10 Najboljih filmova Colin Firth

10 Najboljih filmova Colin Firth

Donosimo vam 10 najboljih filmova odličnog Britanskog glumca Colin Firth. Koje su vama najbolje njegove uloge?

Rodio se u Grayshottu, grofovija Hampshire.Majka Shirley predavala je komparativnu religiju, a otac David povijest. Ima sestru Kate i mlađeg brata Jonathana,koji je također glumac.

Najznačajnije filmsko ostvarenje u karijeri mu je definitivno uloga engleskog Kralja Georga IV. u filmu “Kraljev govor” (2010.), za koju ulogu je nagrađen Oskarom za najbolju glavnu mušku ulogu.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Colina Firtha

10. Shakespeare in Love (1998)

Shakespeare in Love (1998)

Žanr: Komedija, drama, povijesni

Redatelj: John Madden

Glumci: Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Colin Firth

Radnja ukratko: Mladi Shakespeare, bez ideja i bez novaca, upoznaje svoju idealnu ženu i postaje inspiriran napisati jednu od svojih najboljih predstava.

9. Bridget Jones’s Diary (2001)

Bridget Jones's Diary (2001)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Sharon Maguire

Glumci: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant

Radnja ukratko: Bridget Jones je 30-godišnja singlica iz Londona koja je upravo donijela botne novogodišnje odluke: smršaviti bar 10 kg, upecati mrak frajera, poboljšati seksulani život i zatražiti povišicu.
Njezin je najbolji prijatelj dnevnik u kojeg zapisuje sve što joj se događa. Uskoro će se Bridget naći između dvije vatre: superseksi gada Daniela i zbunjenog emotivnog Darcyja.. Koga li će izabrati.

8. Girl with a Pearl Earring (2003)

Girl with a Pearl Earring (2003)

Žanr: Biografija, drama, romantika

Redatelj: Peter Webber

Glumci: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson

Radnja ukratko: Mlada seljačka sluškinja koja radi u kući slikara Johannesa Vermeera postaje njegov talentirani asistent i model za jedno od njegovih najpoznatijih djela.

7. The Railway Man (2013)

The Railway Man (2013)

Žanr: Biografija, drama, romantika

Redatelj: Jonathan Teplitzky

Glumci: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård

Radnja ukratko: Rađen prema memoarima Erica Lomaxa, film THE RAILWAYMAN je istinita priča o britanskom vojnom časniku, inženjeru Ericu Lomaxu (Colin Firth), koji je tijekom Drugog svjetskog rata kao japanski ratni zarobljenik poslan u radni logor na Tajland na izgradnju zloglasne „Željeznice smrti”, barbarskog projekta koji je odnio preko 250.000 ljudskih života. Desetljećima kasnije, Lomax otkriva da je njegov japanski „krvnik” (Hiroyuki Sanada) još uvijek živ i uz potporu supruge (Nicole Kidman) i najboljeg prijatelja (Stellan Skarsgard) odluči se suočiti i s njim i prošlošću koja ga proganja.

6. Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Žanr: Drama, misterija, triler

Redatelj: Tomas Alfredson

Glumci: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy

Radnja ukratko: Radnja je ovoga špijunskog trilera smještena u vrijeme Hladnoga rata, a u njezinu je središtu veteran špijunaže koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskoga agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi MI6.

5. Kingsman: The Secret Service (2014)

Kingsman: The Secret Service (2014)

Žanr: Akcija, avantura, komedija

Redatelj: Matthew Vaughn

Glumci: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson

Radnja ukratko: Izabrani mladići i djevojke postaju vitezovi novoga doba, a njihovo djelovanje unutar tajne službe Kingsman odvija se u maksimalnoj diskreciji. No, da bi došli do ove laskave titule, potencijalni agenti moraju proći ne samo specijalnu obuku, nego i usvojiti cijeli niz manira pripadnika visokog društva, promijeniti svoj izgled, način odijevanja i govor, što će im pasti puno teže od zadataka kojima će se baviti kao profesionalci.

4. The English Patient (1996)

The English Patient (1996)

Žanr: Drama, romantika, ratni

Redatelj: Anthony Minghella

Glumci: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe

Radnja ukratko: Tijekom II. svjetskog rata u terenskoj bolnici u Italiji britanski saveznici brinu se o tajanstvenom strancu, nesvjesni njegove opasne prošlosti. Otkrićem tajne njegova identiteta raspleće se čudesna priča o strasti, intrigi i avanturi.

3. A Single Man (2009)

A Single Man (2009)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: Tom Ford

Glumci: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode

Radnja ukratko: Ben Kalmen (Michael Douglas) više nije u cvijetu mladosti. Muče ga srčani problemi, a brak mu je završio rastavom. Povrh svega, izgubio je veliki novac u trgovanju automobilima, a seks sa ženama dvostruko mlađima od njega naprosto mu je neodoljiv. Svoju aktualnu djevojku Jordan (Mary-Louise Parker) odabrao je samo zbog njenog oca, koji mu može dogovoriti novi posao. Kada Jordan zamoli Bena da njenu kći Allyson (Imogen Potts) otprati na koledž, Ben preuzme obavezu, no tamo njegovo ponašanje izmakne kontroli. Vijesti o Benovom neuravnoteženog ponašanju uzdrmat će njegovu obitelj, te će se loše odraziti na njegov ljubavni život i financije. Može li Ben spasiti obraz i vratiti izgubljeno poštovanje?

2. Love Actually (2003)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Richard Curtis

Glumci: Hugh Grant, Martine McCutcheon, Liam Neeson

Radnja ukratko: Prati živote osmero potpuno drugačijih parova koji se bave svojim ljubavnim životima u različitim, djelomično međusobno povezanim pričama, što su se dogodile tijekom mahnitog mjeseca prije Božića u Londonu u Engleskoj.

1. The King’s Speech (2010)

The King's Speech (2010)

Žanr: Biografija, drama

Redatelj: Tom Hooper

Glumci: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Radnja ukratko: Firth tumači ulogu engleskoga kralja Georgea VI. koji, kako bi svladao svoje mucanje, odlazi kod Lionela Loguea, neortodoksnog logopeda kojega tumači Geoffrey Rush. Dok surađuju, dvojica muškaraca postaju dobri prijatelju, a kada mu brat, Edvard VIII., abdicira, kralj se oslanja na Loguea da mu pomogne održati radijski govor na samom početku Drugog svjetskog rata.

Druge je zanimalo i ovo...