10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Prihvaćajući budućnost, sci-fi žanr nudi najmaštovitije i najkreativnije oružje u filmskoj industriji. Neograničeni potencijal nepridržavanja pravila stvarnosti omogućio je da znanstveno-fantastično oružje ostane samostalno. Od laserskih mačeva do futurističkih pušaka, znanstveno-fantastični filmovi prikazivali su bezbroj ideja koje će ostati kultne i pamtljive.

Unatoč moru ideja, neko oružje samo izvlači više stila od drugih. Budući da bi na ovaj popis mogli uključiti nebrojeni broj oružja, odlučili smo se staviti samo tipove dizajnirane kao oružje – nešto poput autonomnog vozila neće se računati. Ovi izbori će se rangirati na temelju toga koliko stila dodaju likovima i njihovim filmovima. Bez dodatnog davljenja, evo deset nama najboljih (najcool) znanstveno-fantastičnih oružja u filmu.

10. Sonic Gun – Minority Report (2002)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Ne mora svako oružje izravno proizvoditi smrtonosnu silu da bi bilo učinkovito. U Minority Report, službenici PreCrimea odredili su zvučni pištolj kao svoje standardno oružje, što odražava pacifističke vrijednosti svemira filma baveći se ostvarenjem ciljeva na relativno miran način.

Oružje puca zvučnim impulsom prema cilju, koje ih šalje prema natrag brzo i jako. Dok sam puls ne oštećuje, meta može biti ozlijeđena udarajući u objekte ili obrnuto. Dodatno cool je to što izgleda odlično tijekom punjenja koje je uz to i vrlo brzo.

9. Identity Disc – Tron Franšiza (1982 – 2013)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

U svemiru Tron Identity Disc važan je dio opreme koju koriste programi. Dio digitalnog svijeta koji je sagradio računalni programer Kevin Flynn (Jeff Bridges), disk služi u dvije svrhe: Spremanje podataka i kao oružje.

Identity Disc imaju oštre rubove koji će izbrisati programe pri izravnom kontaktu nakon što ih režu u kratkom dometu ili uspostave kontakt nakon bacanja. Pomoću umjetne fizike, korisnici koji su bacili oružje nisu oštećeni od njega kad se vrati. Neonski sjaj Identity Disca usklađuje se s bojom sklopa vlasnika.

8. Borbena Jakna – Edge Of Tomorrow (2014)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Kada se pokušavate boriti protiv opasne, invazivne vanzemaljske vrste, borbene jakne u Tom Tomiseom vođenom filmu Edge of Tomorrow mogu napraviti posao. Jakna stvorena od strane Ujedinjenih obrambenih snaga, napravljena je kao napredni egzoskelet koji povećava brzinu i snagu svog korisnika.

Navigacija digitalnim ekranom, jakna također ima oružja u rasponu od raketa do mitraljeza. Za učinkovito djelovanje potrebna je opsežna obuka i dolazi u tri varijante: Dog, Grunt i Tank. S jedinstvenim oružjem i prednostima, varijante se koriste za različite uloge na bojnom polju.

7. Phaser – Star Trek franšiza (1966 -)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Sinonim za franšizu Star Trek, fazeri ispuštaju pulsne energetske projektile prema cilju. Koristi se prvenstveno od Zvjezdane flote Ujedinjene federacije planeta, phaser tehnologija ima nekoliko načina ispaljivanja, uključujući ubijanje, paljenje, isparavanje i, što je najpoznatije, omamljivanje.

Fazeri se isporučuju u raznim veličinama, od ručnih do onih koji se postavljaju na brodove. Osim što ubija živa bića, može oštetiti štitove i probiti se kroz oplate brodova. Iako tehnologija ne zahtijeva streljivo, može se preopteretiti ako korisnik pretjera.

6. Lawgiver – Judge Dredd franšiza (1995 – 2012)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Obično je velika briga da oružje ne padne u tuđe ruke, ali ne i suce za provođenje zakona u Dreddu (2012). Razvijeniji od svog originalnog prikaza u Judge Dredd (1995), Lawgiver ima tri načina pucanja i hvatanje sa senzorom DNA. Uništava se ako korisnik padne na testu.

Oružje sadrži digitalni ekran koji nudi informacije poput broja streljiva, načina ispaljivanja i statusa provjere ID-a. Pored toga, ima prigušivač, zapaljive runde i pogled na daljinu. Ali što je najslađe od svega, funkcijama Lawgivera može se pristupiti aktivacijom glasom.

5. T-1000 – Terminator 2: Judgment Day (1991)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Jedino strašnije od smrtonosnog oružja je ono koje može djelovati samostalno. Napravljen od strane futurističkog AI Skynet, T-1000 je android ubojica koji mijenja oblik u hvaljenom nastavku Terminator 2: Judgment Day.. Njegov tekući metalni sastav omogućuje mu obavljanje različitih funkcija.

Te se osobine kreću od mijenjanja oblika u druge osobe kako bi se kamuflirao do pretvaranja udova u oštre predmete. T-1000 također može opetovano primiti značajne štete i vratiti se u izvorni oblik. Njegova jedina slabost je ekstremna temperatura, koju je moguće iskoristiti kako bi ga usporili ili uništili.

4. ARC puška – District 9 (2009)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Korišten od strane izvanzemaljske vrste Prawn u District 9, ARC puška baca struju prema meti. Nakon kontakta sa živim bićem, meta eksplodira neuredno i silovito. Iako su izravni pogoci najrazorniji, odbijene struje mogu lomiti udove i prouzročiti opekotine.

ARC puška ne dopušta ljudima da je koriste. Međutim, čovjek čija je ruka pretvorena u Prawn kandžu uspio je u više navrata pucati. Oružje samo komunicira s vanzemaljskom DNK. Ostale Prawn tehnologije, uključujući bio odijelo, imaju iste restrikcije.

3. ZORG Z-F1 – The Fifth Element (1997)

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Iako većina oružja ima jednu metodu uništavanja, Zorg Z-F1 iz sci-fi akcijskog filma Fifth Element je oružje “sve u jednom”. Dizajniran od strane trgovca oružjem Jean-Baptiste Zorg (Gary Oldman), ofenzivne sposobnosti oružja kreću se od zamrzavanja meta do gađanja istih raketama, ovisno o borbenoj situaciji.

Najzgodnija značajka oružja je gumb za ponovno puštanje, koji postavlja prvi krug ispaljen kao svjetionik za sljedeće runde. Unatoč svojoj velikoj veličini kad se aktivira, Z-F1 se može kompaktno složiti za lakše putovanje. Kao krajnje sredstvo, korisnici mogu aktivirati značajku samouništenja oružja.

2. Jaeger – Pacific Rim franšiza (2013 – )

10 Najboljih Sci-Fi oružja u filmovima

Jaegari su mehanički roboti stvoreni od ljudi za borbu protiv Kaiju, rase izvanzemaljskih amfibijskih bića u Pacific Rim (2013) i njegovog nastavka, Pacific Rim: Uprising (2018). Stvorio ih je Pan Pacific Defense Corp kao učinkovitiju i sigurniju alternativu nuklearnom oružju.

Izdvojeni u različite kategorije ili “Marks”, Jaegari imaju međusobno jedinstvene šarene pojave i oružja. Glavna sličnost koju dijele je zahtjev dvaju ljudskih pilota, koji povezuju svoj um i dijele stres zbog upravljanja velikim borbenim strojevima.

1. Lightsaber – Star Wars franšiza (1977 – )

Obično se sastoji od plazmene oštrice i ručke, a svjetlosni mač je jedna od najkultnijih kreacija iz Star Wars franšize. Koristi ih Jedi Order i ostala bića koja mogu kontrolirati silu, uključujući Sithe, Lightsaberi se obično koriste jedan protiv drugog ili za branjenje od pucanja iz puški.

Protiv neprijatelja koji ne koriste svjetlosne mačeve, oružje nudi značajne prednosti tako što mogu probiti većinu materijala u svemiru. Za razliku od većine znanstveno-fantastičnih oružja, svjetlosni sablje mogu se prilagoditi željama njihovih korisnika s alternativnim varijantama ručke i bojama oštrica.

Similar Posts