Preminuo Sean Connery! James Bond zvijezda nas napustila u 90. godini života

Preminuo Sean Connery! James Bond zvijezda nas napustila u 90. godini života

Sean Connery, glumac rođen u Škotskoj koji se proslavio kao James Bond i postao jedna od najpopularnijih i najtrajnijih međunarodnih zvijezda u filmovima danas je preminuo u 90. godimi života.

Connery je bio ljubimac publike više od 40 godina i jedan od najpouzdanijih i najosebujnijih vodećih ljudi. Jednom promašen kao seksi agent Iana Fleminga 007, nastavio se isticati dugom i zrelom karijerom u filmovima poput “The Wind and the Lion,” “The Man Who Would Be King” i “Indiana Jones and the Last Crusade.”

Njegova uloga tvrdog irskog policajca u Chicagu iz razdoblja depresije u filmu “The Untouchables” Briana De Palme 1987. donio mu je Oscara za sporednog glumca.

Čak i kad je ušao u svoje sedmo desetljeće, Conneryjeva zvjezdana snaga ostala je toliko jaka da je bio neprestano tražen i lijepo plaćen. Godine 1999. odabran je od strane najseksi muškarca stoljeća časopisa People, a od njegovih 007 dana do 1999. godine, “Entrapment” nasuprot puno mlađoj Catherine Zeta-Jones, njegove su uloge na ekranu više nego opravdale izbor. Činilo se da starost samo pojačava njegovu seksualnu privlačnost i muškost.

U svojoj ranoj karijeri tjelesna građa bila mu je glavna prednost dok je modelirao i odabirao glumačke poslove gdje je mogao. 1956. dobio je ulogu pohabanog nagradnog borca ​​u BBC-jevoj produkciji “Requiem for a Heavyweight”. Dobre obavijesti privukle su ga pozornost zabavne zajednice, a njegov prvi film bio je “No Road Back”, kriminalistički B film 1956. Bilo ga je lako otpustiti u filmovima poput “Darby O’Gill and the Little People”, ali njegov grof Vronski, nasuprot glumici Claire Bloom, Anni Karenjini, na BBC-u, donio mu je malo poštovanja i pažnju potrebnu da ga podigne na vrh Anketa čitatelja Daily Expressa koja je tražila da predloži idealnog Jamesa Bonda.

Nakon intervjua s producentima Albertom Broccolijem i Harryjem Saltzmanom, ulogu je dobio bez ekranskog testa, prema Saltzmanu. To je bio kontroverzan izbor u to vrijeme, jer je Connery bio nepoznanica izvan Britanije. Ali 1962. godine „Dr. No ”, prvi od Bondovih filmova učinio ga je međunarodnom zvijezdom.

Njegov je rast rastao sve popularnijim nastavcima “From Russia With Love”, “Goldfinger” i “Thunderball”, koji su stizali u sljedeće četiri godine. Bond je Conneryju dao dozvolu da zarađuje; plaćen mu je samo 30 000 američkih dolara za “Dr. No ”, ali 400.000 dolara za“ Marnie ”Alfreda Hitchcocka, a uskoro je dobivao 750.000 dolara za film.

Njegovi početni napori da se izbije iz Bond kalupa pokazali su se besplodnima. Filmovi poputA Fine Madness,” “Shalako” i “The Molly Maguires” bili su dobronamjerni pokušaji koji nisu ništa potakli Conneryja kao Bonda iz javne svijesti. Nakon filma “You Only Live Twice” iz 1967. godine napustio je franšizu Bonda, ali nagovorili su ga za “Diamonds Are Forever” iz 1971. godine. Izgledao je staro za ulogu, a franšiza je djelovala umorno, pa je time ostavio Bonda iza sebe – premda će ga novac jednom privući nazad 1983. za “Never Say Never Again”.

Napravio je veliki pogrešan korak sa znanstveno-fantastičnim “Zardozom” i činilo se da je njegova karijera potonula.

No, vratio se 1974. godine s sporednom ulogom u “Murder on the Orient Express”, a sljedeće godine s “The Wind and the Lion” i “The Man Who Would Be King,””, dvije smjele pustolovine sa zrelom, solističnom i -papričasto bradatim Connery. “Robin and Marian” (1976.) nasuprot Audrey Hepburn nije bio popularni uspjeh, ali kritičari su ga prihvatili, a film je učvrstio Conneryjevu reputaciju svestranog, ozbiljnog ekranskog glumca.

Krajem 70-ih bilo je još pogrešnih koraka poput “Meteor,” “A Bridge Too Far” and “Cuba.”Ali pogodio je u “Time Bandits” Terryja Gilliama. Tek nakon njegovog posljednjeg filma o Bondu, njegovo je mjesto na blagajnama dostiglo njegovu kritičku reputaciju, ponajviše zahvaljujući dva velika svjetska hita: “Highlander” (koji u SAD-u nije bio veliki hit) i “The Name of the Rose” (koja je u inozemstvu bila i mnogo popularnija). Britanska akademija dodijelila mu je nagradu za najboljeg glumca za “The Name of the Rose”.

Uparivanje Conneryja i Harrisona Forda kao oca i sina u trećem filmu “Indiana Jones” bio je nadahnut potez, a film je zaradio gotovo pola milijarde dolara širom svijeta. “The Hunt for Red October”, u kojem je Connery glumio odbjeglog sovjetskog potkapetana, također je bio veliki hit 1990. godine. Do 90-ih bio je toliko popularan da je njegova nepovratna kameja kao kralj Richard u filmu “Robin Hood: Prince of Thieves” postala jedan od vrhunaca filma.

Još uvijek je bio snaga za borbu s inozemnim tržištem, kao što su pokazali “Highlander 2”, “Medicine Man”, “Rising Sun”, “Just Cause” i “First Knight” tijekom sljedećih nekoliko godina. Njegova je plaća redovito iznosila pet milijuna dolara i više.

Jedan neuspjeh bio je napad s rakom grla u ranim 90-ima, ali Connery se oporavio naletom aktivnosti. Glumio je s Nicolasom Cageom 1996. godine, akcionara “The Rock”, glumeći lika koji je više od malo privukao njegovu povijest kao James Bond. 2000. godine napisao je vrlo drugačiju ulogu i dobio pozitivne kritike za film “Finding Forrestera”, glumeći povučenog pisca koji se povezuje s mladim crnim košarkašem koji je i sam ambiciozni pisac.

Ipak, nastavio je s akcijskim ulogama i nakon svog 70. rođendana, glumeći legendarnog pustolova Allana Quatermaina u “The League of Extraordinary Gentlemen.” iz 2003. godine. Umirovljenje je najavio 2005. Iste je godine posudio glas videoigri o Jamesu Bondu, a potom je odradio i drugu glasovnu ulogu, glumeći naslovnog junaka u animiranom kratkom filmu “Sir Billi the Vet” i reprizirajući ulogu 2010. za “Sir Billi”, koju je također izvršio.

Thomas Sean Connery rođen je iz irskog porijekla u sirotinjskim četvrti Edinburgha. Siromaštvo mu je oduzelo obrazovanje, a do tinejdžera je napustio školu i radio kao nekvalificirani radnik. Sa 17 godina pozvan je u Kraljevsku mornaricu, ali je otpušten tri godine kasnije zbog ozbiljnog slučaja čira.

Vratio se u Edinburg i radio na raznim poslovima, uključujući spasioca. Bavio se body buildingom i plasirao se na treće mjesto na natjecanju Mr. Universe iz 1950-ih. Nakon preseljenja u London saznao je za otvaranje u zboru “South Pacific”. Pohađao je kurs plesa i pjevanja i, začudo, dobio ulogu, u kojoj je ostao 18 mjeseci.

Connery je bio posvećen svojoj rodnoj Škotskoj i upotrijebio je svoj status kako bi pritisnuo ponovno uspostavljanje škotskog parlamenta. Kada se tijelo ponovno sastalo 1999. godine, 296 godina nakon posljednjeg sastanka, Connery je pozvan da se obrati prvom zasjedanju, gdje je dočekan gromoglasnim ovacijama. Sljedeće godine, kada ga je kraljica Elizabeta viteški proglasila vitezom – čast koju je nazvao “jednim od najponosnijih dana u mom životu” – zatražio je da se investiture izvede u Edinburghu.

Connery je objavio svoju autobiografiju “Biti Škot”, napisanu zajedno s Murrayem Grigorom, 2008. Osim viteštva i Oscara, tijekom svoje duge karijere primio je mnoga priznanja, uključujući Kennedy Center Honours iz 1999. i Američki filmski institut nagrada za životno djelo u 2006.

Connery je bio oženjen glumicom Diane Cilento od 1962-73. Par se razveo 1973. godine, a Cilento je umro 2011. godine. Conneryja je preživjela njegova druga supruga, slikarica Micheline Roquebrune, s kojom se vjenčao 1975. godine; njegovog sina Cilento, glumac Jason Connery; i unuk iz Jasonova braka s glumicom Mijom Sarom.

Similar Posts