Najbolji Filmski Negativci

Najbolji Filmski Negativci

Donosimo vam najbolje filmske negativce svih vremena i pozivamo vas da glasajte za vama najbolje u anketi na kraju članka.

Michael Myers

Najbolji Filmski Negativci

Halloween serija filmova (1978-2018)

Tihi ubojica, psihopat s ozbiljnim obiteljskim problemima. Zaslužan za njegovo stvaranje je scenarist/redatelj John Carpenter koji je stvorio jednog od najlegendarnijih ubojica u povijesti filmova.

T-1000

Najbolji Filmski Negativci

Terminator 2: Judgement Day (1991)

Kada su tražili nekoga da se suprotstavi ogromnom Arnold Schwarzeneggeru, James Cameron je smislio nešto kompliciranije, nešto još više potaknuto i moguće pretvoriti se u gotovo ikoga ili išta, bez pretjeranog obzira na zakone fizike. Robert Patrick je osoba izabrana utjeloviti ovog lukavog metalnog ubojicu.

Freddy Krueger

Najbolji Filmski Negativci

The Nightmare On Elm Street serija filmova (1984-2010)

“One, two, Freddy’s coming for you… Three, four, better lock your door…” Sa svojom zastrašujućom pojavom i strašnom pjesmicom koja ga prati, Freddy Krueger je zaista jezivi negativac. Međutim, tek je u nastavku Freddy’s Revenge počeo dobivati svoj pravi oblik, kada je razvio i smisao za humor dok je Freddy (Robert Englund) sjeckao tinejdžere u njihovim pidžamama.

Agent Smith

Najbolji Filmski Negativci

The Matrix Trilogija (1999-2003)

Hugo Weavingov Agent Smith je nemilosrdni izvršitelj čiji je jedini cilj izvršiti naređenja. Naravno, on je samo AI program kojem je jedini cilj ljude držati pod kontrolom u konstantnoj komi. U stvari, on nas ne bi ni trebao mrziti, ali po govoru koji je dao Morpheusu (Lawrence Fishburne) čini se kako su mu neki od fajlova pomalo pokvareni. To je možda i njegov glavni razlog što je tako efikasan; mrzi svoj posao.

Norman Bates

Najbolji Filmski Negativci

Psycho (1960)

Muškarac iza žene iza noža u filmskoj najpoznatijoj sceni tuširanja nije obični negativac. On je prvi takav svoje vrste u filmskoj povijesti: filmsko čudovište koje je sto posto ljudsko biće. Ne neko čudovište s kljovama umjesto zubi ili dlakama preko cijelog tijela, već osoba koja bi mogla stajati kraj vas. Netko za koga nikada ne biste pomislili da bi muhu zgazio. Naravno sada su naši televizori prepuni serijskih ubojica, pa je teško shvatiti koliko je Norman Bates bio šokantan publici u 1960toj, ali pošteno je reći da je doista redefinirao horor žanr.

Palpatine

Najbolji Filmski Negativci

The Star Wars Saga (1983-2005)

Kad smo ga prvi put susreli, znali smo ga jednostavno kao The Emperora, koji je stigao zamotan u veliku haljinu crnu kao njegova duša. I dok ga je glumio Škotski karakterni glumac Ian McDiarmid, Darth Vaderove manje opraštajući šef nije bio trodimenzionalan. Ali u prequel trilogiji, imali smo prilike upoznati Sheev Palpatine, čovjeka iza Sith Lorda, te ga cijeniti kao glatkog i podlog političkog manipulatora.

Predator

Predator franšiza (1987-2018)

Iako ni izbliza kvalitetna i popularna filmska franšiza o čudovištima iz svemira kao Alien, s kojim se često uspoređuje (ponekad i susreće na filmu), lik Predator je sigurno stekao kultni status. Ponajviše zahvaljujući odličnom prvom filmu i njegovom sukobu s velikim i opakim ljudskim strojem Arnold Schwarzeneggerovim U.S. Army Special Forces Major Alan “Dutch” Schaeferom. Ostali filmovi nažalost nisu ponudili istu kvalitetu, iako su ljubitelji jedva čekali svaki sljedeći nastavak i ponovno vidjeti ovog kultnog izvanzemaljskog Predatora, koji lovi druge vrste iz sporta.

Sestra Ratched

Najbolji Filmski Negativci

One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Sestra Mildred Ratched je više od glavne sestre u mentalnoj instituciji. U ovom Oscarom nagrađenom filmu, ona vlada odjelom s tihom zastrašujućom željeznom šakom. S obzirom na to koliko je bila zastrašujuća i usjekla se duboko u psihu ljudi, ne čudi da je zapravo njezin lik izabran za spin-off seriju Ratched, koja će doći na Netflixu 2020. godini.

Sauron

Najbolji Filmski Negativci

The Lord Of The Rings trilogija i Hobbit trilogija (2001 – 2014)

“A great eye, lidless, wreathed in flame.” Ovaj opis Dark Lord of Mordora je sasvim dobar na papiru, ali kako napraviti masivno vatreno oko zastrašujućim na ekranima? Nekako je to uspjelo Peteru Jacksonu i ekipi Lord Of The Ringsa. Pomoglo je i to što je u početku Sauron prikazan kao ogromni, manijak sa žezlom u ruci, sposoban uništiti cijele bataljune s jednim udarcem. Ali čak i kada izgubi tjelesnu formu on je stvar iz noćnih mora, koja dolazi Frodu u um kada god dotakne prsten, kao i kada nadgleda zemlju oko sebe kao vrlo ljuta osoba koja traži kontaktne leće.

Gollum

Najbolji Filmski Negativci

The Lord Of The Rings trilogija i Hobbit trilogija (2001 – 2014)

I dok je Sauron glavni negativac filmova o Međuzemlju, Golluma zamišljamo kao puno suosjećajnijeg lika (pogotovo kako ga je u život doveo Andy Serkis), o čijim se relativno normalnoj prošlosti može puno reći. Sauron, je od početka bio zlo, dok je Gollum postao iskvaren pod utjecajem Prstena i postao nešto gotovo još opasnije… nešto pored čega se možete opustiti. Od trenutka kada dođe u dodir s Prstenom, njegov um je uništen i vodi ga početni impuls – ubojstvo. Slobodno ga žalite koliko god želite, ali mu nikada, nikada nemojte vjerovati.

Alien

Najbolji Filmski Negativci

The Alien serija filmova (1979-2017)

Kada su Dan O’Bannon i Ronald Shusett smislili ovo čudovište sredinom 70tih, vjerojatno nisu mogli ni sanjati da će stvoriti jedno od najdugovječnijih čudovišta na velikim ekranima. Prvo ga je rodio Ridley Scott, njegovao James Cameron, a zatim puno puta korišten (i iskorišten) u raznim filmovima, stripovima i video igrama, Aliena najbolje opisuje citat Ian Holmovog Asha: “The perfect organism. Its structural perfection is matched only by its hostility… A survivor; unclouded by conscience, remorse, or delusions of morality.”

Voldemort

Najbolji Filmski Negativci

The Harry Potter filmska serija (2001-2011)

Neki kažu da je ime Voldemort inspirirano umirućim likom Edgar Allan Poe naziva M. Valdemar. U stvarnosti, ljubav J.K. Rowling prema Francuskom je rezultirala nadimkom koji znači “flight of death”. “Trebala sam ime koje izaziva snagu i egzotiku u isto vrijeme,” ona je rekla u 2009. Te dvije riječi dobro opisuju Death Eater Supreme. Egzotično, zato što je jezivi spoj muškarca i zmije, bez nosa i hladnokrvan. Snažan, zato što je njegovo vladanje crnom magijom toliko savršeno da može letjeti bez metle. Osjećate njegovu prisutnost u svakoj sjeni na ekranima. Što god njegovo ime značilo, postoji razlog zašto ga se nitko ne usudi reći.

Anton Chigurh

Najbolji Filmski Negativci

No Country For Old Men (2007)

Kada je Javier Bardem primio svog Oscara za Najbolju sporednu ulogu u 2018., on se zahvalio braći Coen, posebno zato što su “stavili jednu od najgorih frizura u povijesti na njegovu glavu”. No Country For Old Men neće biti posljednji put da se Bardem odluči glumiti zastrašujuće negativce (Skyfall, Pirates 6), ali nikada nije pronašao strašniju ulogu od naizgled umorno zlobnog Antona Chigurha, plaćenog ubojicu kartela koji koristi pištolj za stoku kako bi ubijao svoje žrtve, te uzima ili poštedi život ovisno o bacanju novčića.

Hannibal Lecter

Najbolji Filmski Negativci

The Silence Of The Lambs (1991), Hannibal (2000) i Red Dragon (2002)

I dok su Brian Cox i Mads Mikkelsen odlično utjelovili Robert Harrisovog ubojitog gastronoma, Anthony Hopkins je od Hannibala napravio legendu. Većinu velikih zlikovaca definiraju njihovi zločini, ali Hopkinsova smirenost je ono zaista najstrašnije. Zurenje u Jodie Fosterovu Starling kroz pojačano staklo, on odvaja njezine slojeve nježnim riječima. Lecterovi zastrašujući zločini su više opisani riječima nego što su pokazani, ali njegov jezik se pokazuje jednako nasilnim kao i nož ili metak.

Hans Gruber

Najbolji Filmski Negativci

Die Hard (1988)

“I’m going to count to three. There will not be a four.” Jedan od najboljih spojeva glasa i lica stavljenih na ekran za zločinca, Alan Rickman je doveo nešto vrlo specifično u ulozi Hans Grubera. Kulturni, podmukli negativac koji bi mogao improvizirati i promijeniti situaciju čak i kad je njegov izvorni plan kompromitiran dosadnim, bosonogim NYPD policajcem (Bruce Willisov John McClane). Također nije na odmet što su mu scenaristi Jeb Stuart i Steven E. de Souza dali neke zaista nezaboravne dijaloge. Njegova je izvedba precizna, prateći njegov teatralni trening, i samo daje više težine svemu što Hans kaže. I svim velikim zlikovcima treba plemeniti poraz; nekolicina pada na način na koji Gruber pada.

Loki

Najbolji Filmski Negativci

Thor filmovi (2011-2017), The Avengers (2012), Avengers Infinity War

Čak i u MCU, mjestu gdje je pregršt znamenitih heroja, postoji prilika za negativca da stvori veliki utjecaj. Tako je bilo i s Tom Hiddlestonovim ogorčenim, spletkama spremnim posvojenim djetetom Asgarda; Odinson slučajem umjesto rođenjem. On je bio odličan u Thoru, imao svijetlih trenutaka u The Dark World, ali je posebno zasjao u Joss Whedonovim Avengers Assemble. On je duhovit, manipulativan, odličan i u trenucima kada je ismijavan (“puny god”), a i pripremio je odličnu pozadinsku priču u Thor: Ragnarok. U Avengers Infinity War nažalost nije imao veliku ulogu, međutim još uvijek se nadamo vidjeti ga u Avengers Endgame, a dobiti će i svoju limitiranu seriju na Disney+ streaming platformi.

The Joker – Jack Nicholson

Najbolji Filmski Negativci

Batman (1989)

Kroz njegove korijene iz stripova kao manijaka, inkarnaciju koju je na filmske i televizijske ekrane doveo Cesar Romero, The Joker je uvijek bio zabavni lik(ne zaboravimo na crtani film Marka Hamilla). Tim Burton i Jack Nicholson su po prvi puta pronašli neke tamnije nijanse za njega u 1989. re-inovaciji za velike ekrane. Mnoge dvojbe se vode oko toga tko je najbolje odglumio ulogu Jokera, pa smo na ovaj popis odlučili staviti dva nama najbolja (ako izuzmemo možda i najboljeg, animiranog Mark Hamillovog, koji je dao i glas Jokeru u video igrama, da, meni vjerojatno upravo on najbolji, međutim gledamo igrane filmove na ovoj listi).

The Joker – Heath Ledger

Najbolji Filmski Negativci

The Dark Knight (2008)

Prvi glumac koji je dobio Oscara za ulogu Jokera ja Heath Ledger, po mnogima najbolji filmski Joker. Međutim, prošle godine je dobio pomalo neočekivanu i ogromnu konkurenciju u našem sljedećem filmskom negativcu.

The Joker – Joaquin Phoenix

Joker zvijezda Joaquin Phoenix uhićen na protestu

Joker (2019)

I da, ovdje je još jedan Joker. Zaista se teško odlučiti između ove trojice odličnih glumaca za najboljeg Jokera. Ono što definitivno treba reći je da su sva trojica prikazala jednog drugačijeg Jokera, a ne treba ni zaboraviti da u stripovima također ima različitih verzija Jokera. Svaki je na svoj način odličan, tako da je na vama odlučiti se koji vam je najbolji.

Thanos

The Avengers (post-credit), Guardians of the Galaxy, Avengers: Age of Ultron (post-credit), Guardians of the Galaxy Vol. 2 (spominjanje), Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame

Najnoviji veliki negativac na ovom popisu, prijetnja cijelom svemiru, Ludi Titan – Thanos. Vođen prema njemu plemenitim ciljem, on ima želju uspostaviti balans u svemiru i neće dopustiti da mu itko stane na put. Ono što je fantastično kod ovog negativca, osim nevjerojatne izvedbe Josh Brolina u Avengers Infinity War, je to konstantno misteriozno zadirkivanje s njegovim likom kroz 10 godina građenja MCU svemira. Da je samo ubačen u Infinity War, koliko god dobru izvedbu imao, teško da bi se našao na ovoj listi. Upravo to iščekivanje, misterioznost i građenje je ono što ga je učinilo veličanstvenim. Kako god okrenete “Dread It. Run From It. Destiny Still Arrives.”

Darth Vader

Najbolji Filmski Negativci

Star Wars trilogija (1977-1983) Star Wars: Episode III – Revenge Of The Sith (2005), Rogue One (2016)

Darth Vader je jedan od negativaca koji su uvijek pojavljuje na vrhu lista o najboljim negativcima. Vidjet ćemo kako ćete vi glasati, ali ne sumnjamo da će se naći visoko na popisu. Jedan od rijetkih negativaca koji ima u potpunosti razvijen postanak, iako je upitno jeli to bolje ili na lošije. Ne zato što mi je njegova origin priča Anakina bila loša, već zato što je upravo ta misterioznost bila ono što ga čini veličanstvenim. Spoj tragične figure i zle prisutnosti, Vaderova priča uzima sve velike preokrete, čak završava iskupljenjem uz pomoć Mark Hamillovog Lukea. Uz nazočnost Davida Prowsea i gromoglasnog glasa Jamesa Earla Jonesa, veliki Vader prelazi preko zaslona i izaziva strahopoštovanje u svakoj sceni. On također nosi opaki plašt, kojeg rijetki mogu tako dobro nositi.

Jack Torrance

Najbolji Filmski Negativci

The Shining (1980)

Legendarni Jack Nicholson u još jednoj ludoj ulozi negativca, kao John Daniel “Jack” Torrance. Film The Shining kada je izašao nije bio pretjerano dobro prihvaćen od strane kritike, čak se ni vlasniku originalnog materijala Stephenu Kingu film nije svidio, međutim Jack Nicholsonova gluma nikada nije došla u pitanje. Toliko je dobro izveo transformaciju iz ‘normalnog’ obiteljskog čovjeka u potpunog obuzetog luđaka, kako je rijetko kome u povijesti pošlo za rukom. Film je naravno tijekom vremena stekao kultni status, baš kao i Jack Torrance.

Pennywise

Pennywise

IT (1994), IT (2017) i uskoro IT: Chapter Two (2019)

Još jedan čudovišni lik iz pera kralja horora Stephena Kinga. Prvo me plašio u mladim danima u mini-seriji IT iz 1994. godine, onda nekoliko puta kroz knjige, a nedavno je ponovo krenuo 2017. godine. Sada mu se jako radujem uskoro ga ponovno vidjeti na velikim ekranima. Onaj tko ga bude gledao kao dijete, nikada više neće na isti način vidjeti klaune.

Ivan Drago

Ivan Drago

Rocky IV (1985) i Creed II (2018)

Meni najdraži negativac Rocky serijala filmova, a po tako i stoji na većini anketa. Legendarni Ruski stroj kojeg nije bilo briga hoće li mu protivnik preživjeti ili ne. Bez imalo osjećaja, kosio je sve pred sobom, dok mi se nadčovjek nije našao na putu. Kako god, vrlo upečatljiv i voljen filmski negativac.

U nastavku glasajte za vama najboljeg filmskog negativca svih vremena:

Najbolji filmski negativac svih vremena?
1102 votes · 1477 answers
GlasajRezultati

Similar Posts