Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Marvelovi filmovi su voljeni diljem svijeta, te su konstantni hitovi na kino blagajnama, baš kao i kod kritičara. Međutim, kada je riječ o negativcima, tu nisu uvijek na istom nivou kao što su im filmovi. Iako definitivno ima fantastičnih negativaca, u preko 20 dosadašnjih Marvelovih filmova, kvalitetnih negativaca se može nabrojati na prste jedne ruke.

Na ovom popisu će se naći samo glavni negativci iz Marvelovog Filmskog Svemira, ili likovi koji su u nekom dijelu priče poslužili kao primarna/glavna antagonistička sila našem junaku. Tako da dok su likovi poput Kursed i Crossbones u MCU, nije pravedno uspoređivati njihove likove koji su se vrlo kratko našli na ekranima s ostalim glavnim negativcima, tako da oni nisu na ovoj listi.

U nastavku pogledajte kako smo poslagali sve glavne negativce u MCU.

27. The Mandarin/Trevor Slattery – Iron Man 3

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Krećemo od daleko najgoreg negativca u MCU. Toliko uništen jedan izrazito zanimljiv Iron Manov negativac, na jedan ovako glup način. Nisam siguran što me tu više naljutilo, tako loš negativac ili općenito loš scenarij koji je doveo da ovakav lik u filmu uopće postoji. Za mene bez dileme zasluženo posljednje mjesto.

26. Yon-Rogg – Captain Marvel

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Woow, Jude Low u ulozi glavnog negativca, izvanzemaljca rase Kree, pravi protivnik za mladu Captain Marvel koja još nije svjesna svojih moći – nažalost veliko NE! Prvo klasična priča, dobar tip koji se iz aviona vidi da će se pretvoriti u negativca i to negativca kojeg junakinja filma pobijedi s malim prstom, točnije, pobijedi cijele brodove likova takvih poput njega. Kakav promašaj.

25. Justin Hammer – Iron Man 2

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

I dok je Iron Man vrlo vjerojatno najpopularniji Marvelov heroj, njegovi filmovi nisu ni blizu tog nivoa. I dok je prvi Iron Man film bio zapravo odličan, pogotovo kada u vrijeme kada je izašao i kada MCU još nije praktički ni postojao, druga dva su nažalost bila dosta loša. Glavni razlog, negativci poput ovoga. Slabi, ne zanimljivi i loše razvijeni, koje su pokušali s nekom slabom komedijom napraviti interesantnijima. Nije dovoljno za nikad zaboravljenog Iron Mana.

24. Laufey – Thor

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Thor, moj omiljeni junak u MCU, pati od istog problema kao i Iron Man. Odličan lik, ali slabi filmovi, osim odličnog posljednjeg Thor: Ragnarok. Glavni razlog zašto su prva dva loša, negativci poput ovog na slici iznad. Dok se u startu činio interesantan, pokazalo se da je nedovoljno razvijen i jednodimenzionalan.

23. Dormammu – Doctor Strange

Dormammu

Dormammu je izuzetak na ovoj listi. Meni odličan negativac, koji možda nije ni trebao biti ovdje koliko ga malo ima u MCU (ali ga očekujem vidjeti u budućnosti, pa ću mu korigirati onda poziciju). Zanimljiv, misteriozan, više nego adekvatan protivnik, kojeg smo vidjeli sveukupno 5 minuta. To je nešto kao da smo ocjenjivali Thanosa poslije prvog Avengers filma. I u tih 5 minuta je bio zanimljiviji od nekih drugih negativaca s ove liste.

22. Whiplash – Iron Man 2

Whiplash

Volim Mickey Rourkea, ali njegov Whiplash u Iron Man 2 filmu nažalost nije bio pretjerano kvalitetan negativac. Nosi odjeću s ulice, ima papigu za ljubimca (koju je Rourke tražio!) i mumlja nešto kroz cijeli film. Umjesto opakog Iron Manovog negativca, ispao je ništa više od loše šale.

21. Malekith – Thor: The Dark World

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Sve je bilo spremno da Malekith bude jedan od boljih negativaca u MCU. Zanimljiva pozadina, opaki izvanzemaljac, dobar glumac, međutim, upao je među lošije MCU negativce. Najviše zahvaljujući lošem scenariju i još jednom od najlošijih filmova MCUa. Na vrhu loših negativaca se samo izmjenjuju Iron Man i Thor filmovi. Ne treba im uzeti toliko za zlo, jer su to i dalje bili samo početci MCUa.

20. Alexander Pierce – Captain America: The Winter Soldier

Alexander Pierce

Captain America: The Winter Soldier je pomalo unikat film u MCU po tome što je dosta prizeman, a Robert Redfordov Alexander Pierce je poprilično “odijelo i kravata” tip negativca. On nema supermoći niti ih planira pribaviti. Umjesto toga on je samo zao Nazi tip koji pokušava držati Hydrinu infiltraciju u SHIELD tajnom. I on je ok, iako je taj lik daleko ispod kvalitete Roberta Redforda. Nema zaista ništa pamtljivo zbog čega bi pamtili Alexandera Piercea.

19. Ghost – Ant-Man and the Wasp

Avengers Endgame Teorija: neočekivani lik će spasiti SVE

Malo je nepravedno uopće uključiti Ghost na ovaj popis, zato što je lik Hannah John-Kamen više suparnik nego pravi negativac. Ali ona je zaista glavni protivnik filma Ant-Man and the Wasp i dok dobije malo više pozadinske priče od ovih likova prije nje, čini se nekako da njezin lik i dalje nije baš dobro iskorišten. Dobije tu širinu u filmu kada vidim zaokret da ona ipak nije u potpunosti zla kako se na početku mislilo, ali joj film ne daje dovoljno vremena da se ona pošteno razvije ili pokaže neku veliku opasnost.

18. General Ross – The Incredible Hulk i kasnije

General Ross

William Hurtov General Ross je bio zadovoljavajuć lik u The Incredible Hulk filmu, a i u kasnijim pojavljivanjima (iako u Hulku ima najveću minutažu). Vjerojatno bi ga stavio na neku bolju poziciju na ovoj listi da nije tako zapostavljen u budućim filmovima. Šteta, jer je igrao neku od ključnih uloga u raspletima cijelog MCUa, a vidimo ga da bi i dalje mogao diktirati neke stvari iz pozadine. Fali njegove pozadinske priče, iako smo u The Incredible Hulk mogli vidjeti njegovu vezu s kćerkom, što je dalo neke osnove ovom liku.

17. Obadiah Stane/Iron Monger – Iron Man

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Iako u početku MCUa negativci nisu bili nešto posebno, kao ni Obadiah, ipak je nešto bolji od prethodnika s liste. Opet se iz aviona vidi od prve minute tko je pravi negativac filma, nisu mu baš ni neki razlozi, ali ajde barem nije osveta. Jeff Bridges je ovdje zapravo odradio odličan posao, ali film je relativno mal (za pojmove MCUa), te njegovo vrijeme, pogotovo kao Iron Mongera je vrlo kratko. U svakom slučaju jedan od boljih početnih negativaca.

16. Kaecilius – Doctor Strange

Kaecilius

Mads Mikkelsen je možda izbjegao metak kada je odlučio da neće glumiti ulogu Malekith u Thor: The Dark World, međutim, ni njegova uloga Kaecilius u Doctor Strange nije baš toliko puno bolja. Scenarist/redatelj Scott Derrickson je priznao da se odlučio na jednog ovako jednostavnijeg protivnika zbog složenosti glavnog lika i misticizma s kojim se morao nositi. S dobre strane, Mikkelsenov Kaecilius ima nekih odličnih borbenih scena i izgleda vrlo dobro kada ide 1 na 1 s Doctor Strangeom, ali na kraju filma, teško da je itko pretjerano mario za Kaeciliusa.

15. Darren Cross/Yellowjacket – Ant-Man

Yellowjacket

Kada već pričamo o likovima koje je lako zaboraviti. Mora se priznati da je i Ant-Man film sam po sebi bio malo čudan, pogotovo što je morao biti na brzinu sklepan kada je redatelj Edgar Wright napustio projekt. To se odrazilo i na Crossa, čiji su motivi interesantni, ali izvršenje u smislu priče pomalo je nezadovoljavajuće. Corey Stoll obavi dobar posao s onim što mu je dano, ali u konačnici se ne svodi na mnogo toga.

14. Ronan – Guardians of the Galaxy

Ronan

Hm, Ronan? Ronan je bio kritiziran u prvom Guardians of the Galaxy filmu, ali meni je bio zaista odličan. Da je bio samo u tom filmu ušao bi mi vjerojatno u prvi 5 negativaca. Znam, znam, klasika, vođen osvetom želi uništiti sve pre dsobom, međutim, za razliku od većine koji se svete našem heroju, on se želi osvetiti cijelom narodu, pa je to galaktički, ogromno, fantastično. I onda hladan tuš! I to leden. Taj opaki Ronan iz Guardiansa bježi glavom bez obzira od heroine koja je prije 5 minuta dobila svoje moći i uopće ne zna vladati s njima. Kakvo nepotrebno uništavanje lika. Možda su mislili, ‘hajde, nije baš bio popularan, pa idemo od njega napraviti budalu.’ Jedino što im može ići u prilog je to što se Guardians of the Galaxy Vol.1 odvija nakon Captain Marvel, pa hajde, možda se i on nekako pojačao. Šteta.

13. Aldrich Killian – Iron Man 3

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Jedan od Marvelovih najkontroverznijih negativaca. Ako ste netko tko voli Mandarina, onda vam se ovaj lik vrlo vjerojatno nije pretjerano svidio. Međutim, kao Aldrich Killian, on je bio dosta zanimljiv i odradio poprilično dobar posao. Najveći je problem taj u kojem su se scenaristi smjeru odlučili otići s Mandarinom, nažalost. Guy Pearceova izvedba je poprilično dobra, tako da je jedini problem zašto nije na boljoj poziciji Mandarin, odnosno scenarij filma.

12. Emil Blonsky/Abomination – The Incredible Hulk

Abomination

Emil Blonsky (Tim Roth) je vrlo dobar lik u filmu, solidno razvijen, sa željom za moći, zapravo sa željom da bude više od običnog, da bude najbolji. Za razliku od većine koju pokreće osveta, novac i slično, ovo je ipak nešto malo drugačije. Kao Abomination je također sasvim solidan i izgleda jako dobro. Njegova borba s Hulkom je uvijek spektakl i to je bilo vrlo zabavno za gledati. Za nešto više, trebalo bi tu ipak puno više dubine, iako to ni nije lik iz kojeg se puno više moglo izvući. Nekako smo dobili točno ono što smo i očekivali, lošu verziju Hulka.

11. Helmut Zemo – Captain America: Civil War

Helmut Zemo

Captain America: Civil War je bio iznenađujuć film i to se odnosi i na Daniel Bruhlovog zlikovca Helmuta Zemu. Opcija osvete (opet) nije BAŠ nešto novo, ali duljine do kojih Zemo ide kako bi se osvetio i način na kojih ih izvede, su osvježavajuće kompleksni i vrlo prizemni u liku i emocijama. Malo im je ponekad logika pobjegla, ali utjecaj je isti: Zemo uspije zaratiti Iron Mana i Captaina Americe da unište jedan drugog, da unište Avengerse, kako bi platili za ubojstvo njegove obitelji u njihovom nemarnom napadu na Sokoviju.

10. Killmonger – Black Panther

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Black Panther je kritički najhvaljeniji Marvelov film, a Killmongera su mnogi svjetski portali prozivali najboljim negativcem cijelog MCUa. Iako je bio solidan, ne vidim baš nikakvog razloga i opravdanja da bi ga se svrstavalo među takve veličine. Klasična priča, želja za osvetom, sukob s našim herojem, pobjeda heroja, te nakon toga konačni pad. Njegova priča je doslovno viđena mali milijun puta. Gotovo svaki negativac ima upravo sve to što i on. Michael B. Jordan je zasigurno karizmatičan i odlično je odglumio, po meni je čak oduzeo ‘šou’ Chadwicku Bosemanu u tom filmu, ali za bolje mjesto na našoj ljestvici bi mu trebala daleko originalnija priča o ove.

9. Adrian Toomes/Vulture – Spider-Man: Homecoming

Adrian Toomes

Još jedan vrlo hvaljeni Marvelov negativac, onaj iz prvog Spider-Man filma. Michael Keaton je vrhunski glumac i kao i obično posao je odradio vrhunski, međutim njegov lik mi je malo reći ne zanimljiv. Taj veliki ‘twist’ zbog kojeg je toliko hvaljen, ne da je viđen iz aviona, nego mislim da ga samo slijepac ne bi vidio. To je i glavni razlog zašto ga se toliko hvali. S druge strane, taj zaokret u priči i nije baš nešto što imamo prilike često vidjeti, tako da je ipak ušao u naših top 10, što nije mala stvar s obzirom na količinu zlikovaca i na relativno nepoznatog Vulturea.

8. Red Skull – Captain America: The First Avenger

Red Skull

Šteta je što Hugo Weaving nije mogao malo više uživati u MCU, jer je njegov Red Skull bio jedan jako zanimljiv negativac. Postavka Drugog svjetskog rata u filmu Captain America: The First Avenger zahtijevale su negativca koji odgovara vremenu, a Weavingov nacistički znanstvenika Red Skull se vrlo dobro uklopio. Možda je najveća šteta što nije dobio više vremena, što je i glavni razlog zašto nije bolje pozicioniran. Da ne pričam o njegovoj ulozi u Infinity War i Endgame, te šteta što nije objašnjeno zašto je baš on tamo.

7. Mysterio – Spider-Man: Far from Home

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Čini se da su najveći plusevi novih Spider-Man filmova, osim Toma Hollanda, upravo njegovi negativci. Dok su filmovi izrazito dječji, zapravo najviše u cijelom MCU, negativci su poprilično dobri, pogotovo za jedan solo film. Relativno je lako razviti negativca ako ima 5-6 filmova i vrijeme za razviti ga, ali napraviti nešto dobro i zanimljivo u jednom filmu i nije tako jednostavno. Upravo su to postigli u filmu Spider-Man: Far From Home i s likom Mysteria. I njega, kao i većinu, vodi osveta, iako malo drugačijeg tipa, ona za dokazivanjem. Zapostavljen i u sjenu Tony Starka, želi dokazati njemu i ostatku svijeta koliko je velik, a to mu većinu filma zaista i polazi za rukom. Twist je očekivan, ali relativno osvježavajuć i vrlo interesantan. Jake Gyllenhaal je vrhunski glumac, što je još jednom dokazao ovom ulogom.

6. Winter Soldier – Captain America: The Winter Soldier

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Winter Soldier definitivno nije negativac MCUa, ali je u filmu Captain America: The Winter Soldier bio glavni antagonist i prijetnja našem heroju. Vrlo dobre pozadinske priče, pa razvijen kroz još nekoliko filmova nakon, Winter Soldier definitivno zaslužuje ovako visoko mjesto na našoj listi. Mnogi će reći da je trebao zaslužiti i bolje, međutim meni su draži ovi negativci ispred njega, a uz to, on i nije pravi negativac, tako da ga je teško i gledati kao takvog.

5. Ultron – Avengers: Age of Ultron

Ultron

Neki ga mrze, dok ga drugi vole. Meni je bio poprilično dobar. Baš poput nekih negativaca koji još bolje stoje na ovoj listi, njegov cilj je bio hvale vrijedan, spasiti čovječanstvo. Uočio je u čemu je problem i htio se riješiti tog problema. Pitanje je za zabrinuti se, koliko je uopće njegova misija bila neispravna i kada bi netko ‘izvana’ ili AI pogledao na našu civilizaciju i to kroz cijelu povijest, ne bi li došao do istog zaključka do kojeg je došao i on. Možda je nepotrebna bila njegova mržnja prema Tony Starku direktno, mislim da bi bilo bolje da mu je jedini cilj bilo istrebljenje, odnosno ‘spašavanje’, ovako su bili uključeni i neki osjećaji, za što mislim da nije bilo ni mjesta ni potrebe. Ipak, trebao je biti nekako opakiji, jači, impresivniji.

4. Ego – Guardians of the Galaxy Vol. 2

Ego

Ego the Living Planet zasigurno ima jednu od bolje odrađenih i zanimljivih priča cijelog MCUa. U početku odlična emotivna povezanost između njega i njegovog sina Petera Quilla, da bi se, ipak očekivano, pretvorio u glavnog negativca filma. Međutim, osim odlične priče lika, tu je i Kurt Russell koji je nevjerojatno dobro odglumio ovog negativca. Možda da se gleda koji je glumac najbolje odglumio negativca, vjerojatno bi njega i Toma Hiddlestona stavio na prvu poziciju, ovako ‘samo’ 4 mjesto za njega.

3. Hela – Thor: Ragnarok

Thor: Ragnarok (2017) - "Hela Good" - Klip

Fascinantna, brutalna, izrazito snažna i potpuno ne očekivana, Hela je moj broj jedan negativac koji je dobio samo jedan film. Od prvog trenutka kada se nađe na ekranu ona je nevjerojatno impresivna. Lomi Mjölnir, baš kao i svoju braću. Izrazito snažni Thor ju ni uz najveće napore ne uspijeva pobijediti. Iako njezina pozadinska priča nije ništa duža od jedne rečenice, a i osim opet osvete nema nikakvu drugu misiju, ta njezina pojava na ekranu je toliko snažna da sam je morao svrstati ovako visoko. Tu je naravno glavnu ulogu odigrala jedna od najboljih današnjih glumica, Oscarovka Cate Blanchett.

2. Thanos – Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame

Marvelovi filmski negativci poslagani od najgoreg do najboljeg

Između prve dvojica mi se bilo nemoguće teško odlučiti. Thanosa sam stavio na broj 2 samo zato što je ipak dobio manje vremena i realno puno manje znamo o njegovoj pozadinskoj priči od našeg broja 1. Impresivan u svakom svom pojavljivanju na ekranu, s lakoćom je u filmu Infinity War obrisao pod s našim herojima, a jednako tako i bio daleko najzanimljiviji lik na ekranima. Nije puno drugačije bilo ni u Endgame filmu (osim onog početka), gdje su se protiv njega morali boriti gotovo svi heroji pojedinačno da bi ga uspjeli zaustaviti. Oko Thanosa je sve toliko dobro pogođeno da je to pomalo čudno za MCU, koji ima dosta problema s negativcima. Čak i to što ne znamo njegovu pozadinsku priču daje veliku i zanimljivu misteriju. Pa samo ta ogrebotina na licu da mi je znati odakle mu. Uz to, Josh Brolin je vrhunski odglumio svaku sekundu koji je dobio, a ne treba zaboraviti ni na najbolji mogući CGI koji trenutno postoji. HE REALLY IS… INEVITABLE

1. Loki – Thor i Avengers filmovi

Top, što drugo reći. Jedan od najboljih negativaca/anti-heroja koji se ikada pojavio na velikom platnu. Zanimljiviji od većine heroja, bolji od svih negativaca, samo je jedan Tom Hiddlestonov Loki. Koliko mi je god Thanos bio impresivan, nitko nije toliko dobar kao Loki, koji je gotovo bacio u sjenu svog brata s ekrana Thora. Hiddlestonu je uspjelo to da mi brinemo i volimo njegovog lika, čak i onda kada radi najgore moguće stvari, a njegova priča je zapravo jedna velika tragedija. To je ono što ga čini uvjerljivim i što gotovo ni jednom drugom Marvelovom liku nije pošlo za rukom (iako moram priznat da sam puno puta navijao za Thanosa, također). I dok je Loki možda kasnije napravio zaokret prema više herojskom tipu u kasnijim filmovima MCUa, on je i dalje najzanimljiviji i slojevitiji antagonist kojeg je Marvel do sada predstavio. To je i razlog zašto dobiva svoju solo Loki seriju na Disney+ streaming platformi.

Za one koji žele više – SONY

Opaki negativac koji im je doslovno ukrao Spider-Mana!

Similar Posts