Najbolji Epski filmovi

Najbolji Epski filmovi

Schindler’s List (1993)

Schindler's List (1993)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley

Radnja ukratko: Radnja filma govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću uglavnom poljskih Židova tijekom Holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama.

The Ten Commandments (1956)

The Ten Commandments (1956)

Žanr: Avantura, drama

Redatelj: Cecil B. DeMille

Glumci: Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter

Radnja ukratko: Temelji se na Knjizi Izlaska i prikazuje kako je Mojsije (čiji lik tumači Charlton Heston) izveo Židovski narod iz egipatskog ropstva.

Ben-Hur (1959)

Ben-Hur (1959)

Žanr: Avantura, drama, povijesni

Redatelj: William Wyler

Glumci: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd

Radnja ukratko: Charlton Heston nalazi se u Oscarom nagrađenoj ulozi Judaha Ben-Hura, židovskog plemića u Palestini čija herojska odiseja uključuje ropstvo od strane Rimljana, osvetu protiv svojih mučitelja tijekom uzavrele utrke bojnih kola i sudbinski susret s Isusom Kristom. Dobitnik nagrade Oscar za najboljeg redatelja William Wyler nadmoćno drži uzde u svojim rukama režirajući ovaj vrhunski, zadivljujući filmski spektakl.

Seven Samurai (1954)

Seven Samurai (1954)

Žanr: Avantura, drama

Redatelj: Akira Kurosawa

Glumci: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima

Radnja ukratko: Radnja je smještena u Japan 1587. godine, odnosno u tzv. Sengoku period kada su zemlju pustošile vojske međusobno zaraćenih feudalnih klanova te razbojničke bande. Naslovni protagonisti su sedmorica siromašnih samuraja bez gospodara (ronina), koje stanovnici jednog sela unajmljuju kako bi ih pokušali zaštititi od bande koja ih pljačka svake godine.

The Last Emperor (1987)

The Last Emperor (1987)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Bernardo Bertolucci

Glumci: John Lone, Joan Chen, Peter O’Toole

Radnja ukratko: Priča o posljednjem Kineskom Caru.

Doctor Zhivago (1965)

Doctor Zhivago (1965)

Žanr: Drama, romantika, ratni

Redatelj: David Lean

Glumci: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin

Radnja ukratko: Priču priča Jevgraf Živago, koji 1936. naiđe na mladu radnicu, za koju posumnja da bi mogla biti kćer Jurija i žene koju je volio, Lare.

Andrey Rublev (1966)

Andrey Rublev (1966)

Žanr: Drama, drama, povijesni

Redatelj: Andrei Tarkovsky

Glumci: Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolay Grinko

Radnja ukratko: Za svoje prvo remek-djelo Andrej Tarkovski vratio se u 15. stoljeće kada je živio najveći ruski slikar ikona. Konačna verzija filma bila je zabranjena u Sovjetskom Savezu 20 godina, ali i dalje ostaje izvanredna oda moći umjetnosti.

Apocalypse Now (1979)

Apocalypse Now (1979)

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Francis Ford Coppola

Glumci: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Harrison Ford

Radnja ukratko: Tijekom Vijetnamskog rata, Kapetan Willard je poslan na opasnu misiju u Kambodžu kako bi pogubio odbjeglog Pukovnika, koji se proglasio bogom u lokalnom plemenu.

2001: A Space Odyssey (1968)

Žanr: Avantura, sci-fi

Redatelj: Stanley Kubrick

Glumci: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Radnja ukratko: Prati seriju susreta ljudi s tajanstvenim crnim monolitom koji očigledno utječe na ljudsku evoluciju te na put do Jupitera kako bi se pronašao signal koji je jedan takav monolit odašiljao s Mjeseca.

Troy (2004)

Troy (2004)

Žanr: Drama, povijesni, romantika

Redatelj: Wolfgang Petersen

Glumci: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom

Radnja ukratko: Mikenski kralj Agamemnon sa svojom je vojskom u Tesaliji, zaokupljen planovima kako da proširi svoje carstvo te kako izvesti skorašnju bitku. Istodobno, trojanski princ Hektor i njegov brat Paris raspravljaju o ratovanju između Troje i Sparte. Paris je, naime, smislio plan po kojemu bi iskoristio festivalski dan neprijatelja i ugrabio Spartanku Helenu, zbog čega će Grci i započeti rat. Njezin se suprug Menelaj, Agamemnonov brat, zakleo da će se osvetiti Parisu. Agamemnon je godinama planirao osvajanje Troje, čime bi imao potpuni nadzor nad Egejskim morem. Sada osjeti da mu se ukazala dobra prilika – iskoristiti Menelajev gnjev kao izgovor za napad. Njegov će mu general Nestor predložiti Ahileja, vrsnoga ratnika, da vodi bitku, a koji je i sam bijesan na Trojance iz osobnih razloga.

Similar Posts