rooney mara

Rooney Mara filmovi – Top 10 najboljih 

Rooney Mara je američka glumica, rođena 17. travnja 1985. godine u Bedfordu, New York, SAD. Rođena je kao Patricia Rooney Mara, no kasnije je promijenila svoje ime u Rooney Mara kako bi čuvala uspomenu na svoju pokojnu baku.

Rooney je nakon završetka srednje škole upisala na sveučilište u New Yorku, no ubrzo se prebacila na sveučilište u Los Angelesu, gdje je studirala psihologiju i zakon, a nakon samo godinu dana studiranja, odlučila se posvetiti karijeri glumice.

Njezina prva uloga bila je u filmu Urban Legends: Bloody Mary, 2005. godine, no pravi uspjeh postigla je 2011. godine, kada je glumila Ericu u filmu The Social Network. 2011. godine, Mara je osvojila nagradu Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu za ulogu Lisbeth Salander u filmu The Girl with the Dragon Tattoo.

Osim toga, Rooney Mara glumila je i u drugim filmovima poput Side Effects, Her, Carol i mnogim drugim. Također je poznata i po svojim humanitarnim djelatnostima, a ali i po svom stilu odijevanja te se često nalazi na listama najbolje odjevenih osoba u Hollywoodu. Rooney Mara je trenutno u vezi s glumcem Joaquinom Phoenixom, s kojim je u rujnu 2020. godine dobila prvo dijete.

rooney mara
Foto: Shutterstock

Rooney Mara filmovi – 10 najboljih

Rooney Mara se zasad, u svojoj još uvijek mladoj glumačkoj karijeri, našla u gotovo 40 filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, pokušali smo izdvojiti 10 najboljih filmova. Koji su se sve filmovi našli na našem popisu, pogledajte u nastavku teksta!

10. A Nightmare on Elm Street (2010)

Žanr: Krimi, drama, horor, misterija 
Redatelj: Samuel Bayer 
Uloge: Jackie Earle Haley, Rooney Mara, Kyle Gallner 

Radnja ukratko: Pet prijatelja tinejdžera koji žive u jednoj ulici, sanjaju o zlobnom čovjeku unakaženog lica, zastrašujućeg glasa, koji nosi vrtlarske rukavice s noževima umjesto prstiju. Kada jedan od njih umre, ubrzo shvate da se ono što im se događa u snovima događa stvarno i jedini način da ostanu živi je da ostanu budni. Što vrijeme više odmiče, ta misija postaje sve teža.

9. Women Talking (2022)

Žanr: Drama
Redatelj: Sarah Polley 
Uloge: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley 

Radnja ukratko: Nakon što shvate da ih je netko noću zlostavljao, traumatizirane majke, supruge, kćeri i sestre usko povezane menonitske kolonije okupljaju se u tajnosti kako bi glasovale hoće li oprostiti, boriti se ili otići. Činjenica da su ispunjene strahom i vjerskim uvjerenjima, dodatno će im otežat u donošenju jasne odluke. Prestravljene žene ostaju bez ikakve alternative.  

8. Ain’t Them Bodies Saints (2013)

Žanr: Krimi, drama, romantični, vestern 
Redatelj: David Lowery 
Uloge: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster 

Radnja ukratko: Priča prati odmetnika Boba Muldoona (Casey Affleck) koji bježi iz zatvora i kreće preko teksaških brda kako bi se ponovno susreo sa svojom ženom Ruth (Rooney Mara) i kćeri koju nikada nije upoznao.

7. Lion (2016)

Žanr: Biografija, drama 
Redatelj: Garth Davis 
Uloge: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara 

Radnja ukratko: Film se temelji na istinitoj priči o Saroou Brierleyu (Dev Patel), dječaku koji je u dobi od pet godina bio odvojen od svoje obitelji u Indiji jer je zaspao u vlaku i probudio se čak 1600 kilometara od kuće. Kasnije ga je usvojio australski bračni par. Nakon 25 godina krenuo je u potragu za svojom obitelji.

6. Nightmare Alley (2021)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Guillermo del Toro 
Uloge: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara 

Radnja ukratko: Stanton Carlisle (Bradley Cooper) je čovjek koji ima smisla za manipuliranje ljudima. On je tajnoviti lutalica s nasilnom prošlošću koji pronalazi putujući karneval iz 1930-ih. U potrebi za novcem i smještajem, Stanton se pridružuje grupi i uči sve o čitanju misli s Madame Zeena (Toni Collette). Odlučan je da se katapultira u središte pozornosti. Lažljivi manipulator postaje nezamjenjiv za lakovjernu elitu koja ništa ne sumnja sve dok ga zagonetna psihoanalitičarka Lilith Ritter (Cate Blanchett) ne povuče u svoju opasnu i žestoku igru.

5. Her (2013) 

Žanr: Drama, romantični, znanstvena fantastika 
Redatelj: Spike Jonze 
Uloge: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Rooney Mara 

Radnja ukratko: U bliskoj budućnosti, usamljeni čovjek Theodore (Joaquin Phoenix) radi na pisanju lijepih rukom pisanih pisama u tvrtki, a razvodi se od svoje supruge Catherine (Rooney Mara). Jednog dana ugleda reklamu za novi operativni sustav OS-1 koji je najavljen kao prvi umjetno inteligentni operativni sustav i odluči ga kupiti. Nakon što ga instalira, vodi razgovor sa zavodljivim ženskim glasom, a kada je pita za ime, ona kaže da se zove Samantha (Scarlett Johansson). Uskoro Samantha razvije svoje osjećaje i oni se zaljube jedno u drugo. Theodore se osjeća podijeljenim jer voli računalni sustav, sve dok Samantha ne prestaje rasti i razvijati se. 

4. Side Effects (2013)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: Steven Soderbergh 
Uloge: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law 

Radnja ukratko: Nakon što je njezin suprug Martin (Channing Tatum) odslužio četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovanja povlaštenim informacijama, Emily Taylor (Rooney Mara) se zabija u zid u pokušaju samoubojstva. Njezin psihijatar Jonathan Banks (Jude Law) prepisuje niz antidepresiva, ali nijedan ne djeluje. Tada kontaktira Emilynu prijašnju psihijatricu Victoriju Siebert (Catherine Zeta-Jones), koja predlaže novi eksperimentalni lijek, Ablixa. Radi se o lijeku kojem je nuspojava mjesečarenje. Jedne noći, Emily nasmrt izbode Martina dok je mjesečarila. Jonathan se na sudu bori za Emilynu oslobađajuću presudu, a ona se izjašnjava da je neuračunljiva.  

3. A Ghost Story (2017)

Žanr: Drama, fantazija, romantični 
Redatelj: David Lowery 
Uloge: Casey Affleck, Rooney Mara, McColm Cephas Jr. 

Radnja ukratko: Nedavno preminuli čovjek, vraća se kao duh u bijeloj plahti u svoj dom u predgrađu kako bi utješio svoju ožalošćenu ženu. Međutim, samo da bi otkrio da se u svom prividnom stanju odvojio od vremena te je prisiljen pasivno promatrati kako život kojeg je poznavao i žena koju je volio polako nestaju od njega.

2. The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: David Fincher 
Uloge: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Nakon što ga je bogati industrijalac tužio za klevetu i dobio parnicu, istraživački novinar Mikael Blomqvist (Daniel Craig) napušta svoj časopis Millennium i prihvaća ponudu Henrika Vangera (Christopher Plummer) da napiše povijest obitelji Vanger. Vangerovi su stara industrijska obitelj koja ima puno kostura u svom ormaru. Ono što Henrika najviše zanima je što se dogodilo njegovoj nećakinji, Harriet Vanger (Moa Garpendal), za koju je siguran da ju je ubio član njegove obitelji davne 1966. Pridružuje mu se računalna hakerica Lisbeth Salander (Rooney Mara), žena koja ga je vrlo temeljito provjerila.

1. Carol (2015)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Todd Haynes 
Uloge: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson 

Radnja ukratko: Pedesete godine prošlog stoljeća. Therese Belivet (Rooney Mara) je prodavačica s fotografskim hobijem koja radi u robnoj kući na Manhattanu po imenu Frankenberg’s. To je mjesto gdje je upoznala Carol Aird (Cate Blanchett), razvedenu ženu. Carolin odnos bez ljubavi s njezinim bivšim suprugom, odvodi je u neočekivanu vezu s Therese.

Similar Posts