20 Najboljih SF filmova prošlog desetljeća

20 Najboljih SF filmova prošlog desetljeća

Znanstvena fantastika dugo je bila žanr posvećen postavljanju teških pitanja koja guraju granice naše mašte, a posljednjih deset godina pružilo nam je bogatstvo znanstveno-fantastičnih filmova koji nas oduševljavaju, izazivaju i traže od nas da razmislimo o svjetovima izvan našeg vlastitog.

Od velikih blockbustera do malih indie filmova koji su prošli ispod radara, 2010.-e su bile više nego izdašne kada je u pitanju nevjerojatna znanstvena fantastična vožnja, od kojih ste neke već sigurno zapamtili, dok za druge možda niste još ni čuli, a ispod, mi smo poslagali 20 nama najboljih SF filmova.

Prije nego što započnemo, trebali bismo reći da znanstvena fantastika može biti kombinacija raznih žanrova. Sve što je potrebno za film da bi se mogao smatrati znanstvenom fantastikom jest to da se usredotočuje na futurističku tehnologiju ili znanstveni napredak. Kao rezultat toga, posljednjih je godina nastao niz nevjerojatnih filmova koji tangencijalno odgovaraju tom opisu, od Spider-Mana: Into the Spider-Verse do Avengers: Endgame, iako ćemo post-apokaliptične uključiti. Međutim, u svrhu ovog popisa, isključit ćemo filmove koji se bolje usvajaju u srodni žanr, poput superherojskih ili postapokaliptičnih filmova, a fokusirat ćemo se na filmove koji bi na prvi pogled bili znanstvena fantastika, a ne samo nakon detaljnijeg pregleda.

U nastavku pogledajte 20 nama najbolji SF filmova posljednjih 10 godina.

Inception (2010)

Inception

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Christopher Nolan

Glumci: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page

Radnja ukratko: Kradljivac, koji krade korporacijske tajne upotrebom tehnologije za razmjenu snova, dobiva obrnuti zadatak kako bi postavio ideje u glavu izvršnog direktora.

Arrival (2016)

Arrival (2016)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: Denis Villeneuve

Glumci: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Radnja ukratko: Kada se dvanaest misterioznih letjelica pojavi širom svijeta, profesorica lingvistike Louise Banks je zadužena za tumačenje jezika od izvanzemaljskih posjetitelja.

Ex Machina (2014)

Ex Machina (2014)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: Alex Garland

Glumci: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac

Radnja ukratko: Caleb, 26-godišnji programer izabran je da sudjeluje u neobičnom i fascinantnom eksperimentu u kojem mora komunicirati s prvom pravom umjetnom inteligencijom na svijetu, smještenom u tijelo lijepe djevojke robota.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Svijet filma

Žanr: Akcija, krimi, drama

Redatelj: J.J. Abrams

Glumci: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac

Radnja ukratko: Nastavak sage Ratovi Zvijezda dešava se 30 godina nakon radnje filma Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija (1983). U najnovijem nastavku pojavljuju se i novi likovi Finn, Rey i Poe Dameron zajedno s onima iz prijašnjih nastavaka Ratova zvijezda.

Gravity (2013)

Gravity (2013)

Žanr: Drama, sci-fi, triler

Redatelj: Alfonso Cuarón

Glumci: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris

Radnja ukratko: Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom…i svaku šansu za spas. Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Jedini put kući možda je krenuti još dublje u tamu svemira.

Predestination (2014)

Predestination (2014)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: Michael Spierig, Peter Spierig

Glumci: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor

Radnja ukratko: Za njegov posljednji zadatak vrhunski vremenski agent mora slijediti jednog kriminalca koji mu je izbjegao tijekom vremena. Lov se pretvara u jedinstveno, iznenađujuće i čudnovato istraživanje o ljubavi, sudbini i tabuima putovanja kroz vrijeme.

Star Trek Into Darkness (2013)

Star Trek: Into Darkness (2013)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: J.J. Abrams

Glumci: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Benedict Cumberbatch

Radnja ukratko: Kada posada Enterprisea bude pozvana da se vrati kući, otkrije da je nezaustavljiva sila straha unutar vlastitih redova razorila flotu i sve što ona predstavlja, ostavivši naš svijet u kriznom stanju. Odlučan da podmiri osobne račune, kapetan Kirk povede lov u ratnu zonu kako bi zarobio oružje masovnog uništenja u liku jednog jedinog čovjeka. Kad naši junaci ulete u epsku partiju šaha na život i smrt, ljubav dolazi na kušnju, prijateljstva se razaraju, a žrtvovanja će biti neophodna za dobrobit jedine obitelji koja je Kirku još preostala: njegove posade.

Star Trek Beyond (2016)

Star trek beyond

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Justin Lin

Glumci: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Idris Elba

Radnja ukratko: Najveća pustolovina svih vremena započinje sa ZVJEZDANIM STAZAMA, nevjerojatnom pričom o putovanju mlade posade koja se vraća na najmodernijem svemirskom brodu ikad sagrađenom – „U.S.S. Enterprise“. U glavnim ulogama su Idris Elba kao glavni negativac i Sofia Boutella kao misteriozna izvanzemaljka, Simon Pegg, Chris Pine kao kapetan James T. Kirk, Zachary Quinto kao Spock, Zoë Saldana, Karl Urban i Anton Yelchin. Film je režirao Justin Lin (redatelj filmova Brzi i žestoki), a priču su napisali Doug Jung i Simon Pegg. Film se temelji na ZVJEZDANIM STAZAMA Genea Roddenberryja. Producenti filma su J.J. Abrams i Bryan Burk. USS Enterprise posadu, predvođenu kapetanom Jamesom T. Kirkom napao je nezaustavljiv val vanzemaljaca koji uništavaju Enterprise, ostavljajući ih nasukane na novoj planeti gdje se sukobljavaju s novim nemilosrdnim neprijateljima.

Upgrade (2018)

Žanr: Akcija, horor, sci-fi

Redatelj: Leigh Whannell

Glumci: Logan Marshall-Green, Rosco Campbell, Richard Cawthorne

Radnja ukratko: Smješten u blisku budućnost, tehnologija kontrolira skoro sve aspekte ljudskog života. Ali kada se Grey, samo-identificiranom tehnofobu, cijelu svijet preokrene naglavce, njegova jedina nada za osvetom je eksperimentalni računalni čip usadak imena Stem.

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Francis Lawrence

Glumci: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth

Radnja ukratko: Katniss Everdeen i Peeta Mellark postaju mete Kapitola nakon što su njihove pobjede na 74. igrama gladi izazvale pobunu u okruzima Panem.

Similar Posts