Recenzija: Godfather of Harlem (2019-)
/ /

Recenzija: Godfather of Harlem (2019-)

Pogledali smo novu krimi seriju pravljenu prema djelomično istinitim događajima s Forestom Whitakerom u glavnoj ulozi, Godfather of Harlem.

Žanr filma:

Krimi, drama

Kreator:

Chris Brancato, Paul Eckstein

Glumci:

Lucy Fry, Forest Whitaker, Demi Singleton

Radnja ukratko:

Gangster po imenu Bumpy Johnson pravi svoj put u Harlemu tijekom 1960-ih. Ovo je TV prequel filma iz 2007. godine, ‘American Gangster,’ koji je bio usredotočen na zločinački pothvat Franka Lucasa.

Kreatora i scenarista Chrisa Brancatoa i Paula Ecksteina (Narcos), serija Godfather of Harlem kombinira povijesne i političke događaje kako bi pokušala ispričati širu priču o socijalnoj pravdi ranih 60-ih za Afroamerikance – prije svega likove iz stvarnog života poput gangstera Bumpyja Johnsona (Forest Whitaker), Malcolma X (Nigel Thatch) i Adama Clayton Powell Jr. (Giancarlo Esposito) i kako su se njihove priče presijecale s poznatim njujorškim mafijašima poput Vincenta “Chin” Gigantea (Vincent D’Onofrio), Frank Costello (Paul Sorvino), Joe Bonanno (Chazz Palminteri) i drugih.

Riječ je o velikom pothvatu, zato su autori postavili ovu bilješku prije epizoda: “Iako su ovu priču nadahnule stvarne osobe i događaji, određeni likovi, karakterizacije, incidenti, lokacije i dijalog izmišljeni su ili izmijenjeni u svrhu dramatizacije.”

Dakako, to ostavlja puno prostora za razne interpretacije, što u ovom slučaju ne vidim da puno ljudi smeta, kao ni mene. Ono što ljubitelji gangsterskih filmova i serija vole su oružja, napetosti, prevare, droga, novac, borbe za prevlast, sve to vrlo žestoko prikazano, a to je nešto čega u Godfather of Harlem seriji definitivno ne fali.

A tek sada dolazimo na možda i najbolji dio, a to je glumačka postava. Mislim, pogledajte samo ovu gore listu nabrojanih glumaca. Osim toga, serija nema kraja izuzetnim glumcima u manjim ulogama, poput Ilfenesh Hadera (She’s Gotta Have It, Billions), Erik LaRay Harvey (Luke Cage, Boardwalk Empire), Elvis Nolasco (American Crime) i mnogi drugi. Pilot serije je režirao John Ridley (osvojio Oscar za 12 Years a Slave).

Ta zvjezdana postava definitivno nije iznevjerila – Whitaker je odličan, divlja strana D’Onofrija odlično se povezuje s tihom Sorvina, a Thatch, koji je već prije glumio Malcolma X u Selmi, pokazuje zašto je ponovno izabran za tu ulogu. Prvom epizodom odmah pokažu koliko velike stvari planiraju, te iako se malo uspori već u drugoj epizodi, sve se to razvija prema eksplozivnih preostalih osam epizoda.

Godfather of Harlem je obuhvatio razne teme, preko nasilja, droge, borbe za prevlasti, ali i druga pitanja poput rasnih ratova, religije, socijalnih nemira i ostalog. Zaista jedna grandiozna serija i prava je šteta što je na jednoj ovako manjoj mreži, pa nije dobila ni blizu popularnost koju zaslužuje.

Možda nema toliko velike i kultne likove poput Narcosovog Pabla Escobara, ali u svemu ostalom ne zaostaje ni najmanje za najvećim gangsterskim serijama. Iako je tek prva sezona završena, definitivno u tom žanru jedna od najboljih serija ovog stoljeća i naći će se pri vrhu naše liste najboljih serija ove godine

https://youtu.be/FV5BNaUZyqA

Similar Posts