True Blood

Danas je 10 godina serije „Okus krvi“ (True blood)

DANAS JE DESETI ROĐENDAN KULTNE HBO SERIJE

„OKUS KRVI“

Vjerovali ili ne, premijera kultne serije „Okus krvi“ (True blood) bila je prije čak 10 godina, 7. rujna 2008. godine na HBO-u.

„Okus krvi“ je emitiran od 2008. do 2014. godine, ima 7 sezona i 80 epizoda – a sve su dostupne putem online video streaming usluge HBO GO.

„Okus krvi“ je seksi, zastrašujuća, zabavna dramska serija Oscarom i Emmyjem nagrađenog Alana Balla nastala prema romanima Charlaine Harris o Sookie Stackhouse. Miješajući romantiku, neizvjesnost, misterij i humor, “Okus krvi” donosi nam priču o Sookie (Anna Paquin, dobitnica Zlatnoga globusa za ovu ulogu), konobarici koja ima telepatske sposobnosti i koja je neodoljivo privlačna 174 godina starom vampiru Billu Comptonu (Stephen Moyer). Pomoć, ali i prepreka su joj njezin brat Jason (Ryan Kwanten); šef mjenjolik Sam Merlotte (Sam Trammell); prijateljica Tara Thornton (Rutina Wesley); Tarin rođak Lafayette (Nelsan Ellis); detektiv i liječeni alkoholičar Andy Bellefleur (Chris Bauer); vampirski šerif Eric Northman (Alexander Skarsgård) i vampirska tinejdžerica Jessica (Deborah Ann Woll).

Zahvaljujući sintetičkoj krvi, izumu japanskih znanstvenika, vampiri su preko noći prestali biti legendarna čudovišta i postali građani. I premda su ljudi, koji više nisu na njihovu jelovniku, i dalje zabrinuti zbog „izlaska stvorenja iz lijesova“, vjerski vođe i vladini službenici diljem svijeta već su odabrali stranu. No u malom gradiću Bon Temps u Louisiani, porota još vijeća.

10 činjenica o seriji “Okus krvi”:

  1. Anna Paquin, koja je utjelovila glavnu junakinju Sookie, dobila je Oscara sa samo 11 godina, za ulogu u filmu “Pijanist.”
  1. Alexander Skarsgård nije uvijek poštivao pravila golotinje na setu. Odbivši nositi neudobno prekrivalo za međunožje zbog vrućine, u zadnjoj epizodi 6. sezone pojavio se potpuno gol u sceni sunčanja.
  1. Joe Manganiello dobio je ulogu preko bloga. Točnije, fanovi knjiga Charlenne Harris, na kojima je serija bazirana, predlagali su njega za ulogu vukodlaka Alcidea. Blog je došao i do glumca, koji je nakon toga predložio svojim agentima da mu srede audiciju.
  1. Bon Temps, fiktivni grad u kojem se odvija radnja serije, ime je dobio po francuskoj uzrečici “Laissez les bons temps rouler!”, koja ima i svoju varijantu u engleskom jeziku – “Let the good times roll!”
  1. Sam Tramell, koji je u seriji utjelovio Sama Merlottea, jedini je glumac iz glavne postave koji je rodom iz Louisiane. Svi ostali su morali istrenirati južnjački naglasak, dok je Kristin Bauer van Straten uz pomoć kolege Alexandra Skarsgårda učila i švedski.
  1. Alexander Skarsgård i Ryan Kwanten nisu često imali zajedničke scene, pa su tražili producente da više rade zajedno. Producenti su na taj zahtjev odgovorili njihovom scenom seksa, za koju je Ryan izjavio da je ispala fantastično.
  1. Tara ima mnogo veću ulogu u seriji nego u knjigama. Glumica Rutina Wesley izjavila je kako je zadovoljna razvojem i završetkom priče svog lika, kojeg su ubili i više puta tijekom serije.
  1. Da bi se pripremio za ulogu, glumac Nelsan Ellis slušao je Rihannu na setu. Zapamćen je po ulozi neponovljivog Lafayettea.
  1. Sve epizode su nazvane po kršćanskim ili pop pjesmama, koje i čujemo u odjavnoj špici, a tematski su povezane s radnjom epizode. Producenti su ponekad odabrali pjesmu i prije nego što bi dobili prava na korištenje, što bi dovelo do promjena u zadnji čas. Unatoč tome, često smo mogli čuti popularne izvođače poput Boba Dylana, Damiena Ricea, Imagine Dragons i mnogih drugih.
  1. Stephen Moyer i Anna Paquin vjenčali su se za vrijeme trajanja serije i u braku su od 2010.

Trailer serije ‘Okus Krvi’ u nastavku

Similar Posts