Ove godine smo dobili završetak jedne fantastične trilogije, Planet of the Apes, pa smo odlučili napraviti popis 10 najboljih filmskih trilogija svih vremena. 

Svrstavamo samo trilogije, Star Wars iako je dijeljen tako, ne može spadati među trilogije jer je sve povezano, kao ni Jurassic Park i slični.

Žanrovi su različiti tako da svatko može pronaći nešto za sebe, ako slučajno nije gledao.

Planet of the Apes trilogija (2011, 2014, 2017)

Recenzija: War for the Planet of the Apes (2017)

Neki bi mogli reći da ovo nije trilogija, ali iako je na istu temu, nema nikakve veze sa starim filmovima. Osim naziva i priče, nikako nije povezana i potpuni je reboot. Cijela franšiza je zaradila preko $2 milijarde, s ukupnim budžetom malo većim od $500 milijuna. Osim odlične priče, ovu franšizu je obilježio jedan od najboljih CGI u povijesti, uz odlično utjelovljenje Andy Serkis kao glavnog majmuna Caesar.

Rise of the Planet of the Apes (2011), redatelj Rupert Wyatt, glume James Franco, Andy Serkis i Freida Pinto.

Dawn of the Planet of the Apes (2014), redatelj Matt Reeves, glume Gary Oldman, Keri Russell i Andy Serkis.

War for the Planet of the Apes (2017), redatelj Matt Reeves, glume Andy Serkis, Woody Harrelson i Steve Zahn.

Toy Story trilogija (1995, 1999, 2010)

Toy Story je računalno animirana filmska serija, a počela je 1995 godine, filmom istog imena. Producirao ju je Pixar Animation Studios, a distribuirao Walt Disney Pictures. Franšiza se temelji na antropomorfnom konceptu da su sve igračke, bez ljudskog znanja, potajno žive, a film se fokusira na različite grupe igračaka koje sadrže klasičnog kauboja Sheriff Woody i modernog astronauta imena Buzz Lightyear. Grupa neočekivano kreće na avanture koje ih izazivaju i mijenjaju. Franšiza je imala budžet oko $320 milijuna, a zaradila je više od $1.9 milijardi diljem svijeta. Cijela franšiza je osvojila 2 Oscara.

Ova franšiza vjerojatno neće dugo moći ostati na ovoj listi, jer je najavljen novi film za 2019 godinu.

Toy Story (1995), redatelja John Lasseter, a glasove su dali Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles.

Toy Story 2 (1999), redatelja John Lasseter, Ash Brannon, a glasove su dali Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack.

Toy Story 3 (2010), redatelja Lee Unkrich, a glasove su dali Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack.

Lord of the Rings trilogija (2001, 2002, 2003)

The Lord of the Rings - možda se vraća kao Amazon TV serija!

Iako u sličnoj poziciji kao Star Wars i Jurassic Park, ovdje se potpuno ističu dva zasebna imena trilogije i kao takvu ćemo ga ipak staviti na ovu listu.

Lord of the Rings trilogija sastoji se od filmova avanture i fantazije, redatelj cijele trilogije je Peter Jackson, a trilogija je pravljena prema The Lord of the Rings knjizi od J. R. R. Tolkien. Smatra se jednim od najvećih i najambicioznijih filmskih projekata ikada, s ukupnim budžetom od $281 milijuna (neki kažu od $310-$330 milijuna), franšiza je zaradila ogromnih $2.917 milijarde. Franšiza je osvojila ukupno 17 Oscara, što je rekord za sve filmske trilogije.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom.

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen.

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), redatelj Peter Jackson, zvijezde Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen.

Godfather trilogija (1972, 1974, 1990)

The Godfather je Američka filmska serija, koja se sastoji od tri krimi drama filma, redatelja Francis Ford Coppola, a inspirirana je knjigom istog imena, od Talijansko-Američkog pisca Mario Puzo. S budžetom od $73.5 milijuna, zaradila je $574.8 milijuna. The Godfather film je često smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, dok je njegov nastavak The Godfather Part II, također često smatran najboljim nastavkom u povijesti. Franšiza je osvojila 9 Oscara.

The Godfather (1972), redatelj Francis Ford Coppola, glume Marlon Brando, Al Pacino, James Caan.

The Godfather: Part II (1974), redatelj Francis Ford Coppola, glume Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall.

The Godfather: Part III (1990), redatelj Francis Ford Coppola, glume Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia.

Dollars trilogija (1964, 1965, 1966)

The Dollars Trilogy (Talijanski: Trilogia del dollaro), još poznata kao Man with No Name Trilogija, je filmska trilogija koja se sastoji od tri ‘špageti’ western filma redatelja Sergio Leone. Smatra se da je ova serija uspostavila pod žanr ‘špageti’ westerna, a time i započela izradu mnogih takvih filmova. Ova tri filma su uvijek svrstavana među najbolje western filmove svih vremena.

A Fistful of Dollars (1964), redatelj Sergio Leone, glume Clint Eastwood, Gian Maria Volontè, Marianne Koch.

For a Few Dollars More (1965), redatelj Sergio Leone, glume Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè.

The Good, the Bad and the Ugly (1966), redatelj Sergio Leone, glume Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef.