Napokon otkriveni prvi pravi detalji 'The Batman' priče

Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Nakon Jokera, filmova o Supermanu te filmova o Batmanu, došlo je vrijeme da se Svijet filma osvrne i na najbolje interpretacije Batmana na platnu, od 1966. pa sve do prethodne, 2019. godine. Nedavno smo dobili prvi uvid u izgled Batmanovog odijela iz Reevesove adaptacije, koja u kina stiže sljedeće godine te u kojoj će Viteza tame tumačiti Robert Pattinson. Iako imamo visoka očekivanja od mladog Britanca, tek nam predstoji vidjeti kako će se snaći u ovoj ulozi te kakav će biti u odnosu na svoje prethodnike. Batman je jedan od likova koji imaju bogatu povijest na filmu i televiziji, a interpretacija je bilo raznovrsnih – od vrhunskih pa do potpunih tragedija. U ovome tekstu, Svijet filma vam donosi popis tih uloga, od najgorih prema najboljima, kako su se javljale na filmu i na televiziji, od filma Batman iz 1966. godine pa do serije Gotham i animiranih adaptacija iz 2019. godine.

Na kraju članka možete sudjelovati u anketi i glasati za vama najbolju interpretaciju Batmana

S obzirom da smo o Batmanu i njegovoj povijesti već pisali u članku o filmovima o Vitezu tame, ovdje nećemo ponavljati te detalje. Samo ćemo naglasiti, odnosno ponoviti da smo se prilikom sastavljanja liste fokusirali, ovoga puta, na samog glumca (uz jedan izuzetak) i njegovu interpretaciju role (kod Jokera je fokus bila sama interpretacija, sama rola, a ne glumac), a vodili smo se kriterijima kvalitete interpretacije, njezine istovremene originalnosti i stripovske dosljednosti, ali i kulturološkim značajem same interpretacije. I ovdje smo, možda, neke interpretacije izostavili, ali lista će sadržavati šesnaest verzija Batmana u deriviranim materijalima, rangiranih od najlošije prema najboljoj. Uživajte!


16. George Clooney


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Batman & Robin (1997.)

Obrazloženje: Ni nakon svih godina, još uvijek se ne mogu načuditi ovoj iteraciji Batmana, ako je to uopće bio Batman. Jebemu, čovjek je na odijelu imao bradavice?! Nisam siguran što je Schumacher točno htio ostvariti s ovom interpretacijom, ali Clooney će bez imalo sumnje ostati zapamćen kao najgori i najuvredljiviji Batman u povijesti filmskih i televizijskih verzija tog slavnog lika.


15. Roger Craig Smith


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 6
Pojavljivanja: Batman: Arkham Origins Blackgate (2013.), Batman: Arkham Origins (2013.), Batman Unlimited (2015.), Batman Unlimited: Animal Instincts (2015.), Batman Unlimited: Monster Mayhem (2015.), Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants (2016.)

Obrazloženje: Ako zanemarimo čak i solidne glasovne interpretacije u dvama igrama iz serijala Batman: Arkham, Roger Craig Smith – koji, nota bene, uopće nije loš glasovni glumac – imao je tu nesreću da ga je dopala uloga Batmana u jednoj vrlo konfuznoj i prilično “avangardnoj” interpretaciji DC-jevog svijeta u kojoj je se Batman borio protiv različitih čudovišta, mutanata, robota i životinja, kao dodatak redovnim zlikovcima. S obzirom da je, zasad, nemoguće biti gori od Clooneyja, Smithova interpretacija zauzima predzadnje mjesto prosto zato što je verzija Batmana koju je interpretirao uspjela biti lošija od Schumacherove i Kilmerove adaptacije koja slijedi na 14. mjestu.


14. Val Kilmer


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Batman Forever (1995.)

Obrazloženje: Iako je bio daleko od dobroga, Val Kilmer je ipak bio nešto bolji od svog nasljednika u ulozi Batmana. Problem ove interpretacije leži u činjenici da je Kilmer ubačen u jedan konceptualno loš film u kojem su njegove i inače ograničene glumačke sposobnosti došle do izražaja kao očiti nedostatak. Zbog svega toga, Kilmer dobiva ovo “visoko” mjesto na našoj listi kao jedan od lošiji Batmana na filmu, ali hej – barem nije imao bradavice.


13. Ben McKenzie


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Batman: Year One (2011.)

Obrazloženje: U ovoj više nego solidnoj adaptaciji Millerovog kultnog stripa, Ben McKenzie je čak odradio nelošu glasovnu interpretaciju Brucea Waynea/Batmana, ali koja zbog činjenice da je ostala ograničena na samo jedan animirani film nikada nije dobila priliku za razvoj. Daleko od toga da je loša, ova uloga je dobila ovako nizak plasman samo zato što je ostala tek jedna zanimljiva uspomena bez trajnog značaja.


12. Bruce Greenwood


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 4
Pojavljivanja: Batman: Under the Red Hood (2010.), Young Justice (2010. – danas), Young Justice: Legacy (2013.), Batman: Gotham by Gaslight (2018.)

Obrazloženje: Bruce Greenwod u svojoj interpretaciji nije bio ništa posebno bolji od McKenzieja, međutim činjenica je da smo kroz dva filma, animiranu seriju i video igru uspjeli dobiti nešto više od samog Greenwoda, a time i bolju mogućnost da konkretnije doživimo njegov pristup liku. U generalnom smislu, Greenwood je jedan od lošijih animiranih Batmana, ali u konačnici ipak dovoljno dobar da ne bude na samom dnu liste.


11. Iain Glen


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Titans (2018. – danas)

Obrazloženje: Serija o superherojskoj grupi Teen Titans donijela nam je jedan neobičan pogled na Batmana, gdje je Vitez tame “sredstvo” u formiranju i oblikovanju lika Dicka Graysona, a posredno i ostalih Titansa. Iain Glen dobro radi posao u ograničenoj roli koju ima, ali svejedno se radi o jednoj od slabijih interpretacija Šišmiša iz Gothama.


10. Peter Weller


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Batman: The Dark Knight Returns (2013.)

Obrazloženje: Legendarni RoboCop pružio je dosta snažnu interpretaciju ostarjelog Millerovog Batmana u dvodijelnoj adaptaciji kultnog stripa. Iako se i on pojavio samo jednom, bio je, ipak, toliko upečatljiv nadvisi svoje prethodnike i prikladno interpretira ovu mračnu, futurističko-distopijsku verziju Batmana u svijetu u kojem je njegov mračni alter ego postao jedina nada. Ostaje samo šteta što Weller nije dobio više prilika da interpretira ovakvog Batmana, ali – još uvijek ima vremena za to.


9. Troy Baker


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 14
Pojavljivanja: Lego Batman 2: DC Super Heroes (2012.), Lego Batman/DC filmovi (2013. – danas), Lego Batman 3: Beyond Gotham (2014.), Lego Dimensions (2015.), Batman: The Telltale Series (2016.), Batman: The Enemy Within (2017./2018.), Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles (2019.)

Obrazloženje: Iako poznatiji kao glas Jokera, Troy Baker je u nekoliko navrata pokazao kako može biti jednako uvjerljiv i kao Batman. Ovaj svestrani glasovni glumac mahom je interpretirao Batmana u njegovoj LEGO verziji, ali kada se tim simpatično sarkastičnim interpretacijama pridodaju i rjeđe animirane interpretacije te glasovi u seriji video igara, Troy Baker je bio doista zanimljiva verzija Batmana koja sasvim zasluženo ide na sredinu naše liste.

Similar Posts