The Shawshank Redemption (1994)

Vremeplov: The Shawshank Redemption (1994)

Pročitajte razne informacije, stvari koje ste znali i koje možda niste znali, o ovoj fantastičnoj zatvorskoj drami, koja je trenutno broj 1 na IMDb ljestvici top 250 filmova svih vremena, te pogledajte službeni trailer filma The Shawshank Redemption.

Mislite li da je ovaj film zaslužio naziv ‘najbolji svih vremena’?

Žanr filma:

Krimi, drama

Redatelj:

Frank Darabont

Scenarist:

Stephen King, Frank Darabont

Glumci:

Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

The Shawshank Redemption (1994)

Iskupljenje u Shawshanku (eng. The Shawshank Redemption) je zatvorska drama redatelja i scenarista Franka Darabonta iz 1994. s Timom Robbinsom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama. U sporednim ulogama se pojavljuju William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows i James Whitmore Film je nastao kao adaptacija romana Stephena Kinga, Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku.

Priča se vrti oko zatvorskog života Andyja Dufresnea, nakon što je osuđen za ubojstvo supruge i njezina ljubavnika.

Iako se film nalazi na gotovo svim listama najboljih filmova svih vremena, njegova zarada na kino blagajnama je bila vrlo slaba. Na budžet od $25 milijuna, zaradio je vrlo slabih $58.3 milijuna.  Djelomičan razlog tome su bili ‘veći’ kino hitovi Pulp Fiction i Forrest Gump.

Iako je nominiran za 7 Oscara, niti jednog nije osvojio, unatoč tome, osvojio je razne druge nagrade, točnije njih 19.

Par stvari koje možda niste znali o filmu:

  • Stephen King je dobio ček od $5,000 za prava na film, koji nikada nije unovčio, nego ga je uokvirio i poslao natrag redatelju Frank Darabont s posvetom “In case you ever need bail money. Love, Steve.”
  • nakon što je Andy pobjegao, upravitelj zatvora želi da ispitaju Red. Kada zovu da otvore ćeliju od Reda, viču “Open 237!” To je isti broj kao i broj sobe u The Shining (237), te sitniši koje su dječaci u filmu Stand by Me skupili ($2.37). Taj broj je zaštitni znak Stephen King
  • Andy i Redov razgovor u zatvorskom dvorištu – u kojem Red baca bejzbol loptu – trebalo je 9 sati za snimiti. Freeman je došao drugi dan na posao longetom na ruci
  • kada upravitelj zatvora otvori bibliju u kojoj je Andy Dufresne čuvao svoj mali čekić za razbijanje kamena, otvori ju na priči Knjizi Izlaska (Book of Exodus). Knjiga Izlaska opisuje detalje bijega Židova iz Egipta
  • U Finskoj film se zvao Rita Hayworth—The Key To Escape, u Izraelu Walls Of Hope, u Tajvanu 1995: Fantastic, a u Italiji film se zvao Le Ali Della Libertà, što znači “The Wings of Freedom”.
  • samo dvije žene su imale govorne uloge u filmu
  • iako u filmu nikada nije rečeno, Brooks je u zatvoru zato što je ubio svoju ženu i kćerku nakon što je izgubio partiju pokera. U međuvremenu, u knjizi, Redova životna kazna nije zbog propale pljačke, koja se pretvorila u pucnjavu, nego zato što je ubio svoju ženu tako što joj je onesposobio kočnice na autu, a u toj nesreći su poginuli susjed i dijete, kao i njegova žena.
  • u knjizi postoje četiri postera koja prekrivaju rupu: Jayne Mansfield, Linda Ronstadt, Hazel Court i Rita Hayworth. U filmu su tri: Rita Hayworth, Marilyn Monroe i Raquel Welch.

U nastavku pogledajte službeni trailer filma The Shawshank Redemption.

Similar Posts