20 Najboljih SF filmova prošlog desetljeća

20 Najboljih SF filmova prošlog desetljeća

Ready Player One (2018)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Hannah John-Kamen, T.J. Miller, Ben Mendelsohn

Radnja ukratko: Radi se o svijetu u kojem više nema gotovo ničega osim MMO igre zvane Oasis i gotovo svi ljudi planete zemlje se nalaze unutar te igre. Tamo mogu biti nešto više i drugačije nego su u svom svijetu, ali i zato treba puno rada i truda.

Planet of the Apes trilogija

Recenzija: War for the Planet of the Apes (2017)

Nova Planet of the Apes trilogija se sastoji od sljedećih filmova, a mi mislimo da svi oni zaslužuju biti na ovom popisu.

Rise of the Planet of the Apes (2011), redatelj Rupert Wyatt, glume James Franco, Andy Serkis i Freida Pinto.

Dawn of the Planet of the Apes (2014), redatelj Matt Reeves, glume Gary Oldman, Keri Russell i Andy Serkis.

War for the Planet of the Apes (2017), redatelj Matt Reeves, glume Andy Serkis, Woody Harrelson i Steve Zahn.

Edge of Tomorrow (2014)

Nastavak SF filma ‘Edge of Tomorrow’ - najava

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Doug Liman

Glumci: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Radnja ukratko: U svijetu budućnosti Tom Cruise je poručnik Wiliam Cage koji se bori u ratu protiv izvanzemaljaca. Odjednom, on se nađe zarobljen u vremenu, u posljednjem danu bitke na koji i umire. Prolazeći svaki puta nanovo zadnji dan svog života, Cage nakon nekog vremena postaje sve vještiji i sve spremniji dočekati
smrt.

Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Gareth Edwards

Glumci: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk

Radnja ukratko: Kći carskog znanstvenika pridružuje se Pobunjeničkom savezu u rizičnom potezu za krađu planova Zvijezde smrti.

Interstellar (2014)

Interstellar (2014)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi

Redatelj: Christopher Nolan

Glumci: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

Radnja ukratko: Kada dođe kraj našem životu na Zemlji, tim istraživača krenut će u najvažniju misiju u povijesti čovječanstva: na put izvan granica naše galaksije kako bi otkrili postoji li budućnost za ljude među zvijezdama.

The Martian (2015)

The Martian (2015)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig

Radnja ukratko: Astronaut ostaje nasukan na Marsu nakon što njegov tim misli da je umro i mora se osloniti na svoju genijalnost kako bi javi Zemlji da je on živ.

Source Code (2011)

Source Code (2011)

Žanr: Sci-fi, triler

Redatelj: Duncan Jones

Glumci: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

Radnja ukratko: Odlikovani vojnik, kapetan Colter Stevens, budi se u tijeku nepoznatog čovjeka i otkriva da je dio misije pronalaženja bombaša iz prigradskog vlaka u Chicagu. U zadatku s kakvim se do sad nikad nije susreo, shvaća da je dio vladinog eksperimenta pod nazivom „Source Code“. Program je to koji mu omogućuje da prijeđe u identitet drugog čovjekov u zadnjih 8 minuta njegovog života. Dok drugi napad prijeti prouzročiti milijunske žrtve, Colter će iznova proživljavati incident kako bi prikupio što je više moguće informacija i tragova, sve dok ne otkrije tko stoji iza bombaškog napada i spriječi sljedeću tragediju.

Mad Max: Fury Road (2015)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: George Miller

Glumci: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult

Radnja ukratko: Žena se pobunila protiv tiranskog vladara u postapokaliptičnoj Australiji u potrazi za svojim domom, uz pomoć skupine zarobljenika, psihotičnog štovatelja i skitnice pod nazivom Max.

Blade Runner 2049 (2017)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: Denis Villeneuve

Glumci: Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Robin Wright, Dave Bautista, Mackenzie Davis

Radnja ukratko: Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleski policajac K (Ryan Gosling) pronalazi dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Njegovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina.

Her (2013)

Her (2013)

Žanr: Drama, romantika, sci-fi

Redatelj: Spike Jonze

Glumci: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Radnja ukratko: Radnjom smješten u bliskoj budućnosti u Los Angelesu, film prati Theodorea Twomblyja (Joaquin Phoenix), kompleksnog duhovnog čovjeka koji za život zarađuje pišući dirljiva, osobna pisma za druge ljude koji mu taj posao plaćaju. Slomljenog srca nakon što mu je propala dugačka ljubavna veza, Theodora zaintrigrira novi napredni operativni sistem – koji je zapravo samostalna umjetna inteligencija. Nakon što ga pokrene upozna „Samanthu“ (Scarlett Johansson), bistar ženski glas koji je ujedno pronicljiv, osjećajan i iznenađujuće humorističan. Kako njezine potrebe i želje rastu u tandemu s njegovim, njihovo prijateljstvo se produbljuje u ljubavnu vezu.

Druge je zanimalo i ovo...