RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 9

RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 9

Prvi MCU događaj njegove Faze 4 sada je iza nas. Naš kratki osvrt posljednje WandaVision epizode pročitajte u članku.

Žanr: Superhero, fantazija, sci-fi

Kreator: Jac Schaeffer

Glumačka postava: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Kat Dennings, Randall Park

Sinopsis: Spajajući stil klasičnih sitcoma s MCU-om u kojem Wanda Maximoff i Vision – dva supermoćna bića koja žive svoj idealan prigradski život – počinju sumnjati da sve nije onako kako se čini.

Serija WandaVision sada je i službeno završila. Osim što je prekinula godinu i pol dana dugačak post za Marvel fanove, sada je i službeno otvorila Fazu 4 Marvel Cinematic Universea. Kroz sedam zadnjih osvrta smo često najavljivali tu “pravu stvar” koju smo željno iščekivali iz epizode u epizodu, i sada se to konačno i dogodilo. No kako su epizode odmicale, iako smo i dalje željno iščekivali taj konačni obračun, u posljednje dvije epizode nam se sve više činilo da su scenaristi, koliko god da su se fino potrudili da to sve fino poslože, previše toga odlagali za zadnju epizodu u kojoj smo napokon dobili ono što smo htjeli. Sada kada smo i to vidjeli, možemo ukratko reći – zadovoljni smo. Da, nismo mind-blown, ali nismo ni razočarani, samo jednostavno zadovoljni. U globalu možemo reći da je završetak serije na kraju ispao sasvim solidan. Dobili smo odgovore na pitanja koja smo tražili i doslovno se zatrpavali njima u zadnjih osam epizoda, i serija je na kraju pružila konkretan završetak ove izdvojene MCU priče. Ali naravno, i malo nas na samom kraju trznula s onim što tek slijedi u MCU. Možemo gledati na ovu seriju kao na neki dio grafičkog romana koji je sam po sebi ogroman, ali se sastoji od mnogo izdvojenih priča koje ga zapravo čine. Iskreno, obzirom da je ovo ipak stripovska serija, protiv takvog pristupa nemamo apsolutno ništa protiv.

RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 9

U posljednjoj epizodi se sada konačno raspetljalo to klupko u koje su bili upetljani ne samo Wanda i Vision, nego i neki od prije poznati sporedni likovi. Ali i neki novi likovi, od kojih se svakako najviše istaknuo lik Monice za koju je sasvim očito da ćemo ju opet vidjeti u MCU. Što se tiče Wande i Visiona, tu se zapravo dogodilo ono što smo i očekivali (ignorirajući sve one teorije zavjere koji su zadnjih tjedana preplavile društvene mreže). Iako je sam završetak bio sasvim očekivan (namjerno nećemo reći predvidljiv), svejedno je ukomponiran na jedan solidni način da se oprostimo od ove priče i da se polako prebacimo u novu priču koju nam MCU sprema. Kalendarski je to The Falcon and the Winter Soldier, koji počinje već za dva tjedna, ali sasvim je jasno da je ova serija zapravo služila kao neki prolog za Doctor Strange in the Multiverse of Madness, koji je kalendarski još daleko. A kada se tu još nadoveže i Monica i njezina povezanost s filmom Captain Marvel (kako prošlim, tako i budućim), sasvim je sigurno da MCU gradi priču na još većoj skali nego što je to bila Infinity Saga.

Ono što je u ovoj epizodi za svaku pohvalu je svakako do sada najveća količina akcije, predivnog CGI-a i apsolutno svega onoga što Marvel fanovi vole i na što su navikli. Konačni obračun koji je podijeljen na nekoliko razina između glavnih likova odrađen je jako pameno i tako da se zapravo svaki glavni lik suočio sa sebi sopstvenim negativcem, a sve je to fino izbalansirano tako da: ako volite vidjeti Wandu u borbi – imate. Ako volite vidjeti Visiona u borbi – imate. Ako želite samo da više srede onog iritantnog federalca Haywarda – imate. CGI je naravno besprijekoran, što Marvel fanovima nije ništa novo. Konačni obračun je također odrađen koliko god se epski i vizualno impresivno mogao napraviti. To možda nije neki ultra-mega-epski obračun kao iz Infinity Wara ili Endgamea, ali ne bi ni bilo realno tako nešto očekivati jer ovo je ipak serija pravljena u puno manjem opsegu. Dobro, dvoboj Visiona je mogao potrajati malo duže, ali nećemo cjepidlačiti. Završna borba je i dalje poslužila svojoj svrsi, odrađena je vizualno savršeno i čovjeka veseli.

Što se tiče glumaca, a što se tu može reći da već nije rečeno? Elizabeth Olsen je posao odradila jako dobro, a razvoj Wandinog lika kao takvog je odrađen toliko dobro da sada možemo reći da imamo Scarlet Witch u punom smislu te riječi. E Wanda, predobra nova obleka, by the way. Paul Bettanyu svaka čast na dvostruko odrađenoj ulozi, i moram priznati da mi Vision kao lik nikada nije bio draži nego sada. Velike pohvale idu i Kathryn Hahn kao negativki Agathi koja je odradila nevjerojatno dobar, vještičji performans, što je meni kao ljubitelju filmova, serija i knjiga baziranih na vješticama i crnoj magiji bio pravi užitak za vidjeti. Sada osobno govorim; nadam se da ovo nije zadnje što smo vidjeli od Agathe, jer se radi o meni jako primamljivom negativcu, u rangu Hele koju je odigrala jednako odlična Cate Blanchett u Thor: Rangarok. Teyonah Parris kao Monica mi je jako simpa, a kako je njezin character development tek na početku, jedva čekam vidjeti što nam sprema za dalje. Likovi Darcy i Jimmy Woo su mi onako, simpa, ništa posebno, ali čovjeka veseli. A Hayward nek se više nikad ne vrati ako ima imalo obraza.

RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 9

Nekakav zaključak? Gledajte, ova serija sveukupno nije savršena, ali sasvim sigurno nije pravljena da parira najvećim Marvel hitovima. Radi se o jednoj simpatičnoj seriji koja služi kao neka izdvojena priča i određeni uvod u sve što nam MCU sprema u budućnosti. Ovom serijom neće biti osupnuti svi hard-core Marvel fanovi, ali će poslužiti kao dobra razbibriga nakon godinu i pol dana apstiniranja od Marvela i fino će zadovoljiti primarno fanove dvoje glavnih likova, a ako ste slučajno Marvel fan drugačijeg kalibra, a onda čekajte The Falcon and the Winter Solider ili Loki i nadajte se da će vam te serije dati ono što WandaVision nije mogla. Nemam vam što drugo za reći.

E da, još jedna stvar. Još u prvom osvrtu sam rekao da konačnu ocjenu seriji neću davati ocjenu dok ne odgledam sve, ali sada kada jesam, ocjenu još uvijek neću dati. Zašto? Zato što ću iskoristiti nadolazeći vikend da opet pogledam cijelu seriju, kako bi se reklo, u cugu, kao jedan veći film. Nakon gledanja svih epizoda u maratonu može se dogoditi da povežem ili shvatim neke stvari koje su mi promaknule kada sam pisao sve one prve osvrte zadnjih tjedana, tako da (najranije u ponedjeljak) očekujte još jedan članak u kojem ću objediniti sve ove prijašnje osvrte i na kraju dati jedan konačni zaključak. Hvala svima na čitanju, lijep pozdrav i pamet u glavu.

Similar Posts