Trailer: Altered Carbon (2017– ) - Svijet filma

Recenzija: Altered Carbon (2018– )

Donosimo vam našu recenziju za novu Netflix znanstveno-fantastičnu, triler seriju, Altered Carbon!

Žanr serije:

Drama, sci-fi, triler

Kreator:

Laeta Kalogridis

Glumci:

Joel Kinnaman, James Purefoy, Martha Higareda

Recenzija: Altered Carbon (2018– )

Altered Carbon je nova 10 epizodna cyberpunk serija, pravljenu prema Richard K. Morgan knjizi istog imena, a serija je jedna od najskupljih ikada Netflix produkcija. Svaka epizoda je približno sat vremena.

Radnja serije se odvija 500 godina u budućnosti, kada se ljudska svijest može spremiti u digitalne implante, koji dopuštaju strašno bogatima da konstantno unaprjeđuju svoje tijelo i na kraju žive vječno. Priča prati elitnog vojnika imena Takeshi Kovacs.

Malo je reći da me ova serije oduševila. Kada ne bi znao, rekao bi da je ovo neki spin-off Blade Runner filma, jer ova serija ostavlja baš takav dojam. Radi se u jednoj tmurnoj budućnosti u kojoj ljudska rasa ima mogućnost produžavati si život i postaje besmrtna. Ali, to ne vrijedi za sve, već samo za one najbogatije, dok su oni ‘siromašni’ kojih je većina, gurnuti na margine ljudskosti, te moraju preživjeti obavljajući najgore moguće poslove, preko prostitucija, tučnjavi do smrti, krađa, ubojstava i slično.

Iako je serija ispunjena akcijom, meni koji nisam baš ljubitelj akcije (iako me SF akcija većinom ne smeta) možda na trenutke malo previše, serija ima dvije puno važnije priče, koje su fantastične. Jedna je priča o životu glavnog lika Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman), a druga je zapravo o nastavku njegovog života. Kako bi mogao vratiti svoj život i nastaviti ga živjeti, zaposlen je kako bi riješio slučaj ubojstva, jednog od najbogatijih Methsa (besmrtnika) Laurens Bancroft. Ono što je kod toga vrlo interesantno za napomenuti je da ga je upravo Laurens Bancroft i zaposlio, nakon svoje smrti. Da, dobro ste pročitali, serija je luda. Upravo te dvije priče su fantastične i ono što ovu seriju čini odličnom.

Što se tiče likova, tu mi nije sve tako savršeno. Takeshi Kovacs je izvrstan lik i glumac Joel Kinnaman ga je fantastično utjelovio. S druge strane, gotovo svi ostali likovi su znatno manje zanimljivi, kao i zastupljeni. Jedini kojeg bi još izdvojio kao vrlo zabavnog lika je manager hotela, AI (umjetna inteligencija) Poe (Chris Conner) i samo mi je žao što ga nisu malo više iskoristili.

Svijet u kojem se serija odvija je neka kombinacija distopijske, cyberpunk, neo-noir budućnosti. Fenomenalno je razvijen kroz ovih 10 epizoda, a izgled mu je na razini najvećih blockbuster filmova.

Serija je često brutalna, puna golotinje i nasilja, ali za razliku od nekih filmova i serija, ova to radi s dobrim razlozima, kako bi pokazala i dočarala svijet u kojem se odvija. Također vrlo je ‘znanstvena’, pa morate dobro pratiti kako bi pohvatali i razumjeli sve te znanstvene izraze.

Serija izgleda vrhunski, scene, ambijent, glazba, ma sve izgleda fantastično. Kažu da je jedna od najskupljih Netflix serija u povijesti, a to se i vidi na svim detaljima. Taj tamni, mračni svijet, zapravo izgleda predivno.

Inače ova serija je pravljena prema prvoj od tri knjige iz Altered Carbon serijala knjiga, tako da očekujemo barem još dvije sezone ove serije, ali serijal knjiga ima i dvije prequel knjige, tako da slobodno možemo sanjati.

Preporuka svima, pogotovo ljubiteljima SF serija, kao i Blade Runner filmova. Iskreno ne sjećam se da sam gledao seriju ovog tipa do sada (cyberpunk, neo-noir, distopija), a pogotovo ne ovakve kvalitete.

Trailer serije možete pogledati ovdje.

Druge je zanimalo i ovo...