Top lista: X-Men serijal (2000-2019)

Top lista: X-Men serijal (2000-2019)


6. DEADPOOL 2 (2018.)


Povezana slika

Režija: David Leitch
Scenarij: Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds
Kompozitor: Tyler Bates
Glumačka postava: Ryan Reynolds (Wade Wilson / Deadpool), Morena Baccarin (Vanessa), Julian Dennison (Russel Collins / Firefist), Zazie Beetz (Domino), Josh Brolin (Cable)

Ocjena: 8/10
Obrazloženje: Iako je drugi dio priče o Wadeu Wilsonu, odnosno Deadpoolu, bio jednako šarmantan, zabavan i otkačen kao prvi – bio je upravo to, samo jednak. Iako je Reynolds opet potvrdio da vjerojatno nitko drugi nikada ne bi mogao bolje odigrati ovu ulogu, a priča je bila još uvjerljivija od prvog dijela, nedostajalo je originalnosti koja je tako divno krasila prvi film. Daleko od toga da je Deadpool 2 loš, dapače, tu nema niti jedne loše stavke, ali jednostavno nije nadvisio prethodnika i zbog toga ovo mjesto.


5. X-MEN: THE LAST STAND (2006.)


Slikovni rezultat za x men the last stand

Režija: Brett Ratner
Scenarij: Simon Kinberg, Zak Penn
Kompozitor: John Powell
Glumačka postava: Patrick Stewart (Charles Xavier / Professor X), Ian McKellen (Erik Lehnsherr / Magneto), Hugh Jackman (Logan / Wolverine), Famke Janssen (Jean Grey / Phoenix), James Marsden (Scott Summers / Cyclops), Halle Berry (Ororo Munroe / Storm), Rebecca Romijin-Stamos (Raven Darkhölme / Mystique)

 Ocjena: 8.5/10
Obrazloženje: Vjerojatno najkontroverzniji plasman na ovoj listi, vjerujem kako je The Last Stand vrlo prikladan i epski završetak prve trilogije o X-Menima. Nastavljajući na pomalo camp ugođaj Singerovih filmova, koji su bili “djeca 90-ih”, The Last Stand nam je donio još jednu slobodnu interpretaciju priče o poludjeloj Jean Grey i epski okršaj među mutantima, koji je promijenio mnoge odnose. Možda nije najefektnije i najdosljednije realiziran, ali mračni karakter ovoga filma, kao i činjenica da je za svoje doba bio prilično revolucionaran (okupljanje svih junaka prije AvengersaJustice Leaguea!), definitivno doprinose njegovoj kvaliteti. Uz to – X-Meni su se drznuli ubiti glavnog lika, što je rijetkost za holivudske filmove, a dodatni bodovi idu i na način na koji je to izvedeno. Ovo je bio kraj prve faze X-Men filmova i to je, zapravo, bio jedan mnogo više satisfaktoran i prikladan kraj jedne priče, nego što je to bio ranije spomenuti Dark Phoenix.


4. DEADPOOL (2016.)


Slikovni rezultat za deadpool 2016

Režija: Tim Miller
Scenarij: Rhett Reese, Paul Wernick
Kompozitor: Tom Holkenborg
Glumačka postava: Ryan Reynolds (Wade Wilson / Deadpool), Morena Baccarin (Vanessa), Ed Skrein (Francis Freeman / Ajax)

Ocjena: 9/10
Obrazloženje: Iako smo svi znali tko je Deadpool i koliku količinu ludosti možemo očekivati od njega, da ćemo gotovo sve to vidjeti i na platnu, odnosno da će holivudske cenzorske politike biti toliko liberalne? To nismo očekivali. Međutim, Ryan Reynolds je ne samo učinio ulogu svojom u ovom filmu, već predstavio jedan urnebesno odvratan i vulgaran film na način da je ono, na svojevrstan način, umjetničko djelo. U svakom slučaju revolucionaran i neopisivo iznenađujuć film, Deadpool zaslužuje svoje mjesto među najboljim uratcima ovog serijala.


3. X-MEN: FIRST CLASS (2011.)


Slikovni rezultat za x men first class

Režija: Matthew Vaughn
Scenarij:  Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Jane Goldman, Matthew Vaughn
Kompozitor: Henry Jackman
Glumačka postava: James McAvoy (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr / Magneto), Jennifer Lawrence (Raven Darkhölme / Mystique), Kevin Bacon (Sebastian Shaw), Nicholas Hoult (Hank McCoy / Beast)

Ocjena: 9/10
Obrazloženje: Nakon što je The Last Stand označio kraj X-Mena kakve smo znali dotad, serijal je trebalo revitalizirati i osvježiti, a First Class je bio pravi potez unaprijed. Vračajući serijal unatrag, u doba Hladnoga rata, saznali smo tko su X-Meni zapravo i kako su se uopće oformili. Uz inovativan pristup, izvrsnu priču i opakog negativca u vidu Sebastiana Shawa (Kevin Bacon), First Class je ne samo bio izvrstan korak naprijed za X-Mene, već i jedan od najkvalitetnijih uradaka iz cijelog serijala.


2. X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST (2014.)


Slikovni rezultat za days of future past

Režija: Bryan Singer
Scenarij: Simon Kinberg
Kompozitor: John Ottman
Glumačka postava: James McAvoy i Patrick Stewart (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender i Ian McKellen (Erik Lehnsherr / Magneto), Peter Dinklage (Bolivar Trask), Jennifer Lawrence (Raven Darkhölme / Mystique), Anna Paquin (Marie / Rogue), Hugh Jackman (Logan / Wolverine), Shawn Ashmore (Bobby Harris / Iceman)

Ocjena: 9.5/10
Obrazloženje: Dugo sam se dvoumio između First Class i ovoga filma po pitanju drugog mjesta, ali sam se ipak odlučio za Days of Future Past, ne toliko zbog činjenice da je on objektivno umjetnički bolji od prethodnika, već zato što je neupitno najdinamičniji, najkompleksniji i najodvažniji X-Men film i film koji je kao nijedan dotad uspio stvoriti autentičan osjećaj opasnosti i napetosti. Zbog te činjenice, da ste tokom cijelog filma doista imali osjećaj da će se svijet kakvim ga poznajete raspasti i da se zbog toga prošlost i budućnost moraju ujediniti, neovisno o stranama, ali i izvrsnih oproštajnih interpretacija Iana McKellena i Patricka Stewarta (ne računajući Logana) te još jedne snažne Jackmanove role, Days of Future Past je ultimativni sukus jezgre X-Men serijala i istinsko, narativno remek-djelo.


1. LOGAN (2017.)


Slikovni rezultat za logan 2017

Režija: James Mangold
Scenarij: Scott Frank, James Mangold, Michael Green
Kompozitor: Marco Beltrami
Glumačka postava: Hugh Jackman (Logan / Wolverine), Patrick Stewart (Charles Xavier / Professor X), Dafne Keen (Laura / X-23), Richard E. Grant (Dr. Zander Rice)

Ocjena: 10/10
Obrazloženje: Bio je tu Nolan sa svojom trilogijom, paralelno je stigla i genijalna Wonder Woman, ali Logan je nešto posebno. Logan je sukus ne samo Jackmanove karijere, već i one dubine i inovativnosti koju su X-Meni predstavljali bolje nego ijedan filmski univerzum. Jedino su X-Meni bili spremni ovoliko probijati vlastite granice, dok ni MCU, ni DCEU, a ni ostali serijali, nisu ovako snažno izlazili izvan vlastitih gabarita – rastezali ih, ali ne i probijali. Vjerojatno najbolja uloga karijere za Hugha Jackmana koja je zavrijedila Oscara jednako koliko i Ledgerov Joker (samo što je Logan ovdje pozitivac), ova priča o obnovi uništene budućnosti na ruinama umirićeg profesora X jedna je duboka, mračna i emotivna priča koja je ne samo najbolji X-Men film, već i jedna od najbolji stripovskih adaptacija ikada.

Druge je zanimalo i ovo...