clive owen

Clive Owen filmovi – Top 10 najboljih 

Clive Owen je rođen u Coventryju, u Engleskoj, a odrastao je u Keresleyu. Nakon završetka srednje škole, upisao se na prestižnu kazališnu školu Royal Academy of Dramatic Art u Londonu. Tijekom svog obrazovanja, stekao je mnogo znanja i iskustva u glumi i kazališnom izvođenju.

Nakon završetka studija, Owen je počeo s glumom u brojnim kazališnim produkcijama, gdje je stekao priznanje i poštovanje kritičara. Ubrzo nakon toga, počeo je nastupati u britanskim TV serijama, gdje je brzo skrenuo pozornost na sebe svojom talentiranom glumačkom izvedbom.

Njegov prvi veći uspjeh u filmskoj industriji bio je film Croupier iz 1998. godine, u kojem je glumio kockara u Londonu koji sanja o pisanju romana. Ubrzo nakon toga, Owen je dobio ulogu u filmu Gosford Park iz 2001. godine, za koji je ostvario nominaciju za nagradu BAFTA za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Nakon Gosford Parka, Owen je dobio glavne uloge u filmovima The Bourne Identity (2002), King Arthur (2004) i Children of Men (2006), koji su mu osigurali status zvijezde u Hollywoodu.

Owen je tijekom svoje karijere dobio brojne nagrade, uključujući nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca u seriji za svoju ulogu u medicinskoj dramskoj seriji The Knick, a također je dobio nagradu BAFTA za najboljeg glumca u sporednoj ulozi za svoju ulogu u filmu “Closer” iz 2004. godine.

clive owen
Foto: Shutterstock

Clive Owen filmovi – 10 najboljih

Clive Owen se u svojoj karijeri našao u velikom broju kvalitetnih filmova i serija, a za potrebe kreiranja ovog popisa, fokusirali smo se isključivo na filmove. Točnije, izdvojili smo njih 10 za koje smatramo da su najbolji, a o kojim je filmovima riječ, pogledajte u nastavku!

10. Shoot ‘Em Up (2007)

Žanr: Akcija, komedija, triler
Redatelj: Michael Davis
Uloge: Clive Owen, Monica Bellucci, Paul Giamatti

Radnja ukratko: Dok jedne noći čeka autobus na stanici, usamljeni čovjek Smith (Clive Owen), vidi trudnu ženu koju progoni muškarac s pištoljem. Počne ih pratiti te naposljetku ubije čovjeka i pomogle pri porodu djeteta. Sve se događa usred pucnjave plaćenih ubojica koji ih progone. Ženu ubiju, a Smith spašava bebu. Upoznaje prostitutku Donnu Quintano (Monica Bellucci), koja je upravo izgubila bebu i traži od nje da podoji novorođenče. Tada saznaje razlog zašto negativci žele ubiti bebu.

9. Trust (2010)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: David Schwimmer
Uloge: Clive Owen, Catherine Keener, Liana Liberato

Radnja ukratko: Četrnaestogodišnja Annie (Liana Liberato) oduševljena je što je započela vezu sa svojim prvim dečkom. Radi se o pametnom i zabavnom šesnaestogodišnjem dečku Charlieju (Tristan Peach) kojeg je pronašla u online chat sobi. Nakon nekog vremena Annie otkriva da “Charlie” nije onaj za kojeg se isprva predstavljao, a njeni šokirani roditelji odluče uzeti stvari u svoje ruke.

8. Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Luc Besson
Uloge: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen 

Radnja ukratko: U 28. stoljeću, bojnik Valerian (Dane DeHaan) i narednica Laureline (Cara Delevingne) tim su specijalnih operativaca zaduženih za održavanje reda na ljudskim teritorijima. Dvojac kreće na misiju u zadivljujući grad Alpha – metropolu koja neprestano raste i u kojoj su se vrste iz cijelog svemira okupljale stoljećima kako bi sa svakim dijelile znanje, inteligenciju i kulturu. U središtu Alfe postoji misterij, mračna sila koja prijeti mirnom postojanju.

7. Greenfingers (2000)

Žanr: Komedija, krimi, drama, romantični
Redatelj: Joel Hershman
Uloge: Clive Owen, Helen Mirren, David Kelly

Radnja ukratko: Prema istinitoj priči o skupini britanskih zatvorenika koji postaju nagrađivani vrtlari. Colin Briggs (Clive Owen) i Fergus Wilks (David Kelly) zatvoreni su u eksperimentalnoj ustanovi u Engleskoj. Kao dio svoje rehabilitacije, počnu vrtlariti. Njihova će se predanost isplatiti tako da će se natjecati na prestižnoj izložbi cvijeća Hampton Court Palace. 

6. Closer (2004)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Mike Nichols
Uloge: Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen 

Radnja ukratko: London. Dan Woolf (Jude Law) je pisac i dobri Samaritanac. Kada Alice Ayres (Natalie Portman), sumnjivu mladu striptizetu udari automobil, on je odvodi u bolnicu i tamo se zaljube. Godinu dana kasnije, Dan upozna fotografkinju Annu Cameron (Julia Roberts) i pokušava je pokupiti, ali ona ga odbija. Iz osvete, namjesti Anni neugodan susret s dermatologom i ovisnikom o seksu Larryjem Grayem (Clive Owen), ali njih dvoje se na kraju počnu viđati. Nakon još jedne godine, Dan i Anna započinju vlastitu aferu, a odnosi između četvero ljudi počnu propadati jer svi oni postaju opsjednuti međusobnim ozljeđivanjem.

5. Derailed (2005) 

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Mikael Håfström
Uloge: Clive Owen, Jennifer Aniston, Vincent Cassel

Radnja ukratko: Charlesa (Clive Owen) iscrpljuje obiteljski život u kojem se on i njegova žena moraju nositi sa zahtjevima kćerine bolesti i njegovim poslom. U vlaku na posao u Chicagu, upoznaje Lucindu (Jennifer Aniston) i među njima odmah zaiskri. To je dovesti do hotelske sobe i preljuba. Tada u njihovu sobu upada lopov koji pretuče Charlesa i siluje Lucindu. Zbog nezakonite prirode njihove veze, mogu li otići na policiju i sve prijaviti?

4. Inside Man (2006)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Spike Lee 
Uloge: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster 

Radnja ukratko: Policijski detektiv, pljačkaš banke i moćni broker ulaze u pregovore s iznimno visokim ulozima nakon što se briljantna pljačka kriminalca pretvori u opasnu talačku krizu.

3. The Bourne Identity (2002)

Žanr: Akcija, misterija, triler 
Redatelj: Doug Liman
Uloge: Franka Potente, Matt Damon, Clive Owen 

Radnja ukratko: Posada ribarskog broda izvuče mladića iz Sredozemnog mora. Misleći da je mrtav, znatiželjni ribar sa nožem pronalazi dva metka u njegovim leđima i mali laserski uređaj u kuku. Međutim, mladić nije mrtav i ubrzo se nađe u Zürichu. U trezoru banke otkriva da se zove Jason Bourne. Naoružan s misterioznim borilačkim vještinama Bourne pretražuje Pariz u potrazi za tragovima o svom identitetu i prošlom životu.

2. Sin City (2005)

Žanr: Krimi, triler
Redatelj: Frank Miller i Quentin Tarantino 
Uloge: Mickey Rourke, Clive Owen, Bruce Willis, Jessica Alba

Radnja ukratko: John Hartigan (Bruce Willis) je na rubu mirovine. On je jedini pošteni policajac u korumpiranom gradu. Na zadatku mora spasiti nevinu jedanaestogodišnju djevojčicu Nancy Callahan (Jessica Alba) iz ruku dobro povezanog zlostavljača djece. Na drugoj strani grada, Marv (Mickey Rourke) je ogromni bivši robijaš i zvijer s ubojitim šakama kojem je netko namjestio zločin kojeg nije počinio.

1. Children of Men (2006)

Žanr: Akcija, drama, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Alfonso Cuarón 
Uloge: Julianne Moore, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor 

Radnja ukratko: U distopijskim svijetu koji je opustošen ratom, paranojom i frustracijama, ženska plodnost zastarijeva, a čovjek se ne može reproducirati. Zato nijedno dijete nije rođeno na licu Zemlje već 18 godina. Theo (Clive Owen) je sredovječni bivši politički aktivist koji se nesvjesno uključi u rat podzemlja gdje će upoznati prvu trudnu ženu u više od 18 godina. Ova tajna mora biti zaštićena pod svaku cijenu.

Similar Posts