Recenzija Jack Ryan 2018

Recenzija: Jack Ryan (2018– )

Pogledali smo prvu sezonu nove Amazonove špijunske serije, pravljene prema knjigama Tom Clancyja, Jack Ryan. Našu recenziju serije Jack Ryan pročitajte u članku.

Žanr serije:

Akcija, drama, triler

Kreator:

Carlton Cuse, Graham Roland

Glumci:

John Krasinski, Wendell Pierce, John Hoogenakker

Radnje ukratko:

Analitičar CIA-e, Jack Ryan, ubačen je na opasni terenski zadatak dok otkriva uzorak terorističke komunikacije koja ga stavlja u središte opasnosti.

Jack Ryan

Tom Clancy’s Jack Ryan ili kraće Jack Ryan, je Američka akcijsko-politička, špijunska triler serija, pravljena prema izmišljenim likovima iz “Ryanverse”, koje je stvorio Tom Clancy. Ovo je peta inkarnacija sad već legendarnog Jack Ryana, prije njega su ga glumili Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck i Chris Pine – sve u filmovima.

U Amazonu su odlično pogodili s glavnim glumcem (John Krasinski), koji se odlično snašao u ulozi Jack Ryan, relativno mladog analitičara CIA-e, s misterioznom i od samog starta očigledno vrlo snalažljivom prošlošću. Taj dio je nekako i najlošiji jer većina nas zna da Ryan nije samo analitičar koji sjedi za stolom, već dovoljno snalažljivi agent koji može zamijeniti i James Bonda ako treba. Dakako kako serija odmiče, tako se i Jack Ryan sve više odmiče od stola, a baca u žestoke obračune. Sve je to poprilično dobro napravljeno, pa tako se i ta akcija, koje kasnije ima dosta, ne čini toliko pretjeranom i nemogućom. U seriju su uspjeli ubaciti i nešto romanse, što se čini pomalo nevjerojatno i ne uvjerljivo ako znamo što sve leži na leđima analitičara Ryana.

Kako ne bi hvalili samo odličnog John Krasinskog i njegov glavni lik, treba spomenuti odlično razvijene negativce, a pogotovo glavnog negativca Suleimana (Ali Suliman) koji je od gotovo beskućnika postao jedna od najvećih prijetnji svijetu kakvog poznajemo. Tu treba spomenuti i njegovog brata, te njegovu predivnu ženu koja ima svoje stavove i svoje razloge za borbu. Što više razmišljam o svim tim likovima to mi je sve manje jasno kako su u samo osam epizoda uspjeli ih tako dobro razviti.

Serija izgleda vrhunski, kao da je pravljena za velike ekrane i vidi se želja Amazona da se snažno ubaci u borbu s Netflixom i uskoro Disney streaming platformom. Preko koreografije, glumaca, ambijenta, sve je na vrhuncu.

Neke negativnosti serije su to što se ipak nekako sve čini već viđenim i očekivanim. Toliko je već bilo špijunskih filmova i serija da nije lako ponuditi ovdje nešto novo i nešto više osim odličnog izgleda i vrhunskih glumaca, a upravo je to ono što nosi ovu seriju u drugu sezonu, koju je Amazon samo nekoliko dana nakon izlaska prve potvrdio.

Ljubitelji akcije, špijunskih trilera i sličnih filmova i serija nikako ne bi smjeli propustiti ovu Tom Clancy’s Jack Ryan.

Similar Posts