Moguć povratak Peter Jacksona + druge informacije o LOTR seriji

J.R.R. Tolkienov sin, Christopher Tolkien, je nedavno najavio da odlazi u mirovinu kao direktor Tolkien Estate, pozicije koju je držao od kada je njegov otac umro 1973 godine. To ujedno znači i moguć povratak redatelja obje filmske trilogije, Peter Jacksona.

Christopher je jedan od njegovih najiskusnijih pristaša i stekao je ugled Tolkien purista tijekom godina, vjerujući da ništa ne može nadmašiti originalne knjige (ili njegov rad). U mnogo načina, Christopherovo umirovljenje s pozicije Tolkien Estate je usporedivo s George Lucas odlaskom iz Lucasfilm i Star Wars franšize; time dopuštajući Disney da radi još nastavaka.

Moguć povratak Peter Jacksona + druge informacije o LOTR seriji

The Hobbit i The Lord of the Rings su daleko najpoznatije knjige J.R.R. Tolkien, pogotovo nakon Peter Jackson filmskih trilogija, ali Tolkien ostavština je mnogo šira nego mnogi obožavatelji to znaju – i mnogo toga je napisao u The Silmarillion; kolekcija priča koje pričaju povijest Middle-Earth, od stvaranja svemira sve do Fourth Age. J.R.R. Tolkien, nažalost, je umro prije nego je mogao završiti pisanje The Silmarillion, koje je planirao izdati uz The Return of the King. Christopher je odlučio da će on završiti knjigu, te ju je objavio par godina nakon smrti svoga oca, kao što je učinio i s mnogim drugim ne objavljenim Tolkien knjigama.

The Silmarillion neke od najzanimljivijih priča Tolkien Legendarium, iako je njegova enciklopedijska priroda ono zbog čega mnogi smatraju da je knjiga nemoguća za snimiti na film. Ipak, ta knjiga je ono o čemu mnogi obožavatelji pričaju da bi bila savršena za napraviti, u obliku serije, i to još od Jacksonove Lord of the Rings trilogije filmova. Ipak, Christopher je potrošio zadnje desetljeće sprječavajući ikoga, a pogotovo Jackson, da napravi adaptaciju knjige u bilo koji oblik medija. Ali njegovo umirovljenje je otvorilo vrata. Ako uzmemo u obzir da je Jackson vodio obje trilogije The Lord of the Rings i The Hobbit, dali bi ga umirovljenje Christophera moglo vratiti natrag za raditi na adaptaciji knjige The Silmarillion?

Moguć povratak Peter Jacksona + druge informacije o LOTR seriji

Premijerno prikazan na Festivalu filma u Cannesu 2001 godine, s Lord of the Rings: Fellowship of the Ring, LOTR trilogija Peter Jacksona bila je globalni fenomen. U ulozi glumaca su Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Sean Bean, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, Orlando Bloom i ostali, tri su filma u zajedno, zaradila više od 2,9 milijardi dolara diljem svijeta. LOTR: The Two Towers izašao je 2002. godine, a Return of the King sljedeće godine i postao tek drugi film u povijesti, koji je zaradio više od milijardu dolara. Taj treći film osvojio je 11 Oscara, uključujući Najbolju sliku, redatelja i adaptirani scenarij. Dva prijašnja filma, zajedno su osvojila 6 Oscara.

Neovisno o nedvojbenom uspjehu, Christopher Tolkien je smatrao da su filmovi na neki način izrugivanje priča njegovog oca, izjavljujući da su priče pretvorene u akcijske filmove za mlađu publiku, a time izgubile eleganciju i sofisticiranost koju su imale knjige. Nije pretjerano za reći da je Christopher prezirao Jacksona. I tako, svaki puta kada je došla tema o tome da Jackson adaptira The Silmarillion, redatelj je odgovarao da prava drži Tolkien Estate – a Christopher nije bio ni izdaleka zainteresiran da uopće razgovara o potencijalnim adaptacijama s ikim.

Da stvari budu gore, Tolkien Estate i Warner Bros. su bili uključeni u, kako se činilo, neprestanu tužbu koja je konačno riješena prijateljski u ljeto 2017. godine. Estate je konstatirala da su Warner i Tolkien Enterprises pregazili svoj ugovor pravljenjem Lord of the Rings kasino i video igara. Što je još gore, Christophera je smetala činjenica da su Jacksonovi filmovi postali inspiracija za fantastiku, a ne Tolkienove knjige. Christopher tu nije bio u krivu; većina video igara, poput Warner Bros. Interaktivnih Middle-Earth serija igara, su vukle inspiraciju iz Jacksonovih filmova, a ne nužno knjiga – a to je dovodilo do pogrešaka kontinuiteta i lažnih prikaza. Tužba je samo razljutila Christopherov prezir za Jackson, te i iako je tužba riješena, činilo se da film The Silmarillion nije bio bliži ekranima – do sada.
S obzirom na tu svu mržnju između Christopher Tolkiena i Peter Jacksona, odnosno rada koji je on napravio u svoje dvije trilogije, bila je vrlo čudna ova objava Amazona da će praviti seriju koja se odvija između trilogija The Hobbit i The Lord of the Rings. Što naravno nije mogla biti slučajnost i sada kada je objavljeno da se Christopher povlači, puno je toga jasnije. Christopher je proveo većinu svoje karijere pokušavajući zaustaviti ikakve adaptacije knjiga svog oca, a sada je Tolkien Estate u mogućnosti monetizirati Tolkien ostavštinu na bilo koji način. Amazonova Lord of the Rings TV serija je moguće samo početak drugih potencijalnih adaptacija, jedna od kojih bi mogla biti i The Silmarillion.

Similar Posts