Napokon otkriveni prvi pravi detalji 'The Batman' priče

Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)


8. Jason O’Mara


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 10
Pojavljivanja: Justice League: War (2014.), Son of Batman (2014.), Justice League: Throne of Atlantis (2015.), Batman vs. Robin (2015.), Batman: Bad Blood (2016.), Justice League vs. Teen Titans (2017.), Justice League Dark (2017.), The Death of Superman (2018.), Reign of the Supermen (2019.), Batman: Hush (2019.)

Obrazloženje: Nakon Kevina Conroya, Jason O’Mara je postao glavni animirani Batman i taj posao odrađuje odlično u sklopu DC-jevih animiranih filmova. Iako nije ni blizu legendarnom Conroyu, O’Mara je dovoljno dobar da je istovremeno i kvalitetan i autentičan u svojim brojnim adaptacijama kojih će, dakako, biti još i više kako vrijeme bude prolazilo. S obzirom na tu kvalitetu, potpuno opravdano ga možemo proglasiti trećim po redu najboljim animiranim Batmanom u povijesti.


7. Ben Affleck


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 3
Pojavljivanja: Batman v Superman: Dawn of Justice (2016.), Suicide Squad (2016.), Justice League (2017.)

Obrazloženje: Kada je inicijalno najavljen kao novi Batman, moram reći da sam bio optimističan što se tiče Bena Afflecka. Snyder ga je odlučio prikazati kao starijeg, iskusnog borca protiv kriminala i to se pokazalo kao pun pogodak, ali spletom okolnosti, Affleck nikada nije dobio dovoljno prostora da razvije svoju milerovsku verziju lika. S jedne strane, zamijenjen je nakon samo tri filma (od kojih je jedan bio samo cameo nastup), a s druge je strane njegovo posljednje pojavljivanje bilo obilježeno jednim neprirodno ublaženim pristupom što ga je Whedon donio u filmu Justice League, tako da Affleck nažalost nije mogao više na ovoj ljestvici, unatoč potencijalu.


6. Will Arnett


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 3
Pojavljivanja: The Lego Movie (2014.), The Lego Batman Movie (2017.), The Lego Movie 2: The Second Part (2019.)

Obrazloženje: Kada je Will Arnett posudio glas LEGO Batmanu, uspio je osvježiti ulogu kao malotko prije njega. Istovremeno mračan i urnebesno duhovit, Arnettov je Batman bio jedan od najboljih i najtrajnijih likova iz LEGO serijala, koji je potpuno redefinirao mogućnosti s Batmanovim likom, a da je pritom ostao dovoljno prikladan i autentičan. Zbog te originalnosti i vještine, ali i činjenice da je njegov “I’m Batman” monolog i danas često citiran među fanovima, Arnett se probio na ovako visoko mjesto naše liste.


5. David Mazouz


David Mazouz in Gotham (2014)

Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Gotham (2014. – 2019.)

Obrazloženje: Mladi David Mazouz imao je samo par kadrova kao Batman, dok je većinu svoje uloge u izvrsnoj seriji Gotham odradio kao Bruce Wayne. Međutim, ovaj mladi glumac pogodio je dobar dio esencije Brucea Waynea, njegovih internih konflikata i njegovog moralnog kodeksa, toliko da je uz Bena McKenzieja i neke zlikovce bio, nesumnjivo, jedan od stupova FOX-ove izvrsne serije. Zbog svih tih činjenica, Mazouz je potpuno opravdano dobio ovako visoko mjesto, kao jedan od najboljih interpretatora Batmana u povijesti.


4. Adam West


Adam West in Batman (1966)

Ukupno pojavljivanja: 5
Pojavljivanja: Batman (1966. – 1968.), Batman (1966.), The New Adventures of Batman (1977.), Batman: Return of the Caped Crusaders (2016.), Batman vs. Two-Face (2017.)

Obrazloženje: Legendarni Adam West obilježio je camp Batmana te će bez imalo sumnje ostati zapamćen kao jedan od najboljih u toj ulozi. Iako je iz moderne perspektive prilično smiješan, Adam West je definirao Batmana za mnoge generacije i bio je simbol sa značajnim društvenim utjecajem, čiji povijesni značaj samo raste. Stoga, nema nikakve sumnje da je ova sada već kultna rola zaslužila mjesto u samom vrhu, a pokojni Adam West unatoč svim bizarnostima 60-ih godina zaslužuje same pohvale, kako za igrane, tako i za glasovne interpretacije.


3. Christian Bale


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 3
Pojavljivanja: Batman Begins (2005.), The Dark Knight (2008.), The Dark Knight Rises (2012.)

Obrazloženje: U promišljanju između drugog i trećeg mjesta, Christian Bale je pao na treće iz jednog razloga – drugoplasirani je bio bolji Bruce Wayne. Bale je bio dobar Batman, imao je sve ono što je bilo potrebno, a kada tome pridodate i Nolanov genij, onda bez imalo sumnje dobivate jednu izvrsnu interpretaciju. Bale je bio i dobar Bruce Wayne, ali kada ga usporedite s drugoplasiranim, onda je uloga Batmanovog alter ega ipak nešto slabija kod Balea, što nije nikakav nedostatak, ali ako već radimo ovu listu – onda je to morao biti odlučujući faktor.


2. Michael Keaton


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 2
Pojavljivanja: Batman (1989.), Batman Returns (1992.)

Obrazloženje: Pojavio se samo dva puta – 1989. i 1992. – u za njega atipičnoj ulozi, ali Michael Keaton je zahvaljujući vizionarstvu Tima Burtona postao i ostao najbolji igrani Batman u povijesti. Njegova je uloga bila vremenski dosljedna i autentična, bila je kompletna u smislu da je ponudila i Brucea Waynea i Batmana, a pokazala je raskoš talenta Michaela Keatona, koji je i danas još uvijek referentna točka za sve moderne interpretacije Batmana, jednako kao što je Adam West bio referentna točka prije njega. Keaton je maestralan, Keaton je neponovljiv i zato potpuno zasluženo zauzima drugo mjesto na našoj listi.


Honourable Mention


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

U engleskoj sinkronizaciji anime filma Batman Ninja (2018.), Batmanu je glas posudio Roger Craig Smith, međutim tu smo krajnje zanimljivu i domišljatu verziju Viteza tame izdvojili kao Honourable Mention iz prostog razloga što se radi o japanskom filmu i izvornoj glasovnoj roli Kōichija Yamadere, japanskog seiyū glumca, koji je odradio odličan i nadasve zanimljiv posao s “japanskim Batmanom”. Upravo zato tu interpretaciju izdvajamo kao Honourable Mention, a film Batman Ninja toplo preporučujemo zbog originalnosti i kreativnosti uložene u nastajanje tog filma.


1. Kevin Conroy


Top lista: Najbolje interpretacije Batmana (1966-2019)

Ukupno pojavljivanja: 37
Pojavljivanja: Batman: The Animated Series (1992. – 1995.) i svi nastavci te filmovi iz DCAU kontinuiteta (1993. – 2006.), Batman: Arkham serijal (2009. – 2016.) i druge video igre (1994. – 2018.), Justice League Action i druge animirane serije (2016. – 2019.), Batman: The Killing Joke (2016.), Batwoman (2019.)

Obrazloženje: Na vrhu liste je jedan jedini, neponovljivi i ultimativni Batman – Kevin Conroy. Čovjek koji je obilježio ovu ulogu na najbolji mogući način, s rekordnim brojem nastupa, a pritom ga u gotovo svim iteracijama nikada nismo vidjeli. Bilo da je u pitanju kultna animirana serija ili povezani animirani filmovi, bilo da su video igre – Kevin Conroy je ponudio apsolutno sve ono što Bruce Wayne i Batman trebaju biti, odnosno ponudio nam je interpretaciju Batmana kako bi on zvučao da stripovi mogu govoriti. Bez premca, Conroy je svoj glas dao Batmanu, a s tim je glasom stvorio najbolju, najkvalitetniju i najautentičniju verziju Viteza tame svih vremena koja, vrlo vjerojatno, nikada neće biti nadmašena.

Ostavite vaše glasove (3) za najbolju interpretaciju Batmana

Koji je glumac najbolje utjelovio Batmana

Druge je zanimalo i ovo...