Najbolji horori

Najbolji horori 2022. godine – Top 10

Iako u svijetu filmova postoje mnogi žanrovi, niti jedan od njih vjerojatno ne može izazvati toliko emocija u gledatelju koliko to čine najbolji horori.

Možemo reći kako je 2022. godina zapravo godina sjajnih filmova, a velik dio istih upravo su horori. Prije nego se osvrnete na to koji su najbolji horori na našem popisu, ostavljamo vas s jednim citatom s kojim se mogu povezati svi ljubitelji ovog žanra:

“Najstarija i najjača emocija čovječanstva je strah, a najstariji i najjači strah je strah od nepoznatog.”

– H. P. Lovecraft

Najbolji horori 2022. godine:

10. You Won’t be Alone (2022)

You Won’t be Alone

Žanr: Horor, drama
Redatelj: Goran Stolevski
Glumci: Noomi Repace, Alice Englert, Anamaria Marinca
Radnja ukratko: Radnja filma odvija se u Makedoniji u19. stoljeću. Maria (Anamaria Marinca) je vještica užasno spaljenog tijela. Ušla je u dom jednog novorođenčeta. Djetetova prestravljena majka obeća da će Mariji dati djevojčicu kada ono navrši 16 godina ako joj sada poštedi život. Maria pristane, ali oduzme djevojčici glas prije nego što je otišla. Djevojčicu Nevenu (Sara Klimoska) majka godinama skriva i odgaja u špilji bez utjecaja vanjskog svijeta. Na Nevenin 16. rođendan, Maria se vraća po nju, ali njezina majka je tjera, što se vještici nimalo ne sviđa.

9. Bodies, Bodies, Bodies (2022)

Bodies, Bodies, Bodies

Žanr: Komedija, horor, triler
Redatelj: Halina Reijn
Glumci: Amandla Stenberg, Maria Bakalova, Rachel Sennott
Radnja ukratko: Bee (Maria Bakalova) i njezina nova djevojka Sophie (Amandla Stenberg) dolaze na tulum u jednoj udaljenoj obiteljskoj vili. Sophie upoznaje Bee sa svojim prijateljima. Na tulumu gosti započinju igru “Tko je ubojica?”, a ona se pretvara u vrlo realističnu. Veliko prijateljstvo i povjerenje između bogatih 20-godišnjaka tada nestaje u tren oka.

8. The Black Phone (2022)

The Black Phone

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: Scott Derrickson
Glumci: Mason Thames, Madeleine McGraw, Ethan Hawke
Radnja ukratko: The Black Phone je adaptacija kratke priče koju je napisao Joe Hill, a prati priču o 13-godišnjaku Finneyu (Mason Thames) kojeg otme sadistički ubojica. Zatvara ga u zvučno izolirani podrum u kojem vrištanje nema nikakvog učinka. Finney je miran, povučen i sramežljiv, ali inteligentan dječak kojem se šansa za spas pruži kada isključeni telefon, koji se nalazi na zidu, počne iznenada zvoniti. S druge strane se začuje glas prethodnih ubojičinih žrtava koje su odlučne pomoći Finneyu da ga ne zadesi ista sudbina kao i njih.

7. Orphan: First Kill (2022)

Orphan: First Kill

Žanr: Horor, drama, krimi
Redatelj: William Brent Bell
Glumci: Isabelle Fuhrman, Julia Stiles, Rossif Sutherland
Radnja ukratko: Orphan: First Kill je prequel originalu Orphan iz 2009. godine. Leena Klammer (Isabelle Fuhrman) je 31-godišnja žena koja pati od hipopituitarizma zbog čega je ostala zarobljena u tijelu djevojčice. Nakon što je uspjela ostvariti svoj savršeni plan bijega iz psihijatrijske bolnice u kojoj je bila jer je činila zlodjela u prošlosti, putuje u Ameriku glumeći nestalu kćer jedne bogate obitelji. Predstavlja se kao Esther, nestala kćer Tricije (Julia Stiles) i Allena Albrighta (Rossif Sutherland). Međutim, ne ide sve po planu kojeg je zamislila.

6. X (2022)

Najbolji horori – X

Žanr: Horor, triler, misterija
Redatelj: Ti West
Glumci: Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow
Radnja ukratko: Radnja se događa 1979. godine. Smatrajući da se pornografskim filmom može zaraditi hrpa novaca, skupina mladih filmaša odluči snimiti film za odrasle u ruralnom Teksasu. Međutim, nakon što ih njihovi stariji domaćini uhvate na djelu, počinje borba za gole živote.

5. The Innocents (2022)

The Innocents

Žanr: Horor, drama, fantazija
Redatelj: Eskil Vogt
Glumci: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad
Radnja ukratko: The Innocents ili originalno ‘De uskyldige’, norveški je film koji je kombinacija paranormalnog, dramatičnog i uzbudljivog. Radnja prati četvero djece u rezidencijalnom kompleksu, a oni postupno otkrivaju neke supermoći u sebi i kako ih koristiti pomičući granice morala i pravednosti. Ono što počinje nevinošću, na kraju će imati tragični zaokret.

4. Fresh (2022)

Fresh

Žanr: Horor, triler, komedija
Redatelj: Mimi Cave
Glumci: Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs
Radnja ukratko: Noa (Daisy Edgar-Jones) je sve više razočarana online spojevima pa kada sretne Stevea (Sebastian Stan) u jednom supermarketu, on počinje flert s njom te dođe do razmjene brojeva. Nekoliko spojeva kasnije, Steve je poziva na vikend odmor nasamo. Tome se protivi njezina najbolja prijateljica Mollie (Jojo T. Gibbs). Ono što je trebala biti savršena večer, pretvori se u noćnu moru kada je Steve drogira, a njegovo pravo lice i namjere će tek doći na vidjelo.

3. Nope (2022)

Nope

Žanr: Horor, triler, misterija, znanstvena fantastika
Redatelj: Jordan Peele
Glumci: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea
Radnja ukratko: O.J. Haywood (Daniel Kaluuya) i njegov otac Otis (Keith David) vode obiteljski ranč u Kaliforniji. Nakon nekog vremena, počnu primjećivati čudne i nadnaravne stvari koje utječu na njih, a životinje se počnu nekontrolirano ponašati. Nakon što Otis umre neobjašnjivom smrću, na ranč dolazi O.J.-eva otuđena sestra Emerald (Keke Palmer). Počinju vjerovati da je za smrt njihova oca kriv NLO nalik oblaku koji se pojavljuje na nebu. Uz pomoć prodavača tehnike Angela Torresa (Brandon Perea) i dokumentarista Antlersa Holsta (Michael Wincott), pokušavaju snimiti dokaz njegovog postojanja.

2. Scream 5 (2022)

Scream 5

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: Matt Bettinelli, Olpin i Tyler Gillett
Glumci: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Melissa Barrera, Jenna Ortega
Radnja ukratko: Nakon 25 godina, u Woodsboro se vraća dobro poznati Ghostface. Njegov je nož oštriji no ikad i žedan novog krvoprolića. Prva na meti je srednjoškolka Tara Carpenter (Jenna Ortega). Međutim, ona uspije preživjeti te se nalazi u bolnici. Tamo je posjećuje sestra Sam (Melissa Barrera) i njezin dečko Richie (Jack Quaid). Sam će i sama biti napadnuta u bolnici od strane Ghostfacea. Tada je posjećuje Dewey Riley (David Arquette), koji se u međuvremenu razveo od Gale Weathers (Courteney Cox), kako bi mi pomogao uhvatiti ubojicu. Odluči pozvati Sydney Prescott (Neve Campbell) i Gale te ih upozoriti da se Ghostface ponovno pojavio.

1. Barbarian (2022)

Najbolji horori – Barbarian

Žanr: Horor, triler
Redatelj: Zach Cregger
Glumci: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long
Radnja ukratko: Tess Marshall (Georgina Campbell) je stigla u Detroit zbog razgovora za posao. Rezervirala je jednu kuću u zapuštenoj četvrti. Ostaje neugodno iznenađena kada shvati da je kuća već zauzeta od strane jednog mladića po imenu Keith (Bill Skarsgård), koji je kuću iznajmio preko neke druge aplikacije. Dok vani hara oluja, a slobodnih mjesta u hotelima više nema, Tess je bez izbora i mora provesti noć zajedno s Keithom. Ispočetka je Tess uznemirena njegovim ponašanjem, ali kasnije joj postane privlačan. Te iste noći Tess primjeti da su joj vrata sobe otvorena i začuje kako se netko kreće po kući. Tada ugleda Keitha kako se nekontrolirano trese i ispušta čudne zvukove dok spava. Drugi dan pronalazi podzemni tunel ispod kuće, a Keith joj govori da postoji netko u tunelu te da ga je ugrizao. Panika kod Tess počinje ubrzano rasti.

Similar Posts