john malkovich

John Malkovich filmovi – Top 15 najboljih

John Malkovich je američki glumac, redatelj i producent, rođen 9. prosinca 1953. godine u Christopheru, Illinois, Sjedinjene Američke Države.

Nakon završetka srednje škole, Malkovich je upisao sveučilište Illinois State, gdje je studirao kazališnu umjetnost. Nakon toga, preselio se u Chicago i započeo karijeru u kazalištu. Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, Malkovich je postao poznat kao vodeći član Steppenwolfove kazališne grupe, u kojoj je glumio u mnogim produkcijama, uključujući True West i Balm in Gilead.

Malkovicheva filmska karijera započela je sredinom 1980-ih godina, kada je glumio u filmu Places in the Heart (1984), koji mu je donio nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca. Tijekom sljedećih godina, glumio je u nizu kultnih filmova, uključujući The Killing Fields (1984), Empire of the Sun (1987) i Dangerous Liaisons (1988), za koji je bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

Malkovich je također poznat po svojim ulogama u filmovima kao što su Being John Malkovich (1999), In the Line of Fire (1993), Of Mice and Men (1992) i Burn After Reading (2008). Za svoju ulogu u filmu Places in the Heart, dobio je nagradu New York Film Critics Circle Award, a za svoju ulogu u filmu In the Line of Fire nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Malkovich se također bavio režijom i produkcijom. Režirao je filmove poput The Dancer Upstairs (2002) i The Libertine (2004), a producirao je filmove kao što su Ghost World (2001) i Juno (2007).

Uz svoju karijeru u kazalištu i filmu, Malkovich je također bio poznat kao modni dizajner i vlasnik modne tvrtke “Technobohemian”. Uz to, posjeduje kazalište u Francuskoj, gdje je producirao i režirao mnoge izvedbe.

Malkovich je jedan od najistaknutijih i najpoštovanijih glumaca svoje generacije, s bogatim i raznolikim umjetničkim doprinosima u kazalištu, filmu i modnoj industriji.

john malkovich
Foto: Shutterstock

John Malkovich filmovi – 15 najboljih

John Malkovich se u svojoj karijeri našao u velikom broju sjajnih filmova i serija, a za ovaj smo se popis fokusirali isključivo na njegove filmove. Pokušali smo izdvojiti 15 najboljih, a to zaista nije bio lak zadatak. Pogledajte u nastavku koji su se točno filmovi našli na našem popisu!

15. The Man in the Iron Mask (1998)

Žanr: Akcija, avantura, drama
Redatelj: Randall Wallace
Uloge: Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich

Radnja ukratko: Radnja filma prati priču o kralju Francuske, Louisu XIV (Leonardo DiCaprio), koji je zatvorio svog brata blizanca Phillipea (Leonardo DiCaprio) u željeznu masku kako bi ga sakrio od očiju javnosti i onemogućio ga da ga slijedi na prijestolju. U međuvremenu, trojica prijatelja i mušketira, Athos (John Malkovich), Porthos (Gérard Depardieu) i Aramis (Jeremy Irons), učinit će sve da oslobode Phillipea i postave ga na prijestolje umjesto tiranskog kralja Louisa. Kako bi to ostvarili, oni moraju pobijediti Louisove vojne snage i spriječiti njegove zle planove za Francusku.

14. The Sheltering Sky (1990)

Žanr: Avantura, drama
Redatelj: Bernardo Bertloucci
Uloge: Debra Winger, John Malkovich, Campbell Scott

Radnja ukratko: Film govori o američkom bračnom paru Portu (John Malkovich) i Kit Moresby (Debra Winger), koji odlučuju napustiti svoj dosadan život u New Yorku i zaputiti se u Afriku kako bi pronašli avanturu i smisao života. U Maroku, oni upoznaju ekscentričnog engleskog pisca Georgea Tunnera (Campbell Scott), koji im se pridružuje na putovanju po Sahari. Putovanje se brzo pretvara u psihološki intenzivno iskustvo kada se par suočava s vlastitim ograničenjima i demonskim iskušenjima afričke pustinje.

13. The Glass Menagerie (1987)

Žanr: Drama
Redatelj: Paul Newman
Uloge: Joanne Woodward, John Malkovich, Karen Allen

Radnja ukratko: Tom Wingfield (Jhn Malkovich) osvrće se na svoj odnos s majkom Amandom (Joanne Woodward) i sestrom Laurom (Karen Allen), koje je njegov otac napustio prije 16 godina. Tom se ljuti na svoj bezizlazni posao, dok Amanda žudi za sigurnošću i zabrinuta je za Lauru, koja ima ozlijeđeno stopalo zbog čega je ranjiva i nesigurna. Tom poziva prijateljicu koju Laura poznaje iz škole na večeru, što Amandi i Lauri daje nade da je romantična veza mogućnost.

12. Of Mice and Men (1992)

Žanr: Drama, vestern
Redatelj: Gary Sinise
Uloge: John Malkovich, Gary Sinise, Ray Walston

Radnja ukratko: Putujući radnik George (Gary Sinise) razmišlja o vremenu koje je proveo putujući s Lenniejem (John Malkovich), djetinjastim čovjekom. Dvojica muškaraca lutaju Kalifornijom tijekom Velike depresije u potrazi za poslom. Nakon što su našli posao na ranču, Lennie se zaljubi u vlasnikovu snahu (Sherilyn Fenn). Međutim, kada George i Lennie dobiju priliku posjedovati dio ranča, Lenniejeva fascinacija lijepom ženom prijeti uništiti njihove snove.

11. In the Line of Fire (1993)

Žanr: Akcija, krimi, drama
Redatelj: Wolfgang Petersen
Uloge: Clint Eastwood, John Malkovich, Rene Russo

Radnja ukratko: Tajnog agenta Franka Horrigana (Clint Eastwood) progoni njegov neuspjeh kada nije uspio zaštititi predsjednika Johna F. Kennedyja od atentata desetljećima ranije. Kada lukavi i psihopatski bivši agent CIA-e po imenu Mitch Leary (John Malkovich) počne prijetiti životu trenutnog predsjednika, Horrigan postaje odlučan da ga zaustavi po svaku cijenu. Dok Horrigan pokušava zaustaviti Learyja, Leary ga izaziva i psihološki ga muči, postavljajući mu opasne zamke.

10. The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)

Žanr: Avantura, biografija, drama, povijesni, ratni
Redatelj: Luc Besson 
Uloge: Milla Jovovich, John Malkovich, Vincent Cassel 

Radnja ukratko: Godina je 1429. Djevojčica iz udaljenog sela u Francuskoj, stala je ispred svog kralja s porukom za koju tvrdi da je došla od Boga. Poruka glasi da će upravo ona poraziti najveću svjetsku vojsku i osloboditi svoju zemlju od političkih i vjerskih nemira. Pratimo tako Joan of Arc (Milla Jovovich) i niz njenih nevjerojatnih pobjeda sve do prerane i nasilne smrti.

9. Shadow of the Vampire (2000)

Žanr: Drama, horor 
Redatelj: E. Elias Merhige 
Uloge: John Malkovich, Willem Dafoe, Udo Kier 

Radnja ukratko: Radi se o filmu koji prikazuje stvaranje njemačkog klasičnog nijemog horor filma iz 1922. pod nazivom Nosferatu-Eine Symphonie des Grauens (Nosferatu – simfonija užasa). Produkcija tog filma je bila prisiljena suočavati se s nekoliko vrlo čudnih stvari: od nastajanja članova posade, njihovih smrti i slično. Fokus filma je na teškom odnosu između redatelja Murnaua (John Malkovich) i glavnog glumca Schrecka (Willem Dafoe). 

8. Burn After Reading (2008)

Žanr: Komedija, krimi, drama, triler 
Redatelj: Ethan Coen i Joel Coen 
Uloge: Brad Pitt, Frances McDormand, John Malkovich 

Radnja ukratko: Osbourne Cox (John Malkovich), stručnjak za Balkan, dao je otkaz u CIA-i zbog svojih problema s alkoholom te počne pisati memoare. Njegova supruga traži razvod, a on očekuje da će njezin ljubavnik, inače šerif State Departmenta, napustiti njegovu ženu. Disk s povjerljivim informacijama mu ispada iz torbe u fitness centru u Georgetownu. Dvoje tamošnjih zaposlenika pokušavaju ga pretvoriti u gotovinu – Linda (Frances McDormand) koja želi novac za estetsku operaciju i njezin ljubavnik Chad (Brad Pitt)

7. Dangerous Liaisons (1988)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Stephen Frears
Uloge: Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer 

Radnja ukratko: Francuska u osamnaestom stoljeću. Markiza de Merteuil (Glenn Close) treba uslugu svog bivšeg ljubavnika Vicomtea de Valmonta (John Malkovich). Jedan od bivših ljubavnika markize de Merteuil je zaručen za mladu i čestitu ženu po imenu Cécile de Volanges (Uma Thurman). Markiza bi željela da Valmont zavede Cécile prije dana njezina vjenčanja i tako ponizi svog bivšeg ljubavnika. Međutim, Valmont ima na umu nešto drugo: osvajanje Madame de Tourvel (Michelle Pfeiffer), lijepe, udane i bogobojazne žene.

6. Red (2010)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, triler 
Redatelj: Robert Schwentke 
Uloge: Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman, John Malkovich 

Radnja ukratko: Frank Moses (Bruce Willis) nekada je bio vrhunski agent CIA-e., ali sada kada je u mirovini postaje opasan za CIA-u zbog svih tajni koje zna. Udružuje se s bivšim agentima Joeom (Morgan Freeman), Marvinom (John Malkovich) i Victorijom (Dame Helen Mirren), kako bi iskoristili sve svoje sposobnosti kako bi preživjeli i zaustavili napad na njih jer su označeni kao “R.E.D.”: Umirovljeni i iznimno opasni.

5. Con Air (1997) 

Žanr: Akcija, krimi, triler
Redatelj: Simon West
Uloge: Nicolas Cage, John Cusack, John Malkovich 

Radnja ukratko: Cameron Poe (Nicolas Cage) je visoko odlikovani američki rendžer koji je osuđen za ubojstvo iz nehaja nakon što je bio prisiljen zaštititi svoju ženu u pijanoj tučnjavi. Nakon osam godina robije je pušten na uvjetnu slobodu i dolazi kući svojoj ženi i kćeri. Njegov prijevoz kući je zrakoplov “Jailbird”, koji prevozi okrutne ubojice iz društva u Feltham Penitentiary, najstroži zatvor maksimalne sigurnosti u Louisiani. Dogodit će se bijeg kada avion preuzmu kriminalci te se zapute prema Las Vegasu.

4. Rounders (1998)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: John Dahl
Uloge: Matt Damon, Edward Norton, John Malkovich 

Radnja ukratko: Student prava Mike McDermott (Matt Damon), u pokeru gubi cijelu svoju ušteđevinu zbog ruskog vlasnika kluba, Teddyja KGB-a (John Malkovich). Mike se sada okreće od karata i posvećuje svoju pažnju studiju prava i svojoj djevojci Jo (Gretchen Mol), koja živi s njim i koja se zabrine kada Mikeov bivši kockarski prijatelj Worm (Edward Norton) bude pušten iz zatvora. 

3. Empire of the Sun (1987)

Žanr: Drama, ratni 
Redatelj: Steven Spielberg 
Uloge: Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson 

Radnja ukratko: Privilegirani engleski dječak Jamie Graham (Christian Bale), živi u Šangaju kada ih Japanci napadnu i protjeraju sve strance u zatvorske logore. Jamie je zarobljen s američkim mornarom imena Basie (John Malkovich), koji se brine za njega dok su zajedno u kampu. Iako odvojen od majke i oca, Jamie uspije održati svoje dostojanstvo i mladenački duh te postaje poput svjetionika nade za ostale koji su zarobljeni s njim.

2. The Killing Fields (1984)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, ratni
Redatelj: Roland Joffé 
Uloge: Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich 

Radnja ukratko: Sydney Schanberg (Sam Waterston) je novinar New York Timesa koja pravi reportaže o građanskom ratu u Kambodži. Zajedno s lokalnim novinarom Dithom Pranom (Haing S. Ngor) pokriva dio te tragedije i ludila rata. Kad američke snage odu, Dith Pran šalje svoju obitelj s njima, ali on sam ostaje iza kako bi pomogao Schanbergu u pokrivanju događaja. Kao Amerikanac, Schanberg neće imati problema napustiti zemlju, ali situacija je komplicirana za Prana jer on je lokalac, a Crveni Kmeri se doseljavaju.

1. Being John Malkovich (1999)

Žanr: Komedija, drama, fantazija
Redatelj: Spike Jonze 
Uloge: John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, John Malkovich 

Radnja ukratko: Craig Schwartz (John Cusack) je lutkar koji pronalazi skrivena vrata u svom uredu za koja se ispostavi da su portal u um Johna Malkovicha, slavnog glumca. Nakon što uđe u portal, nalazi u Malkovitchevom umu 15 minuta. Kao i nakon svakog velikog otkrića, odmah se postavlja pitanje: Kako možemo zaraditi novac na ovome? Stoga Craig i njegov suradnik odmah kreću u iskorištavanje ovog otkrića. Neće trebati dugo da stvari izmaknu kontroli.

Similar Posts