Donosimo vam popis 10 najboljih filmskih trilogija svih vremena. Na popis smo stavili samo trilogije, Star Wars iako je dijeljen tako, ne može spadati među trilogije jer je sve povezano, kao ni Jurassic Park, MCU i slični. Napišite nam u komentarima koje su vama najbolje filmske trilogije.

Žanrovi su različiti tako da svatko može pronaći nešto za sebe, ako slučajno nije gledao.

Planet of the Apes trilogija (2011, 2014, 2017)

Recenzija: War for the Planet of the Apes (2017)

Neki bi mogli reći da ovo nije trilogija, ali iako je na istu temu, nema nikakve veze sa starim filmovima. Osim naziva i priče, nikako nije povezana i potpuni je reboot. Cijela franšiza je zaradila preko $2 milijarde, s ukupnim budžetom malo većim od $500 milijuna. Osim odlične priče, ovu franšizu je obilježio jedan od najboljih CGI u povijesti, uz odlično utjelovljenje Andy Serkis kao glavnog majmuna Caesar.

Rise of the Planet of the Apes (2011), redatelj Rupert Wyatt, glume James Franco, Andy Serkis i Freida Pinto.

Dawn of the Planet of the Apes (2014), redatelj Matt Reeves, glume Gary Oldman, Keri Russell i Andy Serkis.

War for the Planet of the Apes (2017), redatelj Matt Reeves, glume Andy Serkis, Woody Harrelson i Steve Zahn.

Toy Story trilogija (1995, 1999, 2010)

Toy Story je računalno animirana filmska serija, a počela je 1995 godine, filmom istog imena. Producirao ju je Pixar Animation Studios, a distribuirao Walt Disney Pictures. Franšiza se temelji na antropomorfnom konceptu da su sve igračke, bez ljudskog znanja, potajno žive, a film se fokusira na različite grupe igračaka koje sadrže klasičnog kauboja Sheriff Woody i modernog astronauta imena Buzz Lightyear. Grupa neočekivano kreće na avanture koje ih izazivaju i mijenjaju. Franšiza je imala budžet oko $320 milijuna, a zaradila je više od $1.9 milijardi diljem svijeta. Cijela franšiza je osvojila 2 Oscara.

Ova franšiza vjerojatno neće dugo moći ostati na ovoj listi, jer je najavljen novi film za 2019 godinu.

Toy Story (1995), redatelja John Lasseter, a glasove su dali Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles.

Toy Story 2 (1999), redatelja John Lasseter, Ash Brannon, a glasove su dali Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack.

Toy Story 3 (2010), redatelja Lee Unkrich, a glasove su dali Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack.

Lord of the Rings trilogija (2001, 2002, 2003)

The Lord of the Rings - možda se vraća kao Amazon TV serija!

Iako u sličnoj poziciji kao Star Wars i Jurassic Park, ovdje se potpuno ističu dva zasebna imena trilogije i kao takvu ćemo ga ipak staviti na ovu listu.

Lord of the Rings trilogija sastoji se od filmova avanture i fantazije, redatelj cijele trilogije je Peter Jackson, a trilogija je pravljena prema The Lord of the Rings knjizi od J. R. R. Tolkien. Smatra se jednim od najvećih i najambicioznijih filmskih projekata ikada, s ukupnim budžetom od $281 milijuna (neki kažu od $310-$330 milijuna), franšiza je zaradila ogromnih $2.917 milijarde. Franšiza je osvojila ukupno 17 Oscara, što je rekord za sve filmske trilogije.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom.

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen.

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen.

Godfather trilogija (1972, 1974, 1990)

The Godfather (1972)

The Godfather je Američka filmska serija, koja se sastoji od tri krimi drama filma, redatelja Francis Ford Coppola, a inspirirana je knjigom istog imena, od Talijansko-Američkog pisca Mario Puzo. S budžetom od $73.5 milijuna, zaradila je $574.8 milijuna. The Godfather film je često smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, dok je njegov nastavak The Godfather Part II, također često smatran najboljim nastavkom u povijesti. Franšiza je osvojila 9 Oscara.

The Godfather (1972), redatelj Francis Ford Coppola, glume Marlon Brando, Al Pacino, James Caan.

The Godfather: Part II (1974), redatelj Francis Ford Coppola, glume Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall.

The Godfather: Part III (1990), redatelj Francis Ford Coppola, glume Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia.

Dollars trilogija (1964, 1965, 1966)

The Dollars Trilogy (Talijanski: Trilogia del dollaro), još poznata kao Man with No Name Trilogija, je filmska trilogija koja se sastoji od tri ‘špageti’ western filma redatelja Sergio Leone. Smatra se da je ova serija uspostavila pod žanr ‘špageti’ westerna, a time i započela izradu mnogih takvih filmova. Ova tri filma su uvijek svrstavana među najbolje western filmove svih vremena.

A Fistful of Dollars (1964), redatelj Sergio Leone, glume Clint Eastwood, Gian Maria Volontè, Marianne Koch.

For a Few Dollars More (1965), redatelj Sergio Leone, glume Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè.

The Good, the Bad and the Ugly (1966), redatelj Sergio Leone, glume Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef.

Back to the Future trilogija (1985, 1989, 1990)

Back to the Future trilogija je Američka znanstveno-fantastična komedija filmska serija, scenarista i redatelja Robert Zemeckis, a producenta Steven Spielberg. Ukupni budžet joj je $99 milijuna, a trilogija je zaradila $975.2 milijuna. Prvi film trilogije je osvojio i jednog Oscara.

Back to the Future (1985), redatelj Robert Zemeckis, glume Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson.

Back to the Future Part II (1989), redatelj Robert Zemeckis, glume Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson.

Back to the Future Part III (1990), redatelj Robert Zemeckis, glume Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen.

Three Colours trilogija (1993, 1994, 1994)

Three Colours trilogija je Poljsko-Francuska serija filmova, smatrana žanrovima anti tragedije, komedije i romantike, redatelj franšize je Krzysztof Kieslowski. Boje ova tri filma označavaju boje Francuske zastave s lijeva na desno.

Three Colors: Blue (1993), redatelj Krzysztof Kieslowski, glume Juliette Binoche, Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy.

Three Colors: White (1994), redatelj Krzysztof Kieslowski, glume Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy, Janusz Gajos.

Three Colors: White (1994), redatelj Krzysztof Kieslowski, glume Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant, Frédérique Feder.

Dark Knight trilogija (2005, 2008, 2012)

Dark Knight trilogija je superhero filmska franšiza, o jednom od najpoznatijih superheroja svih vremena Batmanu. Redatelj trilogije je Christopher Nolan, dok je Bruce Wayne/Batman utjelovio Christian Bale. S budžetom od $585 milijuna, cijela trilogija je otprilike zaradila oko $2.5 milijarde. Drugi film iz trilogije se često smatra jednim od najboljih superhero filmova svih vremena. Trilogija je osvojila dva Oscara, oba za drugi film.

Batman Begins (2005), redatelj Christopher Nolan, glume Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe.

The Dark Knight (2008), redatelj Christopher Nolan, glume Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart.

The Dark Knight Rises (2012), redatelj Christopher Nolan, glume Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway.

Before trilogija (1995, 2004, 2013)

Before trilogija je Američka romantična drama serija filmova, redatelja Richard Linklater. Njeni filmovi se smatraju jednim od najboljih romantičnih filmova svih vremena, a zanimljivo je reći da se radnja filmova odvija, kako u stvarnosti, tako i u filmu, svakih 9 godina, što filmu dodaje dodatnu vrijednost i osjećaj stvarnosti.

Before Sunrise (1995), redatelj Richard Linklater, glume Ethan Hawke, Julie Delpy, Andrea Eckert.

Before Sunset (2004), redatelj Richard Linklater, glume Ethan Hawke, Julie Delpy, Vernon Dobtcheff.

Before Midnight (2013), redatelj Richard Linklater, glume Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick.

Matrix trilogija (1999, 2003, 2003)

The Matrix (1999)

The Matrix je znanstveno-fantastična akcijska serija filmova, redateljice su The Wachowskis (Lana Wachowski i Lilly Wachowski). Budžet cijele franšize je bio $363 milijuna, a zaradili su oko $1.63 milijardi. Franšiza je osvojila 4 Oscara, sva četiri za prvi film, koji iako je imao puno manji budžet, te slabije vizualne efekte, je daleko bolji od druga dva.

The Matrix (1999), redateljice Lana Wachowski i Lilly Wachowski, glume Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving.

The Matrix Reloaded (2003), redateljice Lana Wachowski i Lilly Wachowski, glume Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving.

Matrix Revolutions (2003), redateljice Lana Wachowski i Lilly Wachowski, glume Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving.