Najbolji SF filmovi

Najbolji SF filmovi

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr

Radnja ukratko: Radnik energetske tvrtke Roy Neary (Dreyfuss) doživi susret s neidentificiranom letjelicom tijekom odlaska na teren. Nakon nesvakidašnjeg susreta Neary postaje opsjednut vizijama nepoznate planine te svakog slobodnog trenutka izrađuje skulpture koje ga dodatno emocionalno opterećuju. U potrazi za odgovorima, Roy upoznaje Gillian (Dillon), samohranu majku uvjerenu kako su njezina sina oteli izvanzemaljci.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Radnja ukratko: Film govori o Elliottu (Thomas), usamljenom dječaku koji se sprijateljuje s izvanzemaljcem, zvanim E.T., koji je slučajno završio na Zemlji. Elliott, njegov brat i sestra, pomažu izvanzemaljcu da se vrati kući, skrivajući ga od njihove majke i vlade.

Gravity (2013)

Gravity (2013)

Redatelj: Alfonso Cuarón

Glumci: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris

Radnja ukratko: Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom…i svaku šansu za spas. Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Jedini put kući možda je krenuti još dublje u tamu svemira.

Metropolis (1927)

Metropolis (1927)

Redatelj: Fritz Lang

Glumci: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Radnja ukratko: Kultna futuristička filmska priča smještena u grad budućnosti u kojem se stanovništvo dijeli na radničku klasu i gradske starješine. Sin gradskog glavešine zaljubi se u radnicu koja predvidi dolazak spasitelja koji će izbrisati njihove razlike.

Contact (1997)

Contact (1997)

Redatelj: Robert Zemeckis

Glumci: Jodie Foster, Matthew McConaughey, Tom Skerritt

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko radio-signala inteligentne izvanzemaljske civilizacije koji stubokom mijenja živote mlade znanstvenice Ellie Arroway, te njezinih suradnika i suparnika.

Invasion of the Body Snatchers (1956)

Invasion of the Body Snatchers (1956)

Redatelj: Don Siegel

Glumci: Kevin McCarthy, Dana Wynter, Larry Gates

Radnja ukratko: Znanstvenofantastični horor o liječniku koji shvati da su njegovi sugrađani postali duplikati bez emocija. Dr. Miles Bennell (K. McCarthy) vratio se raditi u svoj mali grad i otkrio da nekoliko njegovih pacijenata boluje od paranoje, tvrde da njihovi prijatelji i rođaci nisu oni pravi već varalice. Dr. Bennell sumnja u to osobito nakon razgovora s “varalicama”, jer oni znaju sve o svojim “žrtvama”. Međutim, i on počne sumnjati da se nešto neobično događa i odluči otkriti uzroke tih pojava.

Gattaca (1997)

Gattaca (1997)

Redatelj: Andrew Niccol

Glumci: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law

Radnja ukratko: U budućnosti kad je život osobe određen genetičkim inženjeringom, mladić (Ethan Hawke) preuzme lažni identitet kao genetički savršen svemirski navigator sve dok istraga ubojstva ne zaprijeti razotkriti njegovu varku.

The Day the Earth Stood Still (1951)

The Day the Earth Stood Still (1951)

Redatelj: Robert Wise

Glumci: Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe

Radnja ukratko: Film ima snažnu antiratnu poruku i ukazuje na bezumlje i apsurd hladnoratovske politike. U središtu priče je izvanzemaljac, koji stanovnicima Zemlje pokušava prenijeti poruku o kojoj ovisi budućnost Zemlje. Ovo je klasični ZF film pedesetih godina, koji je inspirirao mnoge kasnije filmove o invaziji izvanzemaljaca.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Redatelj: Michel Gondry

Glumci: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson

Radnja ukratko: Kada njihov odnos postane loš, mladi par podvrgava se medicinskoj proceduri kako bi izbrisali jedno drugo iz sjećanja.

Jurassic Park filmska franšiza

Jurassic Park (1993)

Jurassic Park filmska franšiza se sastoji od dvije trilogije, u prvu ulaze filmovi Jurassic Park (1993), The Lost World: Jurassic Park (1997) i Jurassic Park III (2001), dok u drugu ulaze Jurassic World (2015), Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) i Jurassic World 3 koji dolazi 2021. godine.

Druge je zanimalo i ovo...