10. Fury (2014)

Fury (2014)

Žanr: Drama, fantazija, horor

Redatelj: Francis Lawrence

Glumci: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Djimon Hounsou, Shia LaBeouf

Radnja ukratko: U travnju 1945. Saveznici vode završne bitke na europskom tlu. Narednik Wardaddy (Brad Pitt) upravlja Sherman tenkom s peteročlanim timom neiskusnih vojnika i pokušava se probiti preko neprijateljskih linija do srca nacističke Njemačke. Ova neobična šačica ljudi bez izgleda učinit će sve da dođu do cilja i izvrše zadatak.

9. American Sniper (2014)

American Sniper (2014)

Žanr: Akcija, biografija, drama

Redatelj: Clint Eastwood

Glumci: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner

Radnja ukratko: Vrhunska preciznost snajperista marinaca Chrisa Kylea spasila je nebrojene živote na bojištu i pretvorila ga u legendu. Vrativši se ženi i djeci nakon četiri vojna roka, Chris otkriva da ne može ostaviti rat za sobom.

8. Land of Mine (2015)

Land of Mine (2015)

Žanr: Drama, povijesni, ratni

Redatelj: Martin Zandvliet

Glumci: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman

Radnja ukratko: U Danskoj nakon Drugog svjetskog rata, skupina mladih njemačkih ratnih zarobljenika prisiljena je očistiti plažu od tisuća nagaznih mina pod stražom danskog narednika koji polako uči cijeniti njihov položaj.

7. Jojo Rabbit (2019)

Jojo Rabbit (2019)

Žanr: Drama, komedija, ratni

Redatelj: Taika Waititi

Glumci: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie (Elsa Korr), Taika Waititi, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Archie Yates

Radnja ukratko: Johannes “Jojo” Betzler (Roman Griffin Davis) je desetogodišnji član Hitlerjugenda koji je toliko zaluđen nacizmom da mu je imaginarni prijatelj ni manje, ni više nego Adolf Hitler (Taika Waititi) osobno. Nakon što u kampu za članove Hitlerjugenda doživi neobičnu nesreću, Jojo se mora posvetiti civilnom životu s majkom (Scarlett Johansson), stremeći pritom da postane dio nacističke mašinerije. Međutim, njegov se život iz temelja promijeni kada u skrivenoj prostoriji u sklopu sobe njegove pokojne sestre otkrije skrivenu Židovku, Elsu (Thomasin McKenzie), koju isprva prezire, ali shvaća da ju mora zaštititi kako bi zaštitio svoju majku i sebe.

6. Beasts of No Nation (2015)

Beasts of No Nation (2015)

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Cary Joji Fukunaga

Glumci: Abraham Attah, Emmanuel Affadzi, Ricky Adelayitor

Radnja ukratko: Drama zasnovana na iskustvima Agua, dječjeg vojnika koji se bori u građanskom ratu neimenovane afričke zemlje.

5. The Imitation Game (2014)

The Imitation Game (2014)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Morten Tyldum

Glumci: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode

Radnja ukratko: Film Igra oponašanja snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga, genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Jednako intrigantan bio je i njegov privatan život.

4. Dunkirk (2017)

Trailer: Dunkirk (2017)

Žanr: Akcija, drama, povijesni

Glumci: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Mark Rylance

Radnja ukratko: Saveznički vojnici iz Belgije, Britanskog Carstva i Francuske okruženi su njemačkom vojskom i evakuirani tijekom žestoke bitke u Drugom svjetskom ratu.

3. Incendies (2010)

Incendies (2010)

Žanr: Drama, misterija, ratni

Redatelj: Denis Villeneuve

Glumci: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Radnja ukratko: Blizanci putuju na Bliski Istok kako bi otkrili svoju obiteljsku povijest i ispunili zadnju želju svoje majke.

2. Hacksaw Ridge (2016)

film-hacksaw-ridge

Žanr: Biografija, drama, povijesni, ratni

Kreator: Mel Gibson

Glumci: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey

Radnja ukratko: U proljeće 1945. godine – američke vojne snage su se susrele s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istaknuo kao drugačiji. To je bio Desmond T. Doss koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je služio vojsci kao nenaoružani medicinar i spasio živote mnogih bez da je ispalio i jedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog toga dobio Medalju časti.

1. 1917 (2019)

Trailer: 1917 (2019)

Žanr: Drama, ratni

Kreator: Sam Mendes

Glumci: Richard Madden, Benedict Cumberbatch, Mark Strong

Radnja ukratko: Dva mlada britanska vojnika tijekom Prvog svjetskog rata imaju nemoguću misiju: ​​dostaviti poruku, duboko na neprijateljskom teritoriju, koja će zaustaviti njihove ljude, i Blakeova brata, koji idu ravno u smrtonosnu zamku.