Recenzija: Halloween (2018)

Pogledali smo novi Halloween film, koji je izašao 40 godina nakon originalnog slasher horor filma. Našu recenziju filma Halloween pročitajte u članku.

Žanr:

Horor

Hrvatski naziv:

Noć vještica

Redatelj:

David Gordon Green

Scenarist:

John Carpenter, Jeff Fradley

Glumci:

Judy Greer, Jamie Lee Curtis, Virginia Gardner

Radnje ukratko:

Laurie Strode dolazi do njezina konačnog suočavanja s Michaelom Myersom, maskiranom osobom koja ju je proganjala otkad je jedva izbjegla njegovu ubojitu pohod na Noć vještica prije četiri desetljeća.

Trailer: Halloween (2018) - Svijet filma

Halloween je nadolazeći Američki slasher film, redatelja David Gordon Green i scenarista Green, Jeff Fradley i Danny McBride. Ovo je jedanaesti film u Halloween filmskoj franšizi i direktni nastavak na originalni film iz 1978. godine istog imena, te će zanemarivati sve ostale nastavke. Nakon što nisu uspjeli napraviti sljedeći Halloween film na vrijeme, Dimension Films je izgubio prava na franšizu, koju je kasnije otkupio Blumhouse Productions, s John Carpenterovim učešćem. Carpenter, koji je bio jedan od kreatora originalnog Halloween filma, biti će kompozitor, izvršni producent i kreativni savjetnik za film. Jamie Lee Curtis i Nick Castle repriziraju svoje uloge kao Strode i Myers, dok će i kaskader James Jude Courtney također glumiti Myersa. Uz njih u filmu glume i Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton i Virginia Gardner.

Povezano: Najbolji horor filmovi

Moram naglasiti da ja nisam ljubitelj slasher horor filmova, kako bi znali da bi se ovaj Halloween film sigurno puno više svidio nekome tko je.

Za mene je ovaj film, nažalost očekivano, u najbolju ruku osrednji. Inteligencija filma na nuli, no dobro, slasher filmovi su uglavnom takvi i to je nešto što ljubiteljima tih filmova nije pretjerano važno, no meni nije baš lako prijeći preko toga i to mi je jedna od važnijih stvari na filmu. Ovo je nažalost baš zaglupljujuće, te zapelo tamo negdje na razini originala iz 70tih godina.
Glazba filma je, baš kao i u prvom dijelu odlična i daleko najbolji dio filma, tako da ako planirate film gledati, moj savjet vam je svakako u kinu jer teško ćete tu njegovu najbolju stranu uspjeti doživjeti kod kuće. Ovi filmovi bi bili velika nula da nema te odlične glazbe koja stvara svaki trenutak napetim.
Izgubljen je dobar dio filma na neke pokušaje objašnjavanja, koji su potpuno nepotrebni jer su poprilično loši, bolje da se od samog starta krenulo na akciju. Nije da sam inače ljubitelj takvog pristupa, ali ovdje objašnjenja ionako nisu važna jer nemaju baš nikakvog smisla. Myers nije nadnaravna, ali je ‘povezan’ s maskom koja ga je ‘zvala’ da dođe po nju, o njegovom potpuno ne realnom preživljavanju da uopće ne pričam. Nema smisla, a tek slučajnosti u filmu, baš na svakom koraku.
Nakon toga, 40 godina planiranja i pravljenja kuće, kako bi Laurie napokon uhvatila i ubila Myersa koje je više izgledalo na kuću od karata nego neki zatvor/zamku. To je također dosta veliko razočaranje. Mogao je malo jače puhnuti i ‘tri mala praščića bi ostala bez krova nad glavom’.
Povezano: 15 Najboljih horor filmova 21. stoljeće
Gluma je daleko od one za Oscara, puno je bliža zlatnoj malini, no i to je odlika slasher Horor filmova, ništa novo.
No mora se priznati da u filmu ima nekoliko dobrih jump scare scena (najviše zbog glazbe koja ih prati), kao i nekoliko dobro smišljenih i uz glazbu odlično odrađenih trenutaka, jedan trenutak u filmu me posebno ugodno iznenadio, pa čak i nasmijao. Žalosno je kada je kino puno, a nitko ni jednom ne vrisne, slabo je to.
Sve u svemu nisam zadovoljan filmom, no ako ste ga planirali gledati, moj savjet vam je da to svakako napravite u kinu jer ćete teško taj osjećaj koji stvori odlična glazba uspjeti doživjeti kod kuće. Također za ljubitelje slasher horora mislim da je ovo pod obavezno.
Trailer filma Halloween (2018)

Similar Posts