Najbolji hrvatski filmovi: Top 27 najzanimljivijih

Najbolji hrvatski filmovi: Top 27 najzanimljivijih

Kada razmišljamo o hrvatskom filmskom pejzažu, ne možemo a da ne budemo impresionirani bogatstvom i raznolikošću koje on nudi. Od dubokih dramskih priča koje seže u samu srž hrvatske povijesti i kulture, preko komedija koje na jedinstven način oslikavaju hrvatski duh i temperament, pa sve do suvremenih remek-djela koja pomiču granice filmske umjetnosti – hrvatski filmovi su pravo blago koje čeka da bude otkriveno.

U ovom članku, uronit ćemo u svijet hrvatske kinematografije kako bismo vam predstavili 27 najzanimljivijih hrvatskih filmova koji su osvojili srca publike i kritike. Pripremite kokice i udobno se smjestite, jer vas vodimo na putovanje kroz najbolje od najboljeg što hrvatski filmovi imaju za ponuditi. Od klasika koji su obilježili generacije, do skrivenih dragulja koji čekaju da budu otkriveni – ovo su najbolji hrvatski filmovi.

Ljudi gledaju filmove
Shutterstock

Hrvatski filmovi 90-ih

Hrvatski filmovi 90-ih obilježili su razdoblje tranzicije, kako u političkom i društvenom kontekstu, tako i unutar same filmske industrije. Nakon raspada Jugoslavije i tijekom Domovinskog rata, hrvatski film suočio se s brojnim izazovima, uključujući financijska ograničenja i potrebu za novim identitetom.

Unatoč tome, to je razdoblje donijelo neke od najznačajnijih djela hrvatske kinematografije, koja su istraživala teme rata, nacionalnog identiteta, ali i univerzalne priče o ljubavi, obitelji i otporu. Ovi filmovi ne samo da svjedoče o vremenu u kojem su nastali, već su i danas relevantni zbog svoje umjetničke vrijednosti i emocionalnog utjecaja, a neki od njih imaju ExYu elemente. Ovo su najbolji hrvatski filmovi 90-ih.

1. Kako je počeo rat na mom otoku

 • Godina: 1996.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Vlatko Dulić, Ljubomir Kerekeš, Predrag Vušović

“Kako je počeo rat na mom otoku” je jedan od najpopularnijih hrvatskih filmova devedesetih, koji na humorističan i satiričan način prikazuje početak Domovinskog rata na malom hrvatskom otoku. Film se fokusira na obične ljude čiji se životi preko noći mijenjaju dolaskom vojske. Unatoč ozbiljnosti teme, ovaj hrvatski film uspijeva zadržati lagan ton, istražujući snagu zajednice, ljubavi i humor kao sredstva otpora. Kroz niz komičnih situacija i nesporazuma, “Kako je počeo rat na mom otoku” kritički osvjetljava apsurdnost rata, čineći ga jedinstvenim i voljenim djelom hrvatske kinematografije.

2. Vukovar se vraća kući

 • Godina: 1994.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Goran Navojec, Slobodan Ćustić, Mustafa Nadarević

Vukovar se vraća kući” je jedan od prvih filmova koji se direktno bavi posljedicama Domovinskog rata, pričajući priču o mladiću koji se nakon razaranja Vukovara i osobnih gubitaka pokušava prilagoditi na život u novoj realnosti. Film detaljno oslikava emotivnu i psihološku borbu glavnog junaka, kao i složene odnose unutar njegove obitelji i zajednice. Ovaj hrvatski film ne samo da dokumentira razdoblje nakon rata, već se bavi i pitanjima identiteta, domovine i mogućnosti pomirenja, pružajući dubok uvid u ljudsku patnju i snagu.

3. Čaruga

 • Godina: 1991.
 • Žanr: Biografski, Drama
 • Glumci: Ivo Gregurević, Mirjana Joković, Fabijan Šovagović

Čaruga” je film temeljen na stvarnoj osobi i događajima iz 1920-ih godina, ali njegov prikaz bunta protiv autoriteta i traženje pravde odjekuje i u kontekstu 90-ih. Film prati život Andrije Čaruge, razbojnika i narodnog heroja koji se suprotstavlja nepravdi i korupciji. Kroz priču o Čarugi, ovaj hrvatski film istražuje teme slobode, moralnih dilema i borbe protiv sustava, čineći ga relevantnim i u kontekstu post-jugoslavenskih društvenih promjena.

4. Isprani

 • Godina: 1995.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Zrinka Cvitešić, Ivan Herceg, Filip Šovagović

“Isprani” je film koji se bavi temama mladosti, odrastanja i izgubljenosti u društvu koje prolazi kroz turbulencije promjena. Priča prati skupinu mladih prijatelja koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu, suočavajući se pritom s ljubavnim, obiteljskim i društvenim izazovima. Ovaj hrvatski film na autentičan način oslikava generacijski jaz i sukob vrijednosti, nudeći uvid u složene emocionalne i socijalne dinamike koje oblikuju identitet mladih u razdoblju post-rata.

5. Sedma kronika

 • Godina: 1996.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Goran Navojec

“Sedma kronika” je film koji na poetičan i emotivan način istražuje teme obitelji, sjećanja i povratka. Priča se vrti oko čovjeka koji se nakon dugog odsustva vraća u rodno selo, suočavajući se s prošlošću i promjenama koje su se dogodile tijekom njegove odsutnosti. Kroz likove i njihove međusobne odnose, ovaj hrvatski film istražuje kako prošlost oblikuje sadašnjost, te kako pojedinci i zajednice nalaze snagu za nastavak u neizvjesnim vremenima. “Sedma kronika” je dirljiva priča o potrazi za korijenima i smislom, koja odjekuje univerzalnim temama ljudskog iskustva.

6. Maršal

 • Godina: 1999.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Dražen Kühn, Linda Begonja, Ivo Gregurević

“Maršal” je satirična komedija koja se bavi fenomenom kulta ličnosti Josipa Broza Tita, nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika, nekoliko godina nakon njegove smrti. Radnja se odvija u malom hrvatskom gradu gdje se, zbog niza komičnih nesporazuma, počinje širiti vijest da je Tito zapravo živ. Ovaj hrvatski film inteligentno ismijava političke ideologije i društvene tabue, istovremeno prikazujući kako prošlost i dalje utječe na identitet i svakodnevni život ljudi. “Maršal” je duhovit i kritičan osvrt na jugoslavensku naslijeđe i tranzicijske procese u Hrvatskoj.

7. Da mi je biti morski pas

 • Godina: 1999.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Frano Mašković, Vilim Matula, Marija Škaričić

Da mi je biti morski pas” je drama koja prati život mladog dječaka u potrazi za identitetom i pripadanjem u post-ratnom društvu. Kroz njegove oči, gledatelji upoznaju svijet pun kontradikcija, gdje se snovi i stvarnost često sudaraju. Film istražuje teme odrastanja, obiteljskih odnosa i prve ljubavi, dok istovremeno slikovito prikazuje pejzaž i atmosferu hrvatskog primorja. Ovo djelo odlikuje se snažnim emotivnim nabojem i autentičnim prikazom mladenačkih dilema i aspiracija.

8. Nausikaja

 • Godina: 1995.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Alma Prica, Mirta Zečević, Goran Grgić

Nausikaja” je film koji priča priču o dvije žene čiji se životi neočekivano isprepleću nakon tragičnog događaja. Film istražuje teme gubitka, tuge i oprosta, te način na koji tragedija može promijeniti perspektive i živote ljudi. “Nausikaja” je intimna i emotivna drama koja duboko zaranja u ljudske emocije, istovremeno prikazujući složenost međuljudskih odnosa. Ovaj hrvatski film predstavlja snažan prikaz ženskih likova i njihove borbe za smisao u svijetu koji često izgleda besmislen.

9. Puška za uspavljivanje

 • Godina: 1997.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Fabijan Šovagović, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević

Puška za uspavljivanje” je jedinstveni film koji se bavi temom starenja i osamljenosti, kroz priču o starom lovcu koji se suočava s vlastitom prolaznošću i izolacijom. Film na poetičan način istražuje odnos čovjeka s prirodom, životinjama i ljudima oko sebe, pritom postavljajući pitanja o životu, smrti i onome što ostavljamo iza sebe. Ovo djelo odlikuje se melankoličnom atmosferom i dubokim filozofskim promišljanjima, čineći ga jednim od najistaknutijih hrvatskih filmova koji se bave unutarnjim životom likova.

10. Mondo Bobo

 • Godina: 1997.
 • Žanr: Drama
 • Glumci: Sven Medvešek, Katarina Bistrović-Darvaš, Ljubica Jović

Mondo Bobo” je film o potrazi za ljubavlju i smislom u kaotičnom svijetu. Glavni junak, Bobo, putuje gradom s pisaćom mašinom, pokušavajući zapisati svoju veliku ljubavnu priču, dok se istovremeno nosi s vlastitim osjećajima izoliranosti i otuđenja. Film koristi eksperimentalne tehničke pristupe kako bi stvorio jedinstvenu atmosferu i narativni stil, istražujući granice filmskog izražavanja. “Mondo Bobo” je vizualno i emocionalno intrigantan hrvatski film koji predstavlja introspektivno putovanje kroz unutarnje i vanjske pejzaže svojih likova.

Hrvatske komedije

Hrvatske komedije čine poseban segment domaće kinematografije, donoseći gledateljima smijeh, zabavu i često kritički osvrt na društvene pojave i karakteristike tipične za hrvatsku kulturu i mentalitet. Kroz humor, satire i duhovite dijaloge, ovi filmovi uspijevaju oslikati svakodnevni život, obiteljske odnose, ljubavne peripetije i društvene anomalije, pritom se dotičući i dubljih tema poput nacionalnog identiteta, tranzicijskih procesa i generacijskih sukoba.

Osim što zabavljaju, hrvatske komedije često služe kao ogledalo društva, nudeći kroz smijeh prostor za refleksiju. Predstavljamo vam 10 hrvatskih komedija koje su ostavile neizbrisiv trag na filmskoj sceni, privukle veliku publiku i dobile brojne pohvale kritike. Ovo su najbolje hrvatske komedije.

1. Metastaze

 • Godina: 2009.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Robert Ugrina

Iako “Metastaze” ima elemente drame, ovaj film također sadrži izražene komične momente koji su tipični za crni humor, kroz koji se propituju teme prijateljstva, života u post-ratnom društvu i izazova s kojima se suočavaju mladi. Priča prati četvoricu prijatelja iz Zagreba, čiji su životi obilježeni nasiljem, drogom i konfliktima, ali i neobičnim situacijama koje izazivaju smijeh. Kroz seriju događaja, film na duhovit način prikazuje njihove pokušaje da pronađu svoje mjesto u društvu koje se brzo mijenja. “Metastaze” su postale kultni hrvatski film zbog svog originalnog pristupa i sposobnosti da se na humorističan način suoče s tamnijim stranama života.

2. Kako je počeo rat na mom otoku

 • Godina: 1996.
 • Žanr: Komedija
 • Glumci: Vlatko Dulić, Ljubomir Kerekeš, Predrag Vušović

“Kako je počeo rat na mom otoku” jedna je od najpoznatijih hrvatskih komedija, koja na humorističan način prikazuje događaje na samom početku Domovinskog rata. Film se fokusira na obitelj i malu zajednicu na otoku koji pokušavaju spriječiti sukob s jugoslavenskom vojskom, koristeći se pritom nizom komičnih i neočekivanih strategija. Kroz smijeh i satiru, film istražuje teme patriotizma, hrabrosti i snalažljivosti, dok istovremeno prikazuje apsurdnost rata. Ovaj hrvatski film postao je klasičan primjer kako humor može poslužiti kao snažno sredstvo za obradu ozbiljnih tema.

3. Sonja i bik

 • Godina: 2012.
 • Žanr: Komedija/Romansa
 • Glumci: Judita Franković, Goran Bogdan, Dejan Aćimović

“Sonja i bik” je romantična komedija koja se bavi sukobom između urbanog i ruralnog načina života u Hrvatskoj. Glavni likovi, zagrebačka aktivistica za prava životinja Sonja i dalmatinski bikoborac Ante, nađu se na suprotnim stranama, ali njihova međusobna privlačnost dovodi do niza komičnih situacija. Film na duhovit i topao način istražuje predrasude, ljubav i mogućnost pomirenja suprotnosti, pružajući uvid u različite kulture i tradicije unutar Hrvatske. “Sonja i bik” nudi zabavnu, ali i poučnu priču o važnosti razumijevanja i prihvaćanja različitosti.

4. Svećenikova djeca

 • Godina: 2013.
 • Žanr: Komedija
 • Glumci: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić

“Svećenikova djeca” je komedija koja se odvija na malom otoku gdje mladi svećenik pokušava povećati natalitet koristeći se prilično nekonvencionalnim i etički upitnim metodama. Film humoristički prikazuje sukob između tradicionalnih vrijednosti i modernog društva, istražujući teme seksualnosti, moralnosti i zajednice. Kroz seriju urnebesnih i neočekivanih događaja, “Svećenikova djeca” donosi kritiku društvenih normi i potiče na razmišljanje o važnosti individualnih sloboda i prava. Film je postigao veliki uspjeh zbog svog originalnog pristupa i sposobnosti da na humorističan način obradi ozbiljne teme.

5. Što je muškarac bez brkova?

 • Godina: 2005.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Leon Lučev, Zrinka Cvitešić, Ivo Gregurević

“Što je muškarac bez brkova?” je komedija s elementima drame koja se bavi životom u maloj zajednici u hrvatskom zaleđu. Film priča priču o mladoj udovici i lokalnom svećeniku čija se neočekivana ljubavna veza suočava s nizom komičnih i tragičnih prepreka. Kroz humor, film istražuje teme ljubavi, gubitka, tradicije i suvremenih društvenih promjena, pritom prikazujući bogatstvo i složenost ruralnog života u Hrvatskoj. “Što je muškarac bez brkova?” poznat je po svojim autentičnim likovima, duhovitim dijalozima i sposobnosti da na topao način prikaže životne istine.

6. Tko pjeva zlo ne misli

 • Godina: 1970.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Franjo Majetić, Mirjana Bohanec, Relja Bašić

Iako nastao u 1970., “Tko pjeva zlo ne misli” nezaobilazan je klasik kada se govori o hrvatskim komedijama. Film, smješten u Zagreb 1930-ih godina, na topao i humorističan način priča priču o obiteljskom životu i ljubavnim peripetijama. Kroz oči mladog Perice, svjedočimo dogodovštinama i obiteljskim dinamikama koje su istovremeno smiješne i dirljive. Ovaj hrvatski film je poznat po svojim memorabilnim likovima, duhovitim dijalozima i nostalgičnom prikazu Zagreba, te je postao neizostavan dio kulturnog identiteta.

7. Kako su me ukrali Nijemci

 • Godina: 2011.
 • Žanr: Komedija
 • Glumci: Krešimir Mikić, Hana Hegedušić, Tihana Lazović

“Kako su me ukrali Nijemci” je komedija koja na humorističan način priča priču o mladiću čiji se život potpuno promijeni nakon što ga, zbog nesporazuma, kidnapiraju. Film se ističe svojom originalnošću, humorom i sposobnošću da se na lagan način dotakne ozbiljnih tema poput identiteta, obitelji i pripadnosti. Kroz niz komičnih situacija, film istražuje granice absurdnosti u kojima se likovi nalaze, čineći cijelu priču ne samo zabavnom, već i poticajnom za razmišljanje.

8. Fine mrtve djevojke

 • Godina: 2002.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Olga Pakalović, Nina Violić, Inge Appelt

Iako “Fine mrtve djevojke” imaju elemente drame, film je prožet crnim humorom koji na satiričan način prikazuje društvene predrasude i hipokriziju. Radnja se vrti oko dvije lezbijke koje se useljavaju u zagrebačku zgradu, gdje njihova prisutnost izaziva niz bizarnih i tragikomičnih reakcija među susjedima. Film je hrabar u svojoj kritici društva, koristeći humor kako bi osvijetlio ozbiljne teme tolerancije, ljubavi i prihvaćanja, čineći ga važnim djelom u hrvatskoj kinematografiji.

9. Pjevajte nešto ljubavno

 • Godina: 2007.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Ivan Herceg, Ivan Đuričić, Olga Pakalović

“Pjevajte nešto ljubavno” je film koji kroz priču o članovima neuspješnog rock benda istražuje teme prijateljstva, ljubavi i snova. Komedija dolazi iz svakodnevnih situacija, neuspjeha i nesporazuma među likovima, čineći film istovremeno smiješnim i dirljivim. Kroz humor i glazbu, film prikazuje život mladih ljudi koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu, te je odličan primjer kako hrvatske komedije mogu biti zabavne i emotivne.

10. Život sa stricem

 • Godina: 1988.
 • Žanr: Komedija/Drama
 • Glumci: Davor Janjić, Miodrag Krivokapić, Mustafa Nadarević

Iako je “Život sa stricem” nastao na kraju 80-ih, ovaj film je neizostavan kada se govori o hrvatskim komedijama zbog svog humorističnog i satiričnog prikaza života u Jugoslaviji pred ratne 90-e. Film prati mladića koji dolazi živjeti sa svojim ekscentričnim stricem u Zagreb, gdje se suočava s nizom komičnih i apsurdnih situacija. Kroz smijeh i satire, ovaj hrvatski film istražuje teme odrastanja, obitelji i društvenih promjena, ostavljajući trajni utisak svojom originalnošću i humorom.

Hrvatski filmovi za djecu

Hrvatski filmovi za djecu poseban su i važan dio nacionalne kinematografije, nudeći mladim gledateljima zabavu, edukaciju, ali i važne životne lekcije. Ovi filmovi često istražuju teme poput prijateljstva, obitelji, hrabrosti i mašte, pritom se dotičući i specifičnih lokalnih kultura, tradicija i pejzaža. Kroz avanture, fantastične priče ili svakodnevne dogodovštine, hrvatski filmovi za djecu potiču maštovitost, empatiju i razumijevanje svijeta oko sebe. Ovo su hrvatski filmovi za djecu koji su ostavili značajan trag i postali dio kolektivne kulturne baštine.

1. Duh babe Ilonke

 • Godina: 2011.
 • Žanr: Obiteljski/Fantazija
 • Glumci: Marko Mrkić, Ivan Maltarić, Goran Grgić

“Duh babe Ilonke” je obiteljski film koji prati avanture dvojice braće koja ljetne praznike provode u selu kod bake. Otkrivanjem obiteljske tajne i duha svoje prabake Ilonke, braća se upuštaju u nezaboravnu avanturu koja ih uči o važnosti obiteljskih veza, hrabrosti i prihvaćanju prošlosti. Film kombinira elemente fantastike s realnim svijetom, pružajući gledateljima uzbudljivu priču o odrastanju, prijateljstvu i snazi zajedništva. “Duh babe Ilonke” ističe se svojim toplim prikazom ruralnog života i dubokim emocionalnim porukama koje su prilagođene mladoj publici.

2. Koko i duhovi

 • Godina: 2011.
 • Žanr: Avantura/Dječji
 • Glumci: Antonio Parač, Nina Mileta, Kristian Bonačić

Koko i duhovi” prvi je film u popularnoj seriji avantura o dječaku Koku, koji se s obitelji seli iz Zagreba u malen grad gdje počinje rješavati svoj prvi slučaj misterioznih događaja. Kroz seriju detektivskih avantura, Koko i njegovi prijatelji suočavaju se s duhovima prošlosti, otkrivajući tajne i učeći o vrijednosti hrabrosti, prijateljstva i znatiželje. Film je zanimljiv mladim gledateljima zahvaljujući uzbudljivoj priči, simpatičnim likovima i porukama o važnosti timskog rada i odgovornosti. “Koko i duhovi” odlikuje se dinamičnom radnjom i humorom koji dopire do svih uzrasta.

3. Zagonetni dječak

 • Godina: 2013.
 • Žanr: Avantura/Misterija
 • Glumci: Antonio Parač, Toma Budanko, Vanja Markovinović

“Zagonetni dječak” nastavak je avantura dječaka Koka, koji ovoga puta zapada u novu misteriju povezanu s tajanstvenim dječakom iz njegove škole. Dok Koko i njegovi prijatelji pokušavaju razotkriti tko je zagonetni dječak i koje tajne krije, suočavaju se s nizom opasnosti i izazova. Ovaj hrvatski film istražuje teme prijateljstva, lojalnosti i važnosti suočavanja s vlastitim strahovima. “Zagonetni dječak” nudi napetu i uzbudljivu priču koja mlade gledatelje uči o važnosti suradnje i samopouzdanja.

4. Ljubav ili smrt

 • Godina: 2014.
 • Žanr: Avantura/Krimić
 • Glumci: Antonio Parač, Kristian Bonačić, Filip Mayer

“Ljubav ili smrt” je još jedan film u seriji o avanturama dječaka Koka, koji ovaj put rješava slučaj koji uključuje misterioznu smrt i staru obiteljsku tajnu. Dok se Koko i njegovi prijatelji upuštaju u rješavanje ovog složenog slučaja, uče o važnosti upornosti, odanosti i snazi ljubavi. Film kombinira elemente misterije, avanture i komedije, čineći ga privlačnim za širok spektar mladih gledatelja. “Ljubav ili smrt” ističe se svojom sposobnošću da zadrži napetost i istovremeno prenosi pozitivne životne lekcije.

5. Šegrt Hlapić

 • Godina: 2013.
 • Žanr: Avantura/Dječji
 • Glumci: Mile Biljanović, Ena Lulić, Goran Navojec

Šegrt Hlapić” moderna je adaptacija klasičnog romana Ivane Brlić-Mažuranić, koja prati avanture dobrog i hrabrog šegrta Hlapića i njegove vjerne pratilje, mačka Bage. Kroz svoje putovanje, Hlapić uči o važnosti dobrote, hrabrosti i poštenja, suočavajući se s raznim izazovima i nepravdama. Film je vizualno očaravajući i donosi uzbudljivu i inspirativnu priču koja odjekuje univerzalnim vrijednostima, čineći ga omiljenim među djecom i roditeljima. “Šegrt Hlapić” film je koji ohrabruje mlade da vjeruju u sebe i uvijek čine pravu stvar.

6. Anka

 • Godina: 2017.
 • Žanr: Obiteljski/Fantazija
 • Glumci: Cvita Viljac, Linda Begonja, Eric Cantona

“Anka” je fantastična priča o siročetu koje bježi od zle udomiteljice i na svojem putovanju nailazi na čarobni svijet. Film je adaptacija klasične bajke, a ističe se svojom produkcijom, kostimografijom i posebnim efektima koji mlade gledatelje vode u čarobni svijet pun avantura i iznenađenja. “Anka” uči djecu o hrabrosti, snazi snova i važnosti traženja sreće, čineći ga inspirativnim filmom za mladu publiku.

7. Moj dida je pao s Marsa

 • Godina: 2019.
 • Žanr: Obiteljski/Sci-fi
 • Glumci: Lana Hranjec, Nils Ole Oftebro, Petra Polnisova
Najbolji hrvatski filmovi
Shutterstock

“Moj dida je pao s Marsa” je znanstveno-fantastična avantura koja prati djevojčicu Unu koja otkriva da njezin djed, koji je nestao pod misterioznim okolnostima, zapravo živi na Marsu. Kada ga vanzemaljci šalju natrag na Zemlju, Una mora spasiti svog djeda i cijeli svijet od nadolazeće opasnosti. Ovaj hrvatski film kombinira elemente avanture, obiteljske drame i znanstvene fantastike, pružajući uzbudljivu i edukativnu priču o važnosti obitelji, prijateljstva i zaštite našeg planeta.

Similar Posts