Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Općenito govoreći, u većini dana u godini ne smijete nositi zastrašujuće maske, ali sve to na Halloween ne vrijedi. Tada nam se ne samo daje dopuštenje, već se aktivno potiče da se maskiramo zastrašujućim vizurama. I, često, inspiraciju iz mnogih, mnogih horor filmova dobivamo uvrnutim maskama.

Dok razmatramo naše last minute mogućnosti za odmor ove godine – iako su nam 2020. godine mogućnosti za slavlje prilično ograničene – čini se da je sada savršeno vrijeme za razmišljanje o Najvećim maskama horor filmova. To su prepoznatljiva pokrivala za lice koja su nas uplašila, nadahnula buduće filmaše ili su jednostavno izgledala jako, jako, jako cool.

The Invisible Man

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Većina maski horor filmova postoji kako bi se očuvala anonimnost negativca. U slučaju kultnog klasika Jamesa Whalea The Invisible Man, to je jedini način na koji možete reći da je tamo. Claude Rains glumi ludog znanstvenika koji se učinio potpuno nevidljivim i zato omota glavu gazom, lažnim nosem i zaštitnim naočalama kako bi komunicirao s normalnim svijetom. Sve to ide užasno loše, i prilično brzo potpuno napusti kostim i divlja se. Ali od tada je jedan od najbolje odjevenih horor zlikovaca ikad.

Eyes Without a Face

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Klasični art horor triler Georgesa Franjua Eyes Without a Face govori o ludom plastičnom kirurgu koji planira sklopiti savršeno ljudsko lice kako bi zamijenio unakaženi vid njegove kćeri. Dok on ne pronađe pravu žrtvu, ona je prisiljena nositi bijelu, praznu, prikladnu masku koja predstavlja prazno platno na kojem njezin otac želi slikati.

The Texas Chainsaw Massacre

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Pazi, svatko može nositi masku. No nošenje maske izrađene od ljudskog mesa koju ste osobno napravili zahtijeva malo dodatnog napora. U klasičnom originalnom originalu Tobea Hoopera The Texas Chainsaw Massacre publika se prvi put susrela sa Leatherfaceom, a on je sigurno vraški opravdao to ime.

The Town That Dreaded Sundown

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Rani proto-slasher The Town That Dreaded Sundown pomogao je postaviti predložak za mnoštvo budućih horor filmova, a jednostavna i uznemirujuća vreća iznad glave tajanstvenog ubojice imala je dugotrajan utjecaj. Kad je Jason Voorhees debitirao kao odrasli serijski ubojica u Friday the 13th Part 2, imao je izgled izravno nadahnut utjecajnim trilerom Charlesa B. Piercea.

Halloween

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Originalna Noć vještica Johna Carpentera sastavila je posljednje dijelove slagalice slasher filma i publici predstavila, vjerojatno, najbolju masku horor filma svih vremena. (Ne baš precizna) maska ​​Williama Shatnera koja je istrgnuta s polica i modificirana dok nije bila sablasno bijela, prazna i spektralna, ikonični izgled Michaela Myersa postao je praktički sinonim za filmsko zlo. Iako je rijetko koji od nastavaka i prerade uspio natjerati masku da opet izgleda dobro.

Friday the 13th Part III

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Tri su filma trebala predstaviti hokejašku masku s potpisom Jasona Voorheesa, a njegovo stjecanje spomenute maske potpuno je slučajno i bez poezije. To ne znači ništa, ne govori ništa o njegovom liku, a opet nekako u potpunosti djeluje i učvršćuje Petak 13. u slasher franšizi, gdje se pravila i ikonografija mogu i mijenjaju u bilo kojem trenutku. Osim, možda, hokejaške maske od Friday the 13th Part III, za koju se čini da će ovdje ostati.

The Silence of the Lambs

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Još jedna kultna maska ​​koja nema nikakve veze s anonimnošću: Hannibal “The Cannibal” Lecter mora nositi svoju potpisanu pločicu na licu kako bi ga spriječio da pojede vaše meso. I već je vezan za kolica, pa mora biti vrlo vjerojatno da će pokušati. Prepoznatljiv, neudoban i, začudo, koji priliči eleganciji ikonične izvedbe Anthonyja Hopkinsa, oskarovca.

Scream

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Ghostface, slasher iz Screama, svoj ikonski izgled velikim dijelom duguje Michaelu Myersu. To je još jedan bijeli kostim izvan regala koji je usvojio instant horor klasik, ali ova vječito maska ​​širokih očiju, mlitavih čeljusti daje franšizi Wesa Cravena prepoznatljiv okus, dok istovremeno opravdava poznatu promjenu imena iz Strašnog filma u Vrisak, ugrađujući omaž poznatoj slici “Vrisak” Edvarda Muncha.

You’re Next

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Do 2010. godine puno je horor filmova pokušavalo prikazati nove i kultne maske, s izrazito pomiješanim rezultatima. No čini se da je to uspjelo od strane kritičara Adama Wingarda “You are Next”. Tajanstveni tim osvajača domova u You’re Next navukao je razne maske životinja kako bi, ironično, ušao u ljudski dom i krenuo u lov. Elementarno, prijeteće i automatski ikonično.

The Purge

Noć vještica: TOP 10 maski u horor filmovima

Ideja Čišćenja je da su jedne noći u godini svi zločini legalni i da svatko može učiniti bilo koje nasilno djelo koje želi. Ali to što je jednog dana legalno ne znači da se sljedećeg ne biste posramili, pa se mnogi ubilački manijaci u franšizi Jamesa DeMonaca odijevaju ili stavljaju domaće maske kako bi sačuvali svoj identitet i sudjelovali u godišnjem odmor ritualu. To je nekako poput nošenja šešira Djeda Božićnjaka za Božić, osim što pokušavate izgledati što jezivije tijekom zalogaja ubojstva. Purgeu i njegovim nastavcima nedostaje maska ​​s potpisom, ali cjelokupna estetika postala je odmah prepoznatljiva i nepogrešivo povezana s franšizom.

Similar Posts