televisa presenta

Telenovele uz koje smo odrasli – Top 10 najpopularnijih

U neka puno jednostavnija vremena, kada nismo imali toliko opcija što gledati uz Internet i razne streaming servise, uvijek smo znali koja nam se najbolja serija emitira kada i na kojem televizijskom programu. Telenovele su bile jedan tip tih serija, a pouzdano smo znali kako će nakon podnevnih vijesti biti emitirana neka od njih. Koliko god bila predvidljiva i na trenutke naivna, gledali smo gotovo svaku od njih i ponekad se udubili u intrige i zaplete kakve samo prave telenovele (sapunice) mogu donijeti.

telenovele - Esmeralda

Uz telenovele smo bez problema svladali španjolski jezik, a radnje i likove nekih od kultnih telenovela pamtimo i danas. Iz tog smo se razloga odlučili kreirati ovu listu koju čine neke od najpopularnijih i najgledanijih telenovela koje su se prikazivale u Hrvatskoj, a od kojih svi znamo barem jednu!

Pogledajmo koje su se kultne telenovele našle na ovom popisu.

10. Rebelde (Rebelde)

Kreator: Pedro Damian
Broj epizoda: 440
Glumci: Dulce María, Jorge Ponce, Anahí

Radnja ukratko: Kod telenovele Rebelde, Elite Way School je privatni i međunarodno prestižni internat u kojem učenici dobivaju visoku razinu obrazovanja kako bi bili spremni za sjajnu budućnost. Škola ima program stipendiranja za osobe s manje financijskih sredstava te im nudi izvrsnu akademsku razinu.

Međutim, malo učenika diplomira jer ih progoni tajno društvo pod nazivom “La Logia” (Loža), čija je svrha očuvanje čistoće privilegirane klase. Među učenicima su Mía (Anahí), Roberta (Dulce María), Miguel (Alfonso Herrera), Diego (Christopher von Uckermann), Lupita (Maite Perroni) i Giovanni (Christian Chávez). Šest adolescenata koji unatoč različitosti otkrivaju nešto što će ih prije svega spojiti – ljubav prema glazbi.

9. Opijeni ljubavlju (Destilando amor)

Kreator: Kary Fajer
Broj epizoda: 171
Glumci: Angélica Rivera, Eduardo Yáñez, Sergio Sendel

Radnja ukratko: Ova telenovela prati živote dva glavna lika, Terese Hernandez (Angélica Rivera) i Rodriga Montalva (Eduardo Yáñez), koji se bore za ljubav i uspjeh u svijetu proizvodnje tequile u meksičkoj državi Jalisco.

Teresa je mlada žena iz siromašne obitelji koja radi u tvornici tequile, a njezin život se mijenja kad upozna Rodriga, bogatog i utjecajnog vlasnika tvornice. Nakon što se Rodrigo razvede od svoje prethodne žene, on i Teresa postaju par i počinju zajedno raditi na proizvodnji tequile. Međutim, njihova veza nailazi na prepreke kad Rodrigo otkrije da je Teresa kći njegovog najvećeg konkurenta u poslu.

Teresa, koja ne zna svoje pravo porijeklo, počinje se suočavati s izazovima koje pred nju stavlja Rodrigo. Istovremeno, njezina obitelj se bori s financijskim problemima, a njezina majka pokušava sačuvati obiteljsku tvornicu tequile koja im je jedini izvor prihoda. Kako bi pomogla svojoj obitelji i zaštitila svoju vezu s Rodrigom, Teresa odlučuje pronaći način da pobijedi u poslovnoj utrci s konkurentskom tvornicom i osvoji nagradu za najbolju tequilu u regiji.

8. Rubí (Rubí)

Kreator: Ximena Suárez, Virginia Quintana
Broj epizoda: 115
Glumci: Bárbara Mori, Eduardo Santamarina, Jacqueline Bracamontes, Sebastián Rulli

Radnja ukratko: Naslovna junakinja telenovele, Rubí Pérez (Bárbara Mori) je vrlo lijepa, ali siromašna žena koja je opsjednuta novcem. Studira na ekskluzivnom sveučilištu zahvaljujući financijskoj potpori Cristine (Paty Diaz), svoje marljive starije sestre. Rubí se nada da će se obogatiti ako se sprijatelji s bogatim ljudima. Najbolja je prijateljica s Maribel de la Fuente (Jacqueline Bracamontes), ljubaznom i bogatom mladom ženom. Maribel ima paraliziranu nogu, što joj onemogućuje normalan društveni život. Rubí je zapravo ljubomorna na Maribelin društveni status, dok istovremeno žali njezin invaliditet.

Rubí upoznaje Maribelinog dečka Héctora Ferrera (Sebastián Rulli), arhitekta, i njegovog najboljeg prijatelja Alejandra Cárdenasa (Eduardo Santamarina), koji je liječnik. Héctor je zaintrigira jer zna da je on vrlo bogat, a udaja za bogataša oduvijek je bila njezina ambicija kako bi ostavila siromaštvo iza sebe. Međutim, ona se zaljubljuje u Alejandra. Héctor i Maribel se zaruče, a Rubí počinje izlaziti s Alejandrom. No, kad sazna da je Alejandro iz srednje klase i da nije bogat, ostavi ga, iako joj to slama srce. Njezina majka pokušava uvjeriti Rubí da novac nije sve u životu i da će požaliti što je ostavila Alejandra. Međutim, Rubí odbija poslušati i pokušat će zavesti Héctora.

7. Odavde do vječnosti (Mañana es para siempre)

Kreator: Kary Fajer
Broj epizoda: 160
Glumci: Lucero, Fernando Colunga, Sergio Sendel, Silvia Navarro

Radnja ukratko: Mañana es para siempre je telenovela koja prati živote dvoje glavnih likova, Fernande Elizalde (Silvia Navarro) i Eduarda Juareza (Fernando Colunga), koji se bore za pravdu i osvetu nakon što su im uništeni životi od strane obitelji Elizalde.

Fernanda i Eduardo su prijatelji iz djetinjstva koji se ponovo sretnu nakon mnogo godina. Fernanda dolazi iz moćne obitelji Elizalde, koja je odgovorna za smrt Eduardove obitelji i uništavanje njihovog poslovanja. Eduardo je odrastao osvetoljubiv i planira se infiltrirati u obitelj Elizalde kako bi se osvetio za zločine koje su počinili protiv njegove obitelji. Stoga se prikriva kao Martín, tajanstveni poslovni čovjek koji se pojavljuje u Fernandinom životu.

Fernanda se zaljubljuje u Eduarda/Martína, ali ne zna da je on zapravo osoba koja traži pravdu protiv njezine obitelji. Kako bi se približio Fernandi, Eduardo koristi svoje znanje o poslovanju i razvija uspješnu tvrtku koja je konkurentna Elizaldeovima. Međutim, njegov plan se komplicira kad se pojave neočekivane ljubavne veze i intrige unutar obitelji Elizalde, uključujući Fernandinu zlobnu polusestru Bárbaru (Lucero), koja ima svoje planove za uništenje Fernande i njezine obitelji.

6. Gospodarica tvoga srca (Soy tu dueña)

Kreator: Kary Fajer
Broj epizoda: 160
Glumci: Lucero, Fernando Colunga, Gabriela Spanic, Sergio Goyri, Jacqueline Andere, Ana Martin, Eduardo Capetillo

Radnja ukratko: Kod ove telenovele, Valentina Perez (Lucero) je jedna od najbogatijih žena u Meksiku, ali nakon što njezin otac umre, otkriva da je ostala bez nasljedstva. Njezin zlobni zaručnik Alonso (David Zepeda) uspije preuzeti kontrolu nad njezinim imetkom i životom. Usred svega toga, Valentina odlučuje pobjeći na ranč u provinciji i pokušati ponovo izgraditi svoj život. Na ranču, Valentina upoznaje Joséa Miguela (Fernando Colunga), mladog i siromašnog farmera, koji je nedavno preuzeo kontrolu nad farmom od svojeg oca.

Iako se na početku svađaju, Valentina i José Miguel postupno počinju razvijati romantične osjećaje jedno prema drugome. Međutim, njihova ljubav nailazi na brojne prepreke, uključujući Alonsa koji pokušava sabotirati njihovu vezu. Tijekom serije, Valentina se mora boriti s brojnim izazovima uključujući zavist, izdaju i ljubomoru drugih likova. Na kraju, ona se suočava sa svojim prošlim greškama i uči kako se nositi sa životnim izazovima na pravi način.

5. Labirinti strasti (Laberintos de pasión)

Kreator: Caridad Bravo Adams
Broj epizoda: 80
Glumci: Leticia Calderón, Francisco Gattorno, César Évora, Mónika Sánchez, Manuel Ojeda

Radnja ukratko: Glavni likovi telenovele Laberintos de pasión su Sabrina (Leticia Calderón), mlada i ambiciozna djevojka koja se vraća u rodni grad nakon što je provela nekoliko godina u inozemstvu, te njen bivši dečko Alejandro (Valentino Lanús), koji se borio u ratu.

Sabrina je željna novca i moći, te odlučuje udati se za Fernanda (César Évora), bogatog i moćnog čovjeka koji joj pruža sigurnost i luksuz koji želi. Međutim, nakon što se Sabrina vrati u rodni grad, ona počinje osjećati strast prema Alejandru, iako on već ima djevojku, Paulinu (Ana Layevska). Njihova strastvena ljubav izaziva ljubomoru, tugu i tajne među likovima, a Sabrina i Alejandro odlučuju pobjeći zajedno u potrazi za srećom.

4. Oprezno s anđelom (Cuidado con el ángel)

Kreator: Delia Fiallo
Broj epizoda: 195
Glumci: Maite Perroni, William Levy, Helena Rojo, Ana Patricia Rojo, Laura Zapata, Nailea Norvind

Radnja ukratko: Cuidado con el ángel je telenovela prati život Marichuy (Maite Perroni), siromašne djevojke koja je odrasla u sirotištu i koja sanja o ljubavi i obitelji. Kad se Marichuy sretne s Juanom Miguelom (William Levy), bogatim i uspješnim odvjetnikom, on joj pruža svoju pomoć nakon što ju je napala grupa lopova. Juan Miguel se počne zaljubljivati u Marichuy, unatoč društvenoj razlici između njih, te joj pruži priliku da živi u njegovom domu. Marichuy počinje raditi kao sluškinja u Juanovoj kući kako bi mogla zaraditi novac za svoju operaciju oka i ponovno vidjeti.

Dok Marichuy i Juan Miguel počinju razvijati svoju vezu, oboje se moraju suočiti sa svojim osobnim problemima. Marichuy je optužena za zločin koji nije počinila, dok Juan Miguel mora riješiti sudski spor sa svojim bratom. Između njih se također javlja ljubomora i nepovjerenje, što dodatno komplicira njihovu vezu. U međuvremenu, u kući Juanove obitelji, Marichuy susreće Estefaniju (Helena Rojo), Juanovu majku, koja se bori protiv neizlječive bolesti. Isabella je pokvarena i manipulativna osoba koja želi uništiti vezu Marichuy i Juana.

3. Otimačica (La Usurpadora)

Kreator: Ines Rodena
Broj epizoda: 102
Glumci: Gabriela Spanic, Fernando Colunga, Libertad Lamarque, Chantal Andere

Radnja ukratko: U ovoj telenoveli, Paola i Paulina (obje glumi Gabriela Spanic) blizanke su razdvojene po rođenju. Paulina je dobrodušna i poštena žena koja živi u siromaštvu i zaručena je za jednostavnog čovjeka Osvalda (Antonio De Carlo), koji se viđa s drugom ženom. Paola je, s druge strane, bogata, neozbiljna i zla žena koja ima mnogo ljubavnika, uključujući i svog šogora Willyja (Juan Pablo Gamboa). Udana je za Carlosa Daniela Brachoa (Fernando Colunga), bogatog čovjeka.

Kad se blizankama slučajno ukrste putevi, Paola pokušava uvjeriti Paulinu da zauzme njezino mjesto u kući Brachosovih kako bi mogla otići na jednogodišnji odmor sa svojim novim ljubavnikom Alessandrom (Enrique Lizalde). Paulina isprva odbija jer ne može ostaviti smrtno bolesnu majku, ali kasnije je ucjenjuju i prijete joj zatvorom nakon što Paola stavi svoju narukvicu u Paulininu torbicu i optuži je za krađu. Napuštena od svog zaručnika Osvalda koji je ostavlja da bi bio sa svojom ljubavnicom i ostaje bez ičega nakon majčine smrti, Paulina se pokorava Paolinom planu.

Ona, međutim, nije svjesna razaranja pod kojim je bilo kućanstvo Bracho (zahvaljujući Paoli) i odlučuje cijelu godinu raditi ispravljajući sve nepravde. Paulina (predstavljajući se kao Paola) nastoji sve uvjeriti da se promijenila i postala nova osoba. Kako to često biva kada su u pitanju telenovele, tijekom godine Paulina se zaljubljuje u Carlosa Daniela.

2. Marisol (Marisol)

Kreator: Ines Rodena
Broj epizoda: 145
Glumci: Erika Buenfil, Eduardo Santamarina, Claudia Islas

Radnja ukratko: Marisol je popularna meksička telenovela u kojoj je glavna junakinja Marisol (Erika Buenfil), mlada i lijepa žena koja živi u siromaštvu, ali ima veliko srce i želju da pomogne drugima. Ona na svom licu ima ožiljak od komadića razbijenog zrcala na koje je pala kad je bila djevojčica. Njezina majka umire i Marisol mora prodavati papirnato cvijeće da bi zaradila novac kako bi uzdržavala sebe i nju.

Sofia (Irma Lozano), Marisolina majka, nosi veliku tajnu i shvaća da mora reći Marisol istinu prije nego što umre i ostavi je samu. Nažalost, Sofia umire ne otkrivajući da je Marisol zapravo unuka Don Alonsa Garcésa del Vallea (Aarón Hernán), patrijarha vrlo bogate obitelji, koja uključuje zgodnog i ljubaznog slikara Joséa Andrésa (Eduardo Santamarina).

Da se stvari zakompliciraju, José Andrés i Marisol zaljubljuju se jedno u drugo (iako su zaručeni za druge ljude), oboje potpuno u mraku o svom pravom identitetu.

1. Esmeralda (Esmeralda)

Kreator: Delia Fiallo
Broj epizoda: 137
Glumci: Leticia Calderón, Fernando Colunga, Enrique Lizalde, Laura Zapata, Salvador Pineda, Ignacio López Tarso

Radnja ukratko: Esmeralda je vrlo vjerojatno najpopularnija telenovela ikad snimljena. radi se o meksičkoj telenoveli u kojoj se radnja vrti oko naslovne junakinje, Esmeralde (Leticia Calderón), lijepe i siromašne djevojke koja je slijepa. Za Esmeraldu se smatralo da je mrtvorođenče, a umjesto nje, njenim roditeljima je predan dječak čija je majka te iste večeri umrla na porodu. Međutim, 18 godina kasnije, Esmeralda i taj isti dječak, Jose Armando, se zaljubljuju jedno u drugo.

Međutim, opsesija, želja, obiteljski interesi, lažna ljubav žene i ponos, uništavaju svaki pokušaj šanse da par ostane zajedno. Esmeralda i José Armando žrtve su u ovom moru ogorčenosti koje ih malo po malo utapa u tamu ravnodušnosti.

Fascinantno je da je Esmeralda telenovela za koju su ljudi čak i plaćali mise u nadi da će glavna junakinja progledati i da će serija završiti sretno. To samo govori zašto se ova telenovela jednostavno morala naći na prvom mjestu popisa.

Similar Posts