Castle Rock

Recenzija: Castle Rock (2018– )

Pogledali smo novu psihološku horor, fantazija seriju, pravljena prema pričama Stephen Kinga, Castle Rock. Našu recenziju serije Castle Rock pročitajte u članku. 

Žanr serije:

Fantazija, horor, drama

Kreator:

Sam Shaw, Dustin Thomason

Glumci:

Melanie Lynskey, Scott Glenn, André Holland

Radnja ukratko:

Pravljena je prema pričama Stephen Kinga i radnja se odvija u zamišljenom gradiću Castle Rock.

Castle Rock

Castle Rock je Američka antologijska psihološka horor serija, pravljena prema likovima i mjestima iz knjiga Stephen Kinga. Kreatori serije su Sam Shaw i Dustin Thomason, a zvijezde serije su André Holland, Melanie Lynskey, Bill Skarsgård, Jane Levy i Sissy Spacek. Serija je obnovljena za drugu sezonu.

Ogroman ‘hype’ se stvorio oko ove nove serije pravljena prema knjigama Stephen Kinga. I dok serija ne prati niti jednu Kingovu priču, osjećaj i atmosfera u seriji definitivno daju do znanja da je nekako povezana uz Kinga. Moram reći da sam od ove serije očekivao jako puno – nažalost jedna od većih razočaranja ove godine mi je.

Castle Rock je jedan od najnesretnijih gradića u cijeloj literarnoj povijesti, na njega su se rušile traume za traumama kad god Stephen King ima neku dobru ideju. Castle Rock je bio mjesto za “Cujo,” “The Body” i “Needful Things;” to je mjesto u koje se King vraća kad god treba naziv za gradić u kojem vreba i čeka neko zlo. Upravo u tom gradiću, koji je odlično napravljen leži jedan od glavnih problema. Prvo, sam naziv tog gradića (onima koji prate Kinga), daje naslutiti da je okružen zlom sa svih strana, no čini se kako to nije dovoljno, pa nas scenaristi u gotovo svakoj epizodi dijalozima moraju podsjetiti na to, što vrlo brzo postaje iritantno. Drugo, jako puno se očekuje, s obzirom na to da je ovo samo djelomično pravljena serija prema knjigama Stephen Kinga, scenaristi i kreatori su imali hrpu slobode, mogli su iskoristiti strahote koje su već viđene u Kingovim knjigama ili su mogli napraviti neke svoje nove. Tu se dakako očekivalo takvog zla od kojeg noćima spavati neću, nažalost često sam zaspao gledajući epizode koliko su bile dosadne i usporene. Apsolutno ništa horora u seriji nema osim ambijenta koji je zaista dobro i Kingovski napravljen. Prva epizoda je bila dosta interesantna, misteriozna i pomalo jeziva, nakon nje sam očekivao samo napredak u tom smislu jer ni to nije bilo dovoljno, međutim kako je serije odmicala, sve više i više se usporavala i totalno gubila vrijeme nekim nezanimljivim sporednim pričama.

Žalosno je što se ova serije vodi pod žanr horora, a gotovo da ne smiju prikazati krv, a kamoli nešto drugo. Početak serije, nekom odsječena glava, mi čujemo ‘čop’, to je sve što se vidi i/ili čuje od toga, takav je i ostatak, ne daj bože da bi slikovito nešto pokazali. Ima još hrpa nebuloza u seriji koje zbog spojlera ne mogu otkrivati, ali primjera radi, ideš ubijati naoružane ljude, alarmi sa svih strana zvone i ti svakog drugog potapšeš po ramenu da se okrene s oružjem prema tebi, prije nego ga ubiješ – treba li dodati što osim glupost?

U seriji doslovno nema ni jednog zanimljivog lika, a kamoli nekoga s kime bi se mogli povezati. Na početku to dakako bude The Kid (Bill Skarsgård), ali vrlo brzo i on upadne u dosadu koja okružuje sve ostalo u seriji.

Dobro je, ali i to je samo za ljubitelje Kinga, što ponekad iskaču neke interesantne reference iz Kingovih djela, pa to može biti interesantno, ali kažem samo onima koji dobro poznaju Kingov opus.

S obzirom na to da je serija antologijska možemo se samo nadati da nas u drugoj sezoni čeka nešto bolje, zanimljivije, neki novi likovi i glumci i definitivno puno više horora, kojeg ovdje nevjerojatno fali. Ako želite pogledajte seriju, donesite sami svoj zaključak jer vidim da ima pretjerano dobru ocjenu na IMDb, znači da se nekim ljudima i sviđa, ali ja (koji sam dosta veliki ljubitelj Stephen Kinga) nisam među njima. Gore sam napisao da mi je jedno od najvećih razočaranja godine, ne mislim da je serija negledljiva, nego da su očekivanja bila ogromna, a serija ih nikako nije opravdala.

Umjesto toga bi vam bolje preporučio drugu Kingovu seriju, koja je trenutno u svojoj drugoj sezoni, Mr. Mercedes, koja je daleko bolja serija od ove ili imamo članak s najboljim Kingovim filmovima i serijama, pa bolje otamo izaberite nešto za sebe.

Trailer serije Castle Rock

Similar Posts