Najbolji nadnaravni horori

Najbolji nadnaravni horori

Za danas smo vam pripremili popis najboljih nadnaravnih horor filmova. Kao i obično, pitamo vas koji su vama najbolji nadnaravni horori?

Horori su definitivno žanr filmova koji nije za svakoga, a oni najbolji horori uglavnom su puno realniji i strašniji. Međutim, utjeha u svemu je saznanje da se ipak radi samo o filmu i da (gotovo) ništa u njima nije stvarno. Ipak, čak i to saznanje mnogima bi moglo biti nedovoljno, posebice kada su kvalitetno odrađeni horori u pitanju. Nadnaravni horori su jedan podžanr, nazovimo ga tako, u kojem će neki kultni zlikovci biti moćniji od običnih ljudi što će ih činiti još strašnijima i dodati na efektu straha koji izazivaju kod gledatelja.

Bez previše duljenja, recimo stoga koji su najbolji nadnaravni horori koje jednostavno morate pogledati ako ste ljubitelji tog žanra!

The Exorcist (1973)

The Exorcist (1973)

Redatelj: William Friedkin
Glumci: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Lee J. Cobb
Radnja ukratko: Kada tinejdžericu obuzme tajanstveni entitet, njezina majka traži pomoć od dva svećenika kako bi spasila svoju kćer. Kada se spomenu horori, mnogima će ovaj film prvi pasti na pamet.

Poltergeist (1982)

Poltergeist (1982)

Redatelj: Tobe Hooper
Glumci: JoBeth Williams, Heather O’Rourke, Craig T. Nelson
Radnja ukratko: Obiteljski dom progoni niz duhova.

The Shining (1980)

Najbolji nadnaravni horori

Redatelj: Stanley Kubrick
Glumci: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Radnja ukratko: Obitelj odlazi u izolirani hotel preko zime, gdje zla i duhovna prisutnost vodi oca u nasilje, dok njegov psihički sin vidi strašne predmete iz prošlosti i budućnosti.

The Ring (2002)

The Ring (2002)

Redatelj: Gore Verbinski
Glumci: Naomi Watts, Martin Henderson, Brian Cox
Radnja ukratko: Novinarka mora istražiti misterioznu videokazetu, koja se čini kako ubije svakoga tko ju gleda, unutar tjedan dana.

Povezano: Najbolji horor filmovi

A Nightmare on Elm Street (1984)

A Nightmare on Elm Street (1984)

Redatelj: Wes Craven
Glume: Heather Langenkamp, Johnny Depp, Robert Englund
Radnja ukratko: Freddy Krueger je ubojica djece u ulici brijestova kojega su roditelji zbog ubojstava njihove djece živoga zapalili. Ali vratio se kao ubojica koji ubija u snovima.

The Omen (1976)

The Omen (1976)

Redatelj: Richard Donner
Glumci: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens
Radnja ukratko: Misteriozne smrti okružuju američkog veleposlanika. Može li dijete koje podiže biti Antikrist? Đavolji sin?

Carrie (1976)

Carrie (1976)

Redatelj: Brian De Palma
Glumci: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving
Radnja ukratko: Carrie White, sramežljiva, prijateljski nastrojena tinejdžerka, koju je držala izoliranom njezina dominirajuća, vjerska majka, oslobađa svoje telekinetičke moći nakon što su je ponižavali njezini kolege iz razreda.

Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary's Baby (1968)

Redatelj: Roman Polanski
Glumci: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon
Radnja ukratko: Mladi par seli se u stan koji okružuju neobični susjedi i događaji. Kada žena misteriozno zatrudni, paranoja oko sigurnosti njezinog nerođenog djeteta počinje obuzimati njezin život.

The Evil Dead (1981)

The Evil Dead (1981)

Redatelj: Sam Raimi
Glumci: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
Radnja ukratko: Pet prijatelja putuje u kućicu u šumi, gdje nesvjesno oslobađaju demone.

Hereditary (2018)

Redatelj: Ari Aster
Glumci: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff
Radnja ukratko: Obitelj Graham počinje se raspadati nakon smrti njihove bake. Čak i nakon što je otišla, još uvijek baca tamnu sjenu nad obitelji, pogotovo njezinu samotnu tinejdžersku unuku Charlie, koja ju je uvijek neobično fascinirala. Kako ogroman teror preuzima kućanstvo, njihovo mirno postojanje raskomadano je, prisiljavajući njihovu majku da istražuju tamnije područje kako bi izbjegli nesretnu sudbinu koju su naslijedili.

[REC] (2007)

[Rec] (2007)

Redatelj: Jaume Balagueró, Paco Plaza
Glume: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge-Yamam Serrano
Radnja ukratko: Televizijska reporterka i snimatelj prate radnike hitne pomoći u tamnu zgradu i brzo se nađu zaključani unutra s nečim zastrašujućim.

Suspiria (1977)

Suspiria (1977)

Redatelj: Dario Argento
Glumci: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci
Radnja ukratko: Američka pridošlica prestižnoj njemačkoj baletnoj akademiji shvaća da je škola paravan za nešto zlokobno, usred niza grubih ubojstava.

The Conjuring (2013)

The Conjuring (2013)

Redatelj: James Wan
Glume: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston
Radnja ukratko: Patrick Wilson i Vera Farmiga su paranormalni istraživači Ed i Lorraine Warren koji su pozvani, kada se novi dom obitelji počinje ponašati vrlo čudno. Ovaj film je početak jedne velike, moderne horor franšize.

Povezano: Conjuring filmski svemir kronološki

Insidious (2010)

Insidious (2010)

Redatelj: James Wan
Glume: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins
Radnja ukratko: Obitelj pokušava zaustaviti zle duhove od zatočavanja njihovog komatoznog djeteta u području zvanom The Further.

The Exorcism of Emily Rose (2005)

The Exorcism of Emily Rose (2005)

Redatelj: Scott Derrickson
Glume: Laura Linney, Tom Wilkinson, Shohreh Aghdashloo
Radnja ukratko: Odvjetnik vodi nemaran slučaj ubojstva koji uključuje svećenika koji je izvodio egzorcizam na mladoj djevojci.

The Amityville Horror (1979)/The Amityville Horror (2005)

The Amityville Horror (2005)

Redatelj: Stuart Rosenberg / Andrew Douglas
Glume: James Brolin, Margot Kidder, Rod Steiger / Ryan Reynolds, Melissa George, Jimmy Bennett
Radnja ukratko: Kad se obitelj Lutz preselila u novi dom u Amityvilleu u New Yorku, čudni događaji doveli su do toga da vjeruju da u kući postoji nešto strašno. Zatim otkrivaju da je kuća nekoć pripadala Robertu DeFeo, čovjeku koji je ubio cijelu svoju obitelj sa sjekirom prije 13 mjeseci. / Kathy i George kupuju strainsku kuću o kakvoj su uvijek sanjali.Iako im je niska cijena pobudila sumnje nisu odustali od kupnje čak ni kad su saznali da je u kući živio masovni ubojica.S vremenom svi su se promjenili iz dragih i srdačnih u agresivne i grube ljude.

1408 (2007)

1408

Redatelj: Mikael Håfström
Glumci: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack
Radnja ukratko: Muškarac koji se specijalizirao za uklanjanje paranormalnih pojava prijavljuje se u legendarnu sobu 1408 u hotelu Dolphin. Ubrzo nakon što se smjestio suočava se s istinskim terorom.

Jeepers Creepers (2001)

Jeepers Creepers (2001)

Redatelj: Victor Salva

Glumci: Gina Philips, Justin Long, Jonathan Breck

Radnja ukratko: Brat i sestra koji putuju kući kroz izoliranu okolicu za proljetni praznik susreću se čudovištem koje jede ljudsko meso, točno u vrijeme njegovog ritualnog hranjenja.

Drag Me to Hell (2009)

Drag Me to Hell (2009)

Redatelj: Sam Raimi

Glumci: Alison Lohman, Justin Long, Ruth Livier

Radnja ukratko: Radnja filma odvija se oko mlade bankovne službenice Christine Brown (Alison Lohman), koja želeći impresionirati šefa odbija produžiti kredit Romkinji Syliviji Ganush (Lorna Raver). Kao osvetu, Ganush stavlja kletvu na Christine, prema kojoj će nakon tri dana biti odvučena u pakao, gdje će “gorjeti do vječnosti”.

Orphan (2009)

Orphan (2009)

Redatelj: SJaume Collet-Serra
Glumci: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman
Radnja ukratko: Kako bi lakše preboljeli gubitak djeteta, Kate i John odluče usvojiti dijete iz lokalnog sirotišta. Na čudan način ih privuče jedna djevojčica, koja im se jako svidi te odluče da je upravo ona nova pridošlica u njihovoj obitelji. Ubrzo nakon što se Esther doseli, Kate primjeti da se djevojčica čudno ponaša.

Army of Darkness (1992)

Horori - Army of Darkness (1992)

Redatelj: Sam Raimi
Glumci: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert
Radnja ukratko: Pošto je propao kroz vremensku rupu i završio u neprijateljskom 13. stoljeću, Ash (Bruce Campbell) je proglašen za onoga koji će pronaći Knjigu mrtvih i osloboditi ljude od terora Deadita, koji također nastoje pronaći tu knjigu. Međutim, greškom prokazan kao špijun protivničkoga kraljevstva, Ash se mora boriti i protiv onih na čijoj se strani zapravo nalazi. Kad pronađe knjigu, Ash izgovori pogrešne riječi pa, umjesto povratka u svoje vrijeme, probudi zastrašujuću vojsku mrtvih koje predvodi njegov zli klon, Evil Ash.

The Innocents (1961)

Horori - The Innocents (1961)

Redatelj: Jack Clayton
Glumci: Deborah Kerr, Peter Wyngarde, Megs Jenkins
Radnja ukratko: Protagonistica, čiji lik tumači Deborah Kerr, je žena koja se javlja na oglas i postaje guvernanta za dvoje djece na usamljenom imanju. Radnja prikazuje kako se pri tome suočava sa nizom neobjašnjivih i zastrašujućih događaja, pri čemu nije jasno da li je imanje opsjednuto duhovima ili je ona sama žrtva duševne bolesti. Ovo je jedan od najstarijih filmova kojih se možemo sjetiti kada su u pitanju nadnaravni horori.

The Devil’s Backbone (2001)

Horori - The Devil's Backbone (2001)

Redatelj: Guillermo del Toro
Glumci: Marisa Paredes, Eduardo Noriega, Federico Luppi
Radnja ukratko: Nakon što Carlos – 12-godišnjak čiji je otac umro u španjolskom građanskom ratu – stigne u zloslutno sirotište za dječake, otkrije da je škola ukleta i ima mnogo mračnih tajni koje mora otkriti.

The Cabin in the Woods (2012)

Horori - The Cabin in the Woods (2012)

Redatelj: Drew Goddard
Glume: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison
Radnja ukratko: Pet prijatelja odlaze na odmor u udaljenu kabinu, gdje su dobili više nego što su tražili, otkrivajući istinu iza kabine u šumi.

Children of the Corn (1984)

Horori - Children of the Corn (1984)

Redatelj: Fritz Kiersch
Glume: Peter Horton, Linda Hamilton, R.G. Armstrong
Radnja ukratko: Mladi zaljubljeni par na proputovanju zaustavi se u seocetu u Nebraski gdje dođu do šokantnog otkrića. Tri godine prije njihova dolaska, djeca iz sela ubila su sve odrasle prema naredbi demona koji se zove “Onaj koji hoda iza redova“. Horori zaista ne mogu biti puno strašniji od ovoga.

The Blair Witch Project (1999)

Horori - The Blair Witch Project (1999)

Redatelj: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Glume: Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard
Radnja ukratko: Zastrašujuća priča o troje mladih filmaša – Heather Donahue, Joshua Leonard i Michael Williams – koji su se uputili u šumu Black Hills kako bi snimili dokumentarni film o lokalnoj legendi Vještici iz Blaira i više se nisu vratili. Jedan od prvih filmova koji su snimani na ovaj način u kojem gledamo zbivanja kroz kameru glavnih likova. Horori su definitivno nakon ovog filma dobili jedan nov način snimanja.

The Skeleton Key (2005)

The Skeleton Key (2005)

Redatelj: Iain Softley
Glume: Kate Hudson, Peter Sarsgaard, Joy Bryant
Radnja ukratko: Medicinska sestra Caroline Ellis (Kate Hudson) daje otkaz u bolnici kako bi postala kućna njegovateljica u močvarnom gradiću u Louisiani. Obiteljski odvjetnik Luke Marshall (Peter Sarsgaard) ponudi joj primamljivu svotu novca kako bi se brinula o paraliziranom Benu Devereauxu (John Hurt). Njegova supruga Violet (Gena Rowlands) daje Caroline kućne ključeve, pa znatiželjna mlada žena nakon nekog vremena otkriva zastrašujuću sobu u potkrovlju u kojem su prije mnogo godina živjeli vračevi. Caroline inače ne vjeruje u magiju, ali niz neobjašnjivih događaja natjera je na pomisao kako je upravo Violet bacila čini na Bena i time ga paralizirala. Uz Lukeovu pomoć, Caroline želi pomoći Benu.

Devil (2010)

Devil (2010)

Redatelj: John Erick Dowdle
Glumci: Chris Messina, Caroline Dhavernas, Bokeem Woodbine
Radnja ukratko: Jutro u Philadelphiji i pet stranaca započinje svoj dan rutinom – ulaskom u lift poslovnog tornja. Dijele taj skučeni zajednički prostor, ne poznaju se i ne zanimaju jedni za druge, jer zajedno će provesti tek nekoliko minuta. Preokret se događa u trenutku kad se lift zaglavi i započinje neočekivani razvoj događanja. Jedan od petero ljudi je – sotona.

The Babadook (2014)

Horori - The Babadook (2014)

Redatelj: Jennifer Kent
Glumci: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall
Radnja ukratko: Film govori o samohranoj majci koju muči nasilna smrt njenog muža i koja se bori sa strahovima od čudovišta koje njen sin ima svake noći. Međutim, ubrzo će otkriti da neko zlokobno stvorenje vreba u kući.

The Orphanage (2007)

The Orphanage (2007)

Redatelj: J.A. Bayona
Glumci: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep
Radnja ukratko: Laura je svoje najranije djetinjstvo provela u sirotištu za koje je vežu lijepe uspomene. Sad već udana i majka, ona se vraća u sirotište, u čijim prostorijama otvara dom za hendikepiranu djecu. No atmosfera nekada zgodnog mjesta se potpuno promijenila. Njezin 7-godišnji sin Simon uskoro će steći nekoliko izmišljenih prijatelja koji će ga zabavljati ali i strašiti svojim pričama. Ubrzo, Simon će se pobojati za njihovu sigurnost.

The Frighteners (1996)

The Frighteners (1996)

Redatelj: Peter Jackson
Glumci: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson
Radnja ukratko: Michael J. Fox je Frank Bannister, „istjerivač duhova” koji prijateljuje s istim duhovima koje bi trebao istjerivati. Prijevara odlično funkcionira sve dok moćan duh ne započne svoje krvoločno divljanje, a na Franku je da ga zaustavi.

It Follows (2014)

Horori - It Follows (2014)

Redatelj: David Robert Mitchell
Glumci: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi
Radnja ukratko: Jesen bi za devetnaestogodišnju Jay trebala predstavljati školu, dečke i izlaske na jezero vikendom. Ali nakon naizgled nevinog seksualnog odnosa, Jay su obuzele čudne vizije i osjećaj kojem ne može pobjeći da je netko ili nešto prati. Suočena sa strašnim prikazanjima zajedno sa svojim prijateljima tinejdžerima traži način kako pobjeći strahovima koji se nalaze svega nekoliko koraka iza njih.

It (2017)

Stephen King 'IT' - povezan sa ostalim pričama

Redatelj: Andy Muschietti
Glume: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard
Radnja ukratko: Grupa zlostavljanih dječaka okuplja se, kada demon koji mijenja oblik uzme izgled klauna, te započinje lov na djecu.

In the Mouth of Madness (1994)

Horori - In the Mouth of Madness (1994)

Redatelj: John Carpenter
Glume: Sam Neill, Jürgen Prochnow, Julie Carmen
Radnja ukratko: Sutter Cane je najčitaniji pisac stoljeća. Njegove priče prevedene su na 18 različitih jezika, a tvore bilijunsku industriju. Istražitelj osiguravajućeg društva John Trent je poslan kako bi pronašao nestalog pisca. No kako je bliže pronalasku Canea, stvari počinju dobijati neobičnu dimenziju i ništa više ne izgleda kao prije. Čini se da ludilo postaje normalno stanje stvari, dok razumu nema mjesta u ovom novostvorenom svijetu, produktu uma Suttera Canea. Čini se da se visoko tiražni horori ostvaruju. Istražitelj Trent uskoro završava u gradiću na istočnoj obali Hobb’s Endu, no riječ je zapravo o izmišljenom gradu…

Povezano15 Najboljih Horor Filmova – 21 stoljeće

Hellraiser (1987)

Horori - Hellraiser (1987)

Redatelj: Clive Barker
Glumci: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence
Radnja ukratko: Nevjerna žena susreće zombija od svog bivšeg ljubavnika; demonski cenobiti ga progone nakon što je pobjegao iz njihovog sado-mazo podzemlja.

The Others (2001)

Horori - The Others (2001)

Redatelj: Alejandro Amenábar
Glumci: Nicole Kidman, Christopher Eccleston, Fionnula Flanagan
Radnja ukratko: Žena koja živi u tamnoj staroj kući sa svoje dvoje djece koja imaju takvu bolest da ne smiju biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti postaje uvjerena da je kuća njezine obitelji ukleta. Film je prepun različitih neočekivanih zapleta i plot twistova koji će se apsolutno svidjeti svima kojima su dragi nadnaravni horori.

Similar Posts