao i odlična glazba.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 98%


Russian Doll (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Komedija, drama, misterija
Kreator: Leslye Headland, Natasha Lyonne, Amy Poehler
Glumci: Natasha Lyonne, Charlie Barnett, Greta Lee

Radnja ukratko: Cinična mlada žena u New Yorku umire i ponovno se vraća na zabavu koja je te večeri priređena u njezinu čast. Pokušava pronaći izlaz iz ove čudne vremenske petlje.

Osvrt ukratko: Jedna često viđena tema upakirana u nešto novo, vrlo zanimljivo, ponekad duhovito i zabavno. Odlične glavne glumice, koja samostalno nosi cijelu ovu, nažalost premalu seriju. Radujem se i jedva čekam drugu sezonu i jedino žalim što nije duže trajala.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 97%


Carnival Row (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Fantazija, misterija, triler
Kreator: René Echevarria, Travis Beacham
Glumci: Orlando Bloom, Cara Delevingne, Simon McBurney

Radnja ukratko: Ljudski detektiv i vila otkrivaju opasnu aferu u viktorijanskom svijetu mašte, gdje se nelagodni mir u gradu urušava kada niz ubojstava otkriva nezamislivo čudovište.

Osvrt ukratko: Carnival Row je serija smještena u fantasy svijetu gdje ljudi žive zajedno sa magičnim bićima. U glavnoj ulozi je Rycroft ( Orlando Bloom) koji istražuje misteriozna ubojstva. Specijalni i praktični efekti su genijalni i definitivno najbolji dio serije. Prva sezona ima puno sporednih priča koje sadrže klasnu borbu, spletkarenja ljubavne drame itd. Tako puno linija priče usporava radnju i djeluje zbrkano na sreću pred kraj se to poboljšava i daje se naslutiti da će sljedeća sezona biti puno bolja. Ova sezona definitivno ima veliki potencijal i ja osobno imam velika očekivanja.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 47%


Uspjeh (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama
Kreator: Marjan Alcevski
Glumci: Iva Mihalić, Uliks Fehmiu, Tara Thaller, Toni Gojanović, Marija Škaričić

Radnja ukratko: „Uspjeh“ je višeslojna drama fokusirana na snažne likove. Troje potpunih neznanaca će povezati nesretan slijed događaja, kad pokušaju pomoći žrtvi nasilja. Kako se posljedice njihovih djela počinju uvlačiti u svaki aspekt njihovih života, ti obični ljudi s različitim životnim pričama odlučuju ponovno uspostaviti kontrolu nad svojim životima. Gorka je to oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba. „Uspjeh“ je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, obitelj, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutno prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire.

Osvrt ukratko: Vrlo dobra, napeta i zanimljiva serija, prva ovako visoke produkcije s naših prostora, vrlo dobre glume, osrednjih dijaloga i nažalost s nekim manjim propustima. Zasluženo ušla među najbolje serije 2019. godine.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes


Catch-22 (mini-serija 2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Komedija, krimi, drama
Redatelj: George Clooney
Glumci: Christopher Abbott, Kyle Chandler, George Clooney

Radnja ukratko: Catch-22 priča priču o Yossarianu, US Air Force bombarderu u Drugom Svjetskom ratu, koji je ogorčen što ga tisuće ljudi koje nikada nije upoznao pokušavaju ubiti. Ali njegov glavni problem nije neprijatelj, nego njegova vojska koja konstantno povećava brojeve misija na koje muškarci moraju ići letjeti, kako bi završili svoju službu.

Ali ako Yossarian odluči izbjeći svoju vojnu dužnost, on će narušiti Catch-22 (Kvaka-22), smiješno zlokobno birokratsko pravilo koje određuje da je briga za vlastitu sigurnost u pogledu na stvarne i neposredne opasnosti proces racionalnog uma; čovjek je smatran ludim ako dobrovoljno nastavlja voziti opasne vojne misije, ali ako zatraži da bude uklonjen s dužnosti je dokaz razuma i time ga čini sposobnim za obavljanje dužnosti.

Osvrt ukratko: Fantastična adaptacija knjige Catch-22, koja je poprilično veliki materijal uspjela dobro prenijeti kroz samo šest epizoda, iako šteta što nisu produžili na malo više. Vrhunske glumačke izvedbe, a pogotovo treba izdvojiti mladog Christopher Abbota kao Kapetana Yossariana koji je gotovo sam nosio ovi seriju, te se pokazao kao nevjerojatno dobar glumac. Vizualno je serija odlično odrađena, uspjeli su stvoriti vrlo dobru napetost i neizvjesnost, te pokazati dosta ratnih apsurda. Uz seriju se može dobro i nasmijati, pogotovo u prvih nekoliko epizoda, kasnije se, kao i glavni lik, transformira u sarkastičnu dramu. U samo šest epizoda, serija Catch-22 SE pokazala kao jedna od najboljih serija 2019. godine.

Ocjena: IMDb 7.7/10, RottenTomatoes 84%


Criminal (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Krimi, drama, misterija
Kreator: Jim Field Smith, George Kay
Glumci: David Tennant, Inma Cuesta, Eduard Fernández, Carmen Machi

Radnja ukratko: Drama mačke i miša, koja se fokusira na intenzivan mentalni sukob između detektiva i osumnjičenih. Sastoji se od 12 priča smještenih u četiri različite zemlje i svaka se odvija u okviru policijske prostorije za razgovore.

Osvrt ukratko: Nova Netflixova serija Criminal prati različite priče okrivljenika u četiri različite države. Svaka epizoda je zasebna i nema nikakve poveznice jedna s drugom. Svaka epizoda krene zanimljivo i u sredini se zakomplicira. Mislite da je netko u lošoj poziciji i kako će se priča još više zakomplicirati, ali onda, pretpostavljam zbog manjka inspiracije, se cijela stvar razriješi vrlo jednostavno i uvijek je taj osjećaj da nije ispunjen potencijal. Ova serija definitivno nije za gledati u jednom dahu jer postaje vrlo repetitivna, ali dobro dođe kao mali odmor s vremena na vrijeme.

Ocjena: IMDb 7.6/10, RottenTomatoes 92%


Project Blue Book (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama, misterija, sci-fi
Kreator: David O’Leary
Glumci: Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell

Radnja ukratko: Opaki časnik američkog ratnog zrakoplovstva i skeptični znanstvenik istražuju NLO i izvanzemaljske zavjere dok se širi paranoja Hladnog Rata.

Osvrt ukratko: Odličan, misteriozan i napet glavni dio priče serije, s druge strane, njezina sporedna priča je dosta naporna i poprilično dosadna. Gluma u seriji je vrlo dobra, a serija često podsjeti na dobri, sada već stari, Dosjei X.

Ocjena: IMDb 7.6/10, RottenTomatoes 67%


See (2019) 

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, drama, sci-fi 
Kreator: Francis Lawrence 
Glumci: Jason Momoa, Christian Camargo, Nesta Cooper, Yadira Guevara-Prip 

Radnja ukratko: Daleko u distopijskoj budućnosti ljudski rod je izgubio vid, a društvo je moralo pronaći nove načine interakcije, izgradnje, lova i opstanka. Sve to se dovodi u pitanje kada se rode blizanci s vidom. 

Osvrt ukratko: Visoka produkcija serija koja se vidi u gotovo svakom trenutku, odlična i drugačija ideja, međutim ne uvijek dobro izvedena. Ponekad malo usporena i dosadna, ali i uvijek zna iznenaditi. Akcijske scene odlične, često drugačije s obzirom na to da akteri ne vide. Glavni lik serije Baba Voss odličan, još nekoliko zanimljivih, a ostali nažalost često iritantni. Trebalo bi malo ponuditi više pozadinske priče o tome kako je došlo do takvog svijeta. Nije loša serija, ali ako se planira uspoređivati i natjecati sa serijama poput Game of Thrones, Vikings Spartacus, nadolazeće Lord of The Rings i drugih, morat će gotovo sve aspekte znatno poboljšati. 

Ocjena: IMDb 7.6/10, RottenTomatoes 63%


Marianne (2019) 

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Horor 
Kreator: Samuel Bodin 
Glumci: Lucie Boujenah, Tiphaine Daviot, Victoire Du Bois 

Radnja ukratko: Kad autorica shvati da se njezine zastrašujuće priče obistinjuju, vraća se u svoj rodni grad suočavajući se s demonima iz svoje prošlosti koji nadahnjuju njeno pisanje. 

Osvrt ukratko: Vrhunska prva epizoda, doslovno za iskočiti iz kože od straha. Nakon toga totalna promjena smjera. I dalje dobra i napeta atmosfera, ali koja često biva uništena vrlo lošim pokušajima humora, lošom glumom i dijalozima, a sigurno nije pomogla ni glazba koja nema što tražiti u ovom tipu serije. Međutim, priča, iako puno puta viđena, drži pažnju od početka do kraja. Moglo je to puno bolje, zasigurno, osim prve epizode, nije ni izbliza onako kako se po medijima pričalo strašno, međutim, dovoljno je dobra horor serija da bi vam je preporučili pogledati. 

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 94%


Jett (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr: Drama, akcija, krimi
Kreator: Sebastian Gutierrez
Glumci: Carla Gugino, Giancarlo Esposito, Elena Anaya, Michael Aronov, Gaite Jansen, Christopher Backus Bellows, Violet McGraw

Radnja ukratko: Daisy Kowalski, nazvana Jett, vrhunska provalnica koja je nedavno puštena iz zatvora prisiljena je vratiti se onome što radi najbolje kada se nađe između dvije vatre koje čine opasni i ekscentrični kriminalci koji žele njezine vještine iskoristiti da ispune svoje vlastite ciljeve.

Osvrt ukratko: Idealno za one koji vole pogledati seriju sa nešto kraćim sezonama na eks. Sam početak i prvi dio sezone je za čistu desetku, kasnije je krenulo malo slijeva-zdesna, ali generalno i dalje vrlo dobro razrađena fabula, upotpunjena vrhunski napisanim dijalozima u stilu Quentina Taratina te kontroverznim, ali kvalitetnim scenama u stilu HBO-a, te savršenom Carlom Guginom u glavnoj ulozi, daju seriju koja se može pogledati u jednom dahu sa velikom i jednakom pažnjom kroz svih devet epizoda.

Izuzetno veliki cliffhanger koji budi veliku želju za drugom sezonom. Režija Sebastiana Gutierreza koja gledatelja dodatno povezuje sa onim što se događa ispred kamere. Ali ponavljam, sama pojava te izvrstan performans Carle Gugino je ono u što bi se mogli zaljubiti u ovu seriju na prvi pogled. Iako je napunjena segmentima koji danas znaju izazvati veliku količinu kontroverze, upravo je to ono što je zapravo danas pod ‘must’ za serije ovakvih gabarita. Generalno gledano, serija na koju se itekako isplati baciti pogled, i za koju bi to ‘bacanje pogleda’ lako moglo prerasti u gledanje kompletne sezone.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 94%


Lambs of God (mini serija, 2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama 
Kreator: Sarah Lambert
Glumci: Essie Davis, Jessica Barden, Ann Dowd 

Radnja ukratko: Lambs of God mračna je, gotička priča o tri redovnice, od kojih svaka generacijom odvojena, živi u izoliranom samostanu uz obalu kada im nepoželjan posjetitelj ulazi u živote i zauvijek mijenja njihov svijet. 

Osvrt ukratko: Solidna australska mini serija ima odličnu priču kao i glumačku postavu, a i glazba i odlično izabrane lokacije su svakako plus, dok s druge strane kako priča odmiče i bližimo se kraju sve više se kao mana pokazuje sve naivnija radnja do samog kraja koji je po meni i pomalo razočaravajući. Sveukupno nećete pogriješiti ako pogledate mini-seriju jer kad se sve zbroji i oduzme radi se o sasvim solidnom uratku. 

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 100%


The Hot Zone (mini-serija, 2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama, triler
Kreator: James V. Hart
Glumci: Julianna Margulies, Noah Emmerich, Topher Grace

Radnja ukratko: Zastrašujuće širenje EBV (ebolavirusa).

Osvrt ukratko: Serija inspirirana stvarnim događajima, koja odlično prikaže žrtve na koje su znanstvenici spremni ići kako bi spriječili širenje najsmrtonosnijih virusa. S druge strane, to što je pravljena prema stvarnim događanjima nam zapravo otkriva njezin kraj, pa gubio dio svoje napetosti. Gluma u seriji vrlo dobra i uvjerljiva.

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 57%


The Enemy Within (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama, krimi
Kreator: Ken Woodruff
Glumci: Jennifer Carpenter, Morris Chestnut, Raza Jaffrey, Cassandra Freeman, Kelli Garner, Noah Mills

Radnja ukratko: Agent FBI-a i bivša agentica CIA-e koja je osuđena za izdaju udružuju snage kako bi zaustavili zajedničkog neprijatelja.

Osvrt ukratko: Kvalitetna serija za sve ljubitelje žanra i izvrsan izbor za one koje traže serije sa nešto kraćim sezonama. Prvih 13 epizoda su pokazale vrlo dobar potencijal. Naoko jednostavna, ali zapravo vrlo intrigantna fabula tjera da daljnje gledanje sve do finalne epizode. Jennifer Carpenter kao Erica izvrsna, a i ostali likovi te timska kemija su odrađeni vrlo dobro. Čak i ako vam na prvu djeluje kao klišeizirana, što je u jednu ruku i istina, ova serija ima svoje draži zbog čega zaslužuje šansu.

Ocjena: IMDb 7.1/10, RottenTomatoes 43%


Star Trek Discovery – Sezona 2

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Akcija, avantura, drama, Sci-fi
Kreator: Bryan Fuller, Alex Kurtzman
Glumci: Jason Isaacs, Doug Jones, Shazad Latif

Radnja ukratko: Deset godina prije Kirk, Spock i Enterprise, USS Discovery istražuje nove svjetove i oblike života, dok jedna Starfleet časnica ući razumjeti sve strane stvari.

Osvrt ukratko: Lošija sezona od prve, iako i dalje vrlo dobra. Malo se previše fokusa daje samo na jedan lik, dok se ostali ne razvijaju kako bi trebali. Radnje druge sezone, iako sličnija starijim serijama iz Star Trek franšize, ni blizu nije zanimljiva i misteriozna kao što je to bila u prvoj sezoni. Odlični specijalni efekti u seriji.

Ocjena: IMDb 7.0/10, RottenTomatoes 84%


I Am the Night (2019)

Najbolje serije 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. koje morate pogledati

Žanr serije: Drama, misterija
Kreator: Sam Sheridan
Glumci: Chris Pine, India Eisley, Jefferson Mays

Radnja ukratko: Priča o Fauna Hodel, koju je njezina majka tinejdžerica napustila kada je bila beba u Nevada kasinu 1949. godine. I dok Fauna istražuje tajne svoje prošlosti, prati zlokobni trag koji se sve više približava zloglasnom Hollywoodskom ginekologu, dr. George Hodel, čovjeku koji je bio uključen u najmračniju Hollywoodsku razvrat i osumnjičenika u zloglasnom ubojstvu Elizabeth Short u Los Angelesu 1947. godine.

Osvrt ukratko: Pomalo usporena, ali zanimljiva misteriozna serija. Odlični Chris Pine i mlada India Eisley u glavnim ulogama, ali nažalost glavni negativac je znatno slabije kvalitete. Vrijedna gledanja, samo nemojte očekivati previše od ove serije.

Ocjena: IMDb 6.9/10, RottenTomatoes 73%


Na idućoj stranici vas čekaju Najbolje Serije 2018. godine

Similar Posts