Recenzija: Kingdom (2019-)

Recenzija: Kingdom (2019-)

Pogledali smo novu Netflixovu zombi triler fantazija seriju, Kingdom. Našu recenziju Korejske zombi serije Kingdom pročitajte u članku. 

Žanr serije:

Akcija, triler, horor

Redatelj:

Kim Seong-hun

Scenarist:

Kim Eun-hee

Glumci:

Ju Ji-hoon, Bae Doona, Ryu Seung-ryong

Radnje ukratko:

Smješten u korejskom srednjovjekovnom razdoblju Joseona, priča o krunskom princu koji je poslan na samoubilačku misiju kako bi istražio tajanstvenu kugu koja se širi po njegovoj zemlji. Istina prijeti kraljevstvu, kad otkrije da je to zastrašujuća epidemija u obliku zombija.

Trailer: Kingdom (2019-)

Ova nova, relativno kratka Korejska zombi serija je kombinacija raznih žanrova i tema. Za razliku od većine zombi serija/filmova, koji su smješteni u moderno doba, Kingdom je smještena u Korejski srednji vijek (Joseon eru). Upravo to smještanje u srednji vijek joj daje jedno novo i zanimljivo okruženje i otvara razne nove mogućnosti.

Vrlo je interesantno smišljena serija, koja što više odmiče postaje sve bolja i bolja, te spaja sve dijelove s početka. Suptilno nam prikazuje to iskvareno iznimno hijerarhijsko korejsko društvo iz tog vremena, koje je zapravo prava bolest koja konzumira naciju. Samo pogledajmo odakle se bolest počela širiti i kako se to društvo pokušava nositi sa svojim mrtvima. Odvajajući tijela bogatih od tijela sirotinje, te dajući bogatima prave pokope, dok siromašne spaljuju. Društvo je toliko opterećeno arhaičnim sustavom principa i ponašanja da ga ne vide onakvim kakav zapravo je, sama bolesti, u tom smislu nisu zaraženi samo zombiji nego svi.

Kroz seriju se isprepliću razne teme, pa su tako u centru njihove političke borbe, zatim podjele između bogatih i siromašnih, izgladnjivanje – zbog kojeg i dođe do epidemije – pokušaji nekolicine ljudi da promjene stvari u takvom trulom društvu, odnosi među likovima koji se sa svakom novom epizodom produbljuju, te na kraju odlično napravljena zombi apokalipsa. Također, često bude duhovitih trenutaka, jel im baš toliko puta to bila i namjera ili je to do nekako humoristične glume glumaca u seriji, nisam siguran, ali definitivno je vrlo zabavno.

Za razliku od modernih zombi serija i filmova (The Walking Dead), ovdje nema puno vatrenog oružja, zombiji nisu usporeni, nego vrlo brzi, tako da protagonisti serije nemaju previše vremena za razmišljanje i ciljanje iz pištolja ili sličnog u glave zombija, već se moraju boriti s prvim što im padne pod ruku. S obzirom na taj srednji vijek u kojem se nalaze, jad i bijedu koja ih okružuje, serija pruža daleko više realnosti od žanrovski sličnih uradaka. Uz to, u samo šest epizoda koliko ima, uspjela je pružiti nekoliko vrlo interesantnih zaokreta, a pogotovo je ostavila odličan i zanimljiv kraj, koji može samo značiti da nam stiže i druga sezona ove fantastične serije.

Što se tiče vizualnog izgleda, u prvi tren mi se sve čini nekako jadno, jeftino i loše napravljeno. O kako sam u startu pogriješio. Jedna od najboljih stvari u ovoj seriji je upravo filmografija, režija, kostimi, lokacije, akcijske scene i ostale oku važne osobine. Sve to doprinosi realnosti ove često krvave, brutalne i vrlo zabavne serije.

Nemojte dati da vas prva, pomalo spora epizoda obeshrabri, kada pakao započne, ne staje, a vrlo brzo i ta prva epizoda sjedne na svoje mjesto kada se sve kockice poslože. Ako ste ljubitelji zombi filmova i serija, te općenito horora, ovo je nešto što ne smijete propustiti.

Serija je obnovljena za drugu sezonu i započinje svoje snimanje u veljači 2019. godine.

Trailer serije Kingdom

Similar Posts