Christopher Plummer

Christopher Plummer filmovi – Top 10 najboljih

Christopher Plummer, punim imenom Arthur Christopher Orme Plummer, (rođen 13. prosinca 1929., Toronto, Ontario, Kanada; umro 5. veljače 2021., Weston, Connecticut, SAD), bio je kanadski glumac poznat i po interpretacijama klasičnih uloga na pozornici.

Plummer se prvi put profesionalno na pozornici pojavio 1950. u Ottawi i proveo nekoliko godina nastupajući s kanadskim repertoarnim kazališnim skupinama. 1954. godine je debitirao u New Yorku i ubrzo dobio brojne pohvale kritike. Njegov prvi film bio je Stage Struck (1956.), no vjerojatno je najpoznatiji po ulozi kapetana Von Trappa u The Sound of Music (1965.) uz Julie Andrews. Nakon te uloge nastupio je kao vođa eskadrile u filmu Battle of Britain s temom Drugog svjetskog rata (1969.), kao autor Rudyard Kipling u The Man Who Would Be King (1975.) i kao potpredsjednik banke u televizijskoj miniseriji Arthur Hailey’s the Moneychangers (1976.), za koju je osvojio nagradu Emmy.

Osvojio je i nagradu Oscar u katergoriji najboljeg sporednog glumca za film Beginners (2010).

Christopher Plummer
Foto: Shutterstock

Christopher Plummer filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na popularnoj stranici IMDb, vidimo da se u svojoj jako bogatoj karijeri našao u ukupno čak 217 filmova i serija. Jasno je da je iz te brojke zaista teško izvući najboljih 10, no vjerujemo da smo u tome zadatku uspjeli. Pogledajmo stoga zajedno kojih se 10 filmova Christophera Plummera našlo na našem popisu!

10. Knives Out (2019)

Žanr: Komedija, krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Rian Johnson
Uloge: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Christopher Plummer

Radnja ukratko: Činilo se kao da ništa nije moglo pokvariti raskošnu rođendansku zabavu na bogatom imanju hvaljenog pisca krimića i misterija, Harlana Thrombeya (Christopher Plummer), glave obitelji, osim njegove čudne i neobjašnjive smrti. Istragu kako i zašto se to dogodilo vodit će Benoit Blanc (Daniel Craig). Postoji više od jednog člana obitelji uspješnog pisca koji do sada nije bio baš pričljiv kada je riječ o istini, a dok se Blanc bori kako bi došao do nje, svi su članovi obitelji fokusirani na ono glavno – Harlanovu ostavštinu koja će pripasti nekome od njih.

9. Twelve Monkeys (1995)

Žanr: Misterija, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Terry Gilliam 
Uloge: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Philadelphia, 2035. godine. Nakon neviđene katastrofe u devedesetima, kada je zaraza obrisala pet milijuna ljudi, ostatak ljudske rase preživljava duboko ispod Zemljine kore. Kako bi spasili preostale ljude, vlasti pošalju zatvorenika Jamesa Colea (Bruce Willis) u prošlost ne bi li ondje izolirao opasni virus i tako omogućio da se u budućnosti napravi cjepivo. Cole greškom dospije u 1990., a ne u 1996. kad se dogodila pandemija. 

8. All the Money in the World (2017)

Žanr: Biografija, krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Ridley Scott 
Uloge: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg

Radnja ukratko: 16-godišnji John Paul Getty III (Charlie Plummer) je otet, a njegova majka Gail (Michelle Williams) pokušava uvjeriti njegovog djeda, milijardera Gettyja (Christopher Plummer), najbogatijeg čovjeka na svijetu, da plati otkupninu. Kada Getty to odbije, otmičari će postati iznimno opasni.

7. Dolores Claiborne (1995)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Taylor Hackford 
Uloge: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Ostarjelu bogatašicu iz malog mjesta u državi Maine, poštar pronalazi na samrti, a njenu sluškinju Dolores Claiborne (Kathy Bates) u pozi koja sugerira ubojstvo. Selena (Jennifer Jason Leigh), kći osumnjičene, primi tajanstveni faks koji joj govori u kakvoj joj je nevolji majka. Dvije se žene moraju suočiti s antipatičnim policajcem (Christopher Plummer) te moraju proći kroz nimalo lijepe uspomene na zajednički život.

6. The Last Station (2009)

Žanr: Biografija, drama, romantični
Redatelj: Michael Hoffman 
Uloge: Helen Mirren, James McAvoy, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Ovaj film govori o genijalnom ruskom književniku Lavu Nikolajeviču Tolstoju (Christopher Plummer), a radnja mu je smještena u Rusiji, 1910. godine. Tolstoj provodi dane na svom seoskom imanju Jasnoj Poljani. Chertkov (Paul Giamatti), mladi pisac i Tolstojev učenik, posjeti velikana u namjeri da ga nagovori da veliki dio svojih rukopisa oporučno ostavi domovini. To bi značilo da će financijski naštetiti svojoj obitelji, čemu se jasno usprotivi njegova supruga Sofija (Helen Mirren).

5. The Sound of Music (1965)

Žanr: Biografija, drama, obiteljski, glazbeni, romantični
Redatelj: Robert Wise
Uloge: Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker

Radnja ukratko: Vrijeme radnje ovog filma su tridesete godine prošlog stoljeća. Kapetan von Trapp (Christopher Plummer) je bivši profesionalni vojnik koji, nakon prerane smrti supruge, pokušava svoje sedmero djece u dobi od 4 do 16 godina podići na sebi svojstven način: uvođenjem vojne stege, ali “mala postrojba” je jako lukava. Kada Njemačka na početku Drugog svjetskog rata uzme Austriju, Von Trapp kao častan vojnik i domoljub tako nešto ne može prihvatiti.

4. The Man Who Would Be King (1975)

Žanr: Avantura, ratni
Redatelj: John Huston 
Uloge: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Ovaj film adaptiran je prema istoimenoj noveli Rudyarda Kiplinga, a nominiran za četiri Oscara. Radnja je smještena u Britanskoj Indiji 1885. godine, kada novinaru Rudyardu Kiplingu (Christopher Plummer) njegov poznanik Peachy Carnehan (Michael Caine), priča priču o tome kako su on i njegov prijatelj Daniel Drevot (Sean Connery) odlučili napustiti vojsku i krenuti u potragu za bogatstvom u zabačenim dijelovima Azije. Plan tog dvojca je da u nekom dalekom kraljevstvu pomognu kralju u nadvladavanju njegovih neprijatelja, a zatim ga bace s vlasti te postanu kraljevi i isprazne kraljevsku riznicu.

3. Beginners (2010)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Mike Mills
Uloge: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent

Radnja ukratko: Nakon što mu majka umre, Oliver (Ewan McGregor) je zapanjen kada mu njegov otac, Hal (Christopher Plummer), kojem je nedavno dijagnosticiran terminalni rak, otkrije da je homoseksualac koji je unatoč tome u braku proveo pune 44 godine. Kad Hal također premine nekoliko godina kasnije, Oliver postaje depresivan, boreći se sa svojom propalom karijerom umjetnika dok se neprestano prisjeća djetinjstva i vremena provedenog s ocem. Oliverova usamljenost je ublažena kada upozna glumicu Annu (Mélanie Laurent), ali njihovu vezu ugrožava zajednički strah od vezanja.

2. Dragnet (1987)

Žanr: Komedija, krimi
Redatelj: Tom Mankiewicz 
Uloge: Dan Aykroyd, Tom Hanks, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Joe Friday (Dan Aykroyd) nastavlja obiteljsku tradiciju naslijedivši svoga strica koji je također godinama radio u losanđeleskoj policiji. Mladi detektiv Pep Streebeck (Tom Hanks) postaje njegov novi partner. I dok se u gradu počnu događati zagonetna ubojstva pri čemu su na žrtvama ostavljene posjetnice, Fridaya i Streebacka istraga odvede u zoološki vrt, a zatim i do televizijskog propovjednika Jonathana Whirleyja (Christopher Plummer).

1. The Insider (1999)

Žanr: Biografija, drama, triler
Redatelj: Michael Mann
Uloge: Russell Crove, Al Pacino, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Lowell Bergman (Al Pacino) je producent emisije “60 minuta” u televizijskoj kući CBS. Dok je istraživao podatke o duhanskoj industriji, upoznao je dr. Jeffreya Wigenda (Russell Crowe), znanstvenika kojeg su otpustiti iz Browna i Williamsona, tvrtke koja proizvodi cigarete. Kad shvati da Wigend zna sve o prikrivanju podataka o štetnosti pušenja, Bergman ga počne nagovarati da nastupi u emisiji i sve to otkrije javnosti.

Similar Posts