Najbolji Epski filmovi

Najbolji Epski filmovi

U ovom članku vam donosimo najbolje epske filmove svih vremena! Jeste li ih sve pogledali i koji su vam najdraži?

Epski film je stil snimanja velikih razmjera, rasprostranjenih opsega i spektakla. Korištenje ovog izraza se vremenom mijenjalo, pa je tako nekada označavalo filmski žanr, dok je u drugim slučajevima sinonim za veliki filmski budžet. Poput epova u klasičnom književnom smislu često se usredotočuje na herojske likove. Ambiciozna priroda epskih filmova pomaže ih razdvojiti od drugih vrsta filmova, tako da se ovdje mogu naći različiti filmski žanrovi.

Upravo iz tih razloga je malo teže točno definirati epske filmove, ali na ovom popisu ćete sigurno naći veliki broj zaista epskih filmova i teško da će vas koji potpuno razočarati.

Najbolji Epski filmovi svih vremena

Lord of the Rings trilogija (2001, 2002, 2003)

Lord of the Rings trilogija sastoji se od filmova avanture i fantazije, redatelj cijele trilogije je Peter Jackson, a trilogija je pravljena prema The Lord of the Rings knjizi od J. R. R. Tolkien. Smatra se jednim od najvećih i najambicioznijih filmskih projekata ikada, s ukupnim budžetom od $281 milijuna (neki kažu od $310-$330 milijuna), franšiza je zaradila ogromnih $2.917 milijarde. Franšiza je osvojila ukupno 17 Oscara, što je rekord za sve filmske trilogije.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom.

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen.

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen.

Mogli bi tu dodati i Hobbit trilogiju, iako je ispod kvalitete LOTRa.

Gladiator (2000)

Gladiator (2000)

Žanr: Akcija, avantura, drama

RedateljRidley Scott

Glumci: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

Radnja ukratko: Film “o maču i sandalama” ovim se spektakularnim epskim filmom, koji je 2000. godine osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, hrabro i smiono vratio na filmska platna. Russell Crowe osvojio je nagradu za najboljeg glumca, glumeći Maximusa, nekoć slavnog rimskog generala kojega je ljubomorni i sadistički vladar Commodus (Joaquin Phoenix) učinio robom. Odlučan osvetiti brutalna ubojstva svoje obitelji koju su ubili Commodusovi ljudi, Maximus postaje najokrutniji i najslavniji gladijator u cijelome Rimu, što će dovesti do neizbježnog dvoboja s njegovim smrtnim neprijateljem.

Braveheart (1995)

Braveheart (1995) - Svijet filma

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Mel Gibson

Glumci: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan

Radnja ukratko: Kad je njegova tajna mlada pogubljena zbog napada na jednog Engleskog vojnika koji ju je pokušao silovati, Sir William Wallace započinje pobunu protiv kralja Edwarda I i Engleske.

Povezano: Najbolji horor filmovi

Saving Private Ryan (1998)

Saving Private Ryan

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore

Radnja ukratko: Radnja prati kapetana Johna H. Millera (Tom Hanks) i njegov vod (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg i Jeremy Davies) koji pokušavaju pronaći padobranca Jamesa Francisa Ryana (Matt Damon), posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci.

Star Wars filmska franšiza

Lucasfilm navodno stavlja svoje Star Wars spin-off filmove na čekanje! - Svijet filma

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, sci-fi

Teško da netko ne zna za ovu filmsku franšizu, prva trilogija od 1977. do 1983, druga prequel trilogija od 1999. do 2005. i trenutno smo u trećoj trilogiji koja je započela od 2015. godine. Također franšiza je dala do sada i dva spin-off filma Rogue One: A Star Wars Story i Solo: A Star Wars Story.

Gone with the Wind (1939)

Gone with the Wind (1939) - Svijet filma

Žanr: Drama, povijesni, romantika

Redatelj: Victor Fleming, George Cukor

Glumci: Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara (tumači ju Vivien Leigh) koja odrasta tijekom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera (Clark Gable).

Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia (1962)

Žanr: Avantura, biografija, drama

Redatelj: David Lean

Glumci: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko stvarnog događaja, dolaska britanskog časnika Lawrencea (glumi ga Peter O’Toole) na Arapski poluotok te njegovo vođenje Arapa protiv Turaka.

Spartacus (1960)

Najbolji Epski filmovi

Žanr: Avantura, biografija, drama

Redatelj: Stanley Kubrick

Glumci: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons

Radnja ukratko: Rob Spartacus vodi nasilnu pobunu protiv dekadentne Rimske Republike.

Avatar (2009)

Avatar (2009)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija

Kreator: James Cameron

Glumci: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

Radnja ukratko: Priča je to o bivšem marincu koji se nađe u sukobu na vanzemaljskom planetu prepunom egzotičnih životnih oblika. Kao avatar ljudskog uma u vanzemaljskom tijelu, on se nađe rastrgan između dva svijeta u očajničkoj borbi za vlastito preživljavanje te za opstanak lokalnog stanovništva.

Titanic (1997)

Titanic (1997)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: James Cameron

Glumci: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Radnja ukratko: Sedamnaestogodišnja aristokratkinja se zaljubljuje u dragog, ali siromašnog umjetnika na luksuznom i nesretnom R.M.S. Titanic.

Similar Posts