Recenzija The Nun Časna

Recenzija: The Nun (Časna)

Pogledali smo novi horor film iz Conjuring filmske franšize The Nun (Časna). Našu recenziju filma Časna pročitajte u članku. 

Hrvatski naziv:

Časna

Žanr:

Horor, misterija, triler

Redatelj:

Corin Hardy

Scenarist:

Gary Dauberman

Glumci:

Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Charlotte Hope

Radnja filma:

Kada si časna u Rumunjskoj oduzme život, Vatikan će poslati svećenika i časnu da istraže njezinu smrt. Zajedno otkrivaju ne baš svetu tajnu. Riskirajući ne samo svoje živote, već i vjeru i svoje duše, suočavaju se sa zlonamjernom silom u obliku iste demonske časne koja je terorizirala publiku u filmu Prizivanja 2.

The Nun

The Nun je Američki gotički nadnaravni horor film, redatelja Corin Hardy i scenarista Gary Dauberman, pravljen prema priči od Dauberman i James Wan. To je spin-off filma The Conjuring 2 iz 2016. godine i ukupno peti film u The Conjuring filmskom svemiru. Zvijezde filma su Demián Bichir, Taissa Farmiga i Jonas Bloquet.

Ono što se odmah u startu filma Časna može primijetiti je da je znatno drugačiji od ostalih filmova iz Conjuring svemira. Ovaj film se čini poput atrakcija ‘Opsjednutih kuća’ za Halloween. Ima zanimljiv dizajn i dosta jeziv religiozni sadržaj, te popriličan broj bizarnih sekvenci koje bi bolje pristajale nekom filmu iz A Nightmare on Elm Street, nego Conjuring svemiru.

Ono po čemu se također znatno razlikuje od ostalih Conjuring filmova je što traje samo sat i pol vremena, dok su drugi većinom oko 2 sata. Važno je to spomenuti jer za razliku od ostatka Conjuring filmova koji počinju polako i razvijaju priču, The Nun nudi akciju gotovo od samog početka. Za razliku od prijašnjeg tradicionalnog pristupa, ovaj novi film nam je predstavio neke nevjerojatno situacije i priču koja je često u neredu. Nije ni izbliza tako dobro ispričana kao prijašnji nastavci, iako to nije uvijek tako loše. Ovaj ludi film je pun scena iz noćnih mora, s popriličnim brojem CGI čudovišta i zaista jezivom kućom. Stvari iskaču na vas cijelu vrijeme i likovi se često izvuku iz situacijama u kojima je to vidljivo nemoguće. Baš kao nešto iz nekog više fantazija horora, nego što se to do sada činilo dosta realnim u ostalim Conjuring filmovima.

The Nun nema veliki broj likova, što je dobra stvar pogotovo ako uzmemo u obzir dužinu filma, jer su uspjeli jednako dobro razviti svih troje glavnih likova. Demián Bichir i Taissa Farmiga, koji glume Svećenika Burke i Časnu Irene, su vrlo dobro odabrani i odradili su dobar posao, ali definitivno najbolji lik u filmu, kao i glumac je bio Jonas Bloquet koji glumi Frenchie. Glumac ima sve najbolje citate i on ih izvodi s karizmatičnim smislom za humor. Časna Irene (Taissa Farmiga) ima puno ozbiljniji pristup, kao i Svećenik Burke (Demián Bichir). Također film je najbolji u trenucima kada je njih troje na okupu.

Recenzija: The Nun (Časna)

S obzirom na to da sed redatelj Hardy odlučio za malo fantastičniju verziju priče, ona se često čini ne ujednačena. Kroz film, demon preuzima druge forme, koje se nekoliko puta čine smiješnima. Svaki puta kada vidimo neko čudno stvorenje kako iskoči čini se više smiješnim nego strašnim. Međutim, većina toga je dobro stavljena u taj gotski ambijent filma. Vizualno film je ponudio puno toga i može se uživati u njemu, pogotovo u jednoj napetoj sceni na groblju. I dok u filmu sigurno ima dobrih stvari, cijeli film nije tako dobar, ima previše pretjeranih ‘jump scare’ scena i pretjerane neizvjesnosti.

U svakom slučaju film The Nun (Časna) je lud. I dok su svi glumci odlični, tip po nadimku ‘Frenchie’ je sigurno najbolji. Jonas Bloquet je odličan i poveznica njegovog lika s The Conjuring će biti posebna poslastica za gledatelje. Međutim, ako tražite nešto od čega čete iskočiti iz kože, to baš i nećete pronaći ovdje. Ovo je luda vožnja kućom u kojoj će se gledatelji često smijati, a tek povremeno vrištati. U svakom slučaju fanovi Conjuring franšize se i dalje imaju čemu nadati jer kako stižu izvještaju The Nun će biti film s najvećom do sada zaradom iz Conjuring filmske franšize.

Trailer filma The Nun (Časna)

Similar Posts