Recenzija: The Shape of Water (2017)

Pogledali smo glavnog kandidata za Oscara, nominiranog za čak 13, The Shape of Water. Našu recenziju filma pročitajte u članku. 

Žanr filma:

Avantura, drama, fantazija

Redatelj:

Guillermo del Toro

Scenarist:

Guillermo del Toro, Vanessa Taylor

Glumci:

Michael Shannon, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer

The Shape of Water je avantura, drama, fantazija film, redatelja Guillermo del Toro i scenarista del Toro i Vanessa Taylor. Zvijezde filma su Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Lauren Lee Smith, Michael Stuhlbarg i Octavia Spencer. Film je osvajatelj raznih filmskih nagrada, a nominiran je za čak 13 Oscara.

Bajkovita priča, van ovog svijeta, smještena u Americi u pozadini hladnog rata oko 1963. U tajnom vladinom laboratoriju gdje radi, usamljena Elisa (Sally Hawkins) zarobljena je u životu tišine i izoliranosti. Elisin život se promjeni kada ona i njena suradnica Zelda (Octavia Spencer) otkriju tajni, klasificirani eksperiment.

Nažalost priča filma je meni osobno najveći problem. Toliko je ne zanimljiva da je to strašno. Nema veze što romantična priča dominira u filmu, nego što je tako bez veze napravljena. Žena dolazi, vidi čudovište i momentalno se zaljubljuje u njega, apsolutno ne zna ništa o ‘njemu’, niti hoće li je povrijediti, jeli sposoban uopće za ljubav i slične stvari. Da tijekom filma se to malo razradi, ali je smiješna i pomalo bedasta ta početna situacija u kojoj se ona preko noći zaljubljuje u čudovište iz bazena. Također ostatak priče je jednak ovome, ne pretjerano zanimljiv, ali ipak ponekada duhovit.

S druge strane, apsolutno sve ostalo u filmu je odlično. I baš mi je žao što mi se priča nije svidjela, jer je ostalo odlično. Glumci su fantastični, a tu bi pogotovo izdvojio, vrlo duhovitu Octavia Spencer i fantastično odbojnog Michael Shannon. Zapravo najlošiji lik/glumica mi je glavna glumica, koja je također nominirana za Oscara, Sally Hawkins.

Atmosfera u filmu je fantastična, redatelj del Toro je odlično prikazao 1960te. Odlične scene, fantastična kostimografija, te nezaboravna glazba je upravo ono što je odlično dočaralo te godine. Ovdje se zaista vidi zašto je u tim kategorijama film nominiran za Oscara.

Hoće li vam se ovaj film svidjeti ili ne, teško je reći. Mišljenja sam da će se filmofilima sigurno svidjeti, osobama koje gledaju više na detalje u filmu, te kojima ipak ta priča nije važnija od odličnih glumaca, kostimografije, glazbe i sličnih detalja. S druge strane, ako želite pogledati neki, pa recimo zabavan film, pa nisam siguran da ćete se oduševiti, iako glumci, pogotovo Octavia Spencer i Michael Shannon i to djelomično izvlače. Svakako pogledajte, pa donesite vaš zaključak.

Što se tiče Oscara za Najbolji film, mislim da ga ne zaslužuje, moguće da ja krivo gledam na to, ali moje mišljenje je da film mora biti zanimljiviji kako bi to zaslužio i to ne samo nekim osobama (kritičarima, filmofilima i slično), nego većini gledatelja.

Similar Posts