Recenzija: Greta (2019)

Pogledali smo novi misteriozni triler film, s Isabellom Huppert i Chloë Grace Moretz u glavnim ulogama, Greta. Našu recenziju filma Greta pročitajte u članku.

Žanr:

Drama, misterija, triler

Redatelj:

Neil Jordan

Scenarist:

Ray Wright, Neil Jordan

Glumci:

Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe

Radnje ukratko:
Slatka, naivna mlada žena Frances (Chloë Grace Moretz) koja pokušava preživjeti i uspjeti sama u New Yorku ne razmišlja dvaput o tome da vrati pronađenu torbicu u podzemnoj željeznici zakonitom vlasniku. Vlasnica te torbice je Greta (Isabelle Huppert), vrlo usamljena, ekscentrična francuska učiteljica klavira koja gaji ljubav prema klasičnoj glazbi. Nakon što je nedavno izgubila majku, Frances se ubrzo zbliži s Gretom i njih dvije postaju prijateljice. No, uskoro Frances otkriva da ništa u Gretinom životu nije onako kako se čini.

Film Greta prati mladu djevojku koja je ostala bez majke, otuđena od oca i kojoj u životu fali majčine ljubavi i općenito više pažnje. Jedina poveznica s drugim ljudima joj je njezina prijateljica i cimerica, međutim, ona se želi brinuti o nekome i isto tako osjećati da se netko brine za nju. S druge strane tu je naslovni lik Greta (Isabelle Huppert), ostarjela, simpatična i usamljena starija žena kojoj fali ljubavi, pažnje i netko tko će joj ispuniti dane. Njihovi se putevi ispresijecaju, međutim, nije sve onako kako se čini na prvu.

Film je nažalost malo pre jednostavan i često očit, no s druge strane, glumica koja glumi lik Grete Hideg – Isabelle Huppert – je fantastično jeziva (podsjeća jako na Kathy Bates iz Stephen Kingovog Misery filma) i najbolja stvar u ovom inače previše običnom i kratkom filmu, te ćete se zapitati hoćete li od sada pomagati strancima u nevolji.

Veliko otkriće filma je nažalost uništeno u traileru, tako da ako ga niste gledali ni nemojte, a upravo iz tog razloga ga neću ni staviti na kraj ove recenzije, a uz to, otkriveno je gotovo na samom početku filma. Šteta što se nije malo duže razvijalo, ali s obzirom na to da film traje jedva sat i pol vremena, ni ne čudi.

Recenzija: Greta (2019)

Osim Grete Hideg, većina ostalih likova u filmu je poprilično jednostavno napravljeno, a možda ponajviše dugi glavni lik u filmu Frances McCullen (Chloë Grace Moretz). Nema ništa gore nego kada gledaš film i vidiš nešto što je tako očito, ali glavni lik u filmu je toliko bedasto napravljen da to ne vidi. U tim trenucima kod mene dolazi do živciranja i naravno znatno lošijeg mišljenja o filmu.

Kraj iako je bio djelomično zadovoljavajuć, opet su pokazali neke gluposti u scenariju, samo za primjer pitanje ‘Što da kažemo policiji?’, pa ne bi bilo loše reći upravo ono što se dogodilo, pogotovo ako te netko želi ubiti.

Interesantna ideja filma, prikazati jednu naizgled nevinu i krhku osobu, koja ti preko noći pretvori život u pakao, međutim prekratkim filmom je prerano otkrila sve svoje adute, kao i u nekim trenucima slabiji scenarij, pogotovo za neke likove.

Similar Posts