Goran Višnjić

Goran Višnjić – pregled filmova i serija

Danas je 45 rođendan Goranu Višnjiću, jednom od rijetkih glumaca s područja bivše ex-Yu, koji se probio u Hollywood i ostavio neki trag. 

Goran Višnjić (Šibenik, 9. rujna 1972.), je hrvatski glumac. Glumac koji se pojavljuje u mnogim američkim filmovima i serijama. Prvi puta pojavljuje se na velikom platnu u srbijanskom filmu Braća po materi (1988.), u kojem je glumio mladog ustašu.

Zapaženije uloge

Welcome to Sarajevo (1997)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
Welcome to Sarajevo

Ovo je njegov prvi veći film u kojem je glumio, mada je imao dosta manju, sporednu ulogu, ipak taj film mu je već otvorio puteve prema nekim većim i boljim ulogama.

Welcome to Sarajevo je British ratni film izašao 1997 godine. Redatelja Michael Winterbottom. Scenarist filma je Frank Cottrell Boyce i temeljen je na knjizi Natasha’s Story od Michael Nicholson.

U filmu uz Višnjića glume Stephen Dillane, Woody Harrelson, Marisa Tomei.

The Peacemaker (1997)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
The Peacemaker

Peacemaker je prvi pravi Hollywoodski film, istina ne previše dobar, u kojem opet ima jednu manju ulogu.

The Peacemaker je Američki akcijsko-politički triler film iz 1997, u kojem glume, uz Višnjića, George Clooney i Nicole Kidman, a redatelj je Mimi Leder. To je prvi film kojeg je izdala filmska kuća DreamWorks. Iako je priča smještena svuda u svijetu, većinom je snimana u Makedoniji, s nekim dijelovima koji su snimani u New York City, Philadelphia i Bratislavi.

Madonna: The Power of Good-Bye (1998)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
Madonna: The Power of Good-Bye

Iako ovo nije film nego video spot za pjesmu od Madonne, vrlo je važno spomenuti ga jer se tek nakon tog spota, u kojem je glumi dečka od Madonne, probio u Hollywoodu.

ER (1994–2009)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
ER

Pridružio se ekipi Hitne Službe (ER) na kraju 1999 godine, na snimanju šeste sezone. Vrlo brzo nakon toga je postao i glavnim glumcem serije i to je i do sada jedno od njegovih najvećih glumačkih ostvarenja. Glumio je doktora Luku Kovača.

The Deep End (2001)
Goran Višnjić i Tilda Swinton

The Deep End je Američki film redatelja i scenarista David Siegel i Scott McGehee. Zvijezde filma su Tilda Swinton, Goran Višnjić, Jonathan Tucker i Josh Lucas. Film je djelomična adaptacija knjige The Blank Wall od Elizabeth Sanxay Holding.

Ovo je među prvim, nešto boljim, Hollywoodskim filmovima gdje je imao glavnu ulogu u filmu.

Ice Age (2002)
Ice Age

Ice Age je Američki animirani komedija film redatelja Chris Wedge i Carlos Saldanha prema prići Michael J. Wilson. Filmu daju glasove zvijezde poput Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Chris Wedge i naravno Goran Višnjić.

Daje glas Sotu, vođi klana sabljastih tigrova.

Duga mračna noć (2004)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
Duga Mračna Noć

Duga mračna noć je hrvatski film i serija redatelja Antuna Vrdoljaka iz 2004. godine. To je priča o Hrvatskim partizanima koji su se borili s Hitlerovim trupama tijekom Drugog Svjetskog rata.

Višnjić ovdje očekivano ima glavnu ulogu.

Spartacus (2004)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
Spartacus

Spartacus Američka mini-serija, redatelja Robert Dornhelm i producenta Ted Kurdyla. Zvijezde serije su Goran Višnjić, Alan Bates, Angus Macfadyen, Rhona Mitra, Ian McNeice, Ross Kemp i Ben Cross. Pravljena je prema knjizi, istog imena, od Howard Fast.

Goran Višnjić ovdje glumi glavnu ulogu i to samog Spartacusa. Nažalost, iako sasvim prosječna mini-serije, ni do koljena nije filmu ili novoj seriji.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
The Girl with the Dragon Tattoo

Do ovog filma nekoliko uloga u nekim manjim filmovima i par sporednih uloga, koje nisu vrijedne spomena. Iako u ovom filmu isto glumi sporednu ulogu, film je veliki Hollywoodski kino hit.

The Girl with the Dragon Tattoo je Švedsko-Američki psihološki triler film prema knjizi istog imena od Stieg Larsson. Od redatelja David Fincher i scenarista Steven Zaillian. Zvijezde filma su Daniel Craig i Rooney Mara, a glumi i Goran Višnjić, priča prići o novinaru Mikael Blomkvist (Daniel Craig) i njegovom istraživanju, kako bi saznao što se dogodilo sa ženom iz bogate obitelji, koja je nestala prije 40 godina. On angažira pomoć računalne stručnjakinje Lisbeth Salander (Rooney Mara).

The Counsellor (2013)
The Counsellor

Glumi manju ulogu u filmu punom zvijezda, koji nije baš dobro prihvaćen ni od publike, a ni od gledatelja.

The Counselor krimi triler film redatelja Ridley Scott, producenata Scott i Nick Wechsler i scenarista Cormac McCarthy. Zvijezde filma su Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem, Brad Pitt i Goran Višnjić.

Odvjetnik se nađe na mukama, kada se uključi u trgovinu drogom.

Extant (2014–2015)
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
Extant

Glumi jednu od glavnijih uloga u, nažalost ne pretjerano dobro prihvaćenoj, seriji Extant.

Extant je Američka znanstveno-fantastična drama serija, kreatora Mickey Fisher i producenta Steven Spielberg. Priča se vrti oko astronautkinje Molly Woods (Halle Berry)koja se vrača kući svojoj obitelji neobjašnjivo trudna,  nakon 13 mjeseci solo misije u svemiru.

Timeless (2016– )
Goran Višnjić - pregled filmova i serija
Timeless

Trenutno glumi jednu od glavnih uloga (negativca) u seriji Timeless, koja je trenutno u drugoj sezoni.

Timeless je Američka znanstveno fantastična drama serija, putovanja kroz vrijeme. Prati avanture profesorice povijesti Lucy Preston (Abigail Spencer), znanstvenika Rufus Carlin (Malcolm Barrett) i vojnika (Matt Lanter) dok pokušavaju zaustaviti Garcia Flynn (Goran Višnjić) od promjene Američke povijesti, putovanjem kroz vrijeme. Kreator serije je Shawn Ryan i Eric Kripke, a još glume Paterson Joseph i Sakina Jaffrey.

 

To je to od njegove, za naše uvijete, velike Hollywoodske karijere. Još je glumio u dosta filmova i serija, ali ili manje i ne zapaženije uloge ili su filmovi i serije bili poprilično loši da ih nije bilo vrijedno spominjati.

Trenutno radi na snimanju filma General, u kojem će glumiti Antu Gotovinu.

Similar Posts