Preminuo glumac Egzorcista, Star Wars i Igre prijestolja Max von Sydow u 90. godini

Preminuo glumac Egzorcista, Star Wars i Igre prijestolja Max von Sydow u 90. godini

Legendarni glumac Max von Sydow je preminuo u 90. godini života. Švedski glumac bio je trajna filmska nazočnost čija je karijera trajala nekoliko kino razdoblja – od opetovanog glumišta za Ingmara Bergmana od početka 50-ih, do sudjelovanja u trilogiji Star Wars nastavaka u posljednjih nekoliko godina.

Von Sydow se probio 1957. godine filmom The Seventh Seal, u kojem je igrao Antoniusa Blocka – srednjovjekovnog viteza koji izaziva Smrt igranjem šaha. Nastavio bi surađivati ​​s Bergmanom još nekoliko puta – u filmovima Wild Strawberries i Mr. Sleeman Is Coming (također izašli 1957), Brink Of Life, The Magician i Rabies (1958), The Virgin Spring (1960), Through A Glass Darkly (1961), Winter Light (1963), Hour Of The Wolf and Shame (1968), The Passion Of Anna (1969) i The Touch (1971).

Dalje, Sydowov posao je uključivao neke kultne uloge. 1965. godine glumio je Isusa u epskom filmu The Greatest Story Ever Told. Kultna je i uloga oca Merrina, sukobljenog svećenika koji se borio da zadrži svoju vjeru, u The Exorcist – ulogu koju je reprizirao u nastavku Exorcist II: The Heretic. Nije mu bila strana ni znanstvena fantastika – 1980. glumio je Emperor Ming The Merciless u Flash Gordonu, i glumio doktora Kynesa u Dune filmu Davida Lyncha iz 1984. godine. Godine 1983. glumio je ikonskog negativca Blofeda u filmu Never Say Never Again,, a 1986. glumio je u filmu Woodyja Allena Hannah And Her Sisters.

I kasnije u karijeri je nastavio raditi s odličnim redateljima, 2002. godine glumio je ulogu PreCrime šefa Lamar Burgessa u Steven Spielbergovom filmu Minority Report, a 2010. godine se pojavio u Martin Scorseseovom filmu Shutter Island kao Dr. Naehring i kao Sir Walter Loxley u Ridley Scottovom Robin Hoodu. Utjecao je i na čitavu novu generaciju fanova žanra u posljednjem desetljeću, glumići Three-Eyed Ravena za kratko, ali važno obilježje u Game Of Thrones, i pojavljivanje u Star Wars: The Force Awakens kao Lor San Tekka – stariji čovjek na Jakku koji donosi kartu s Lukeom Skywalkerom gdje se nalazi Poe Dameron, započinjući s događajima iz trilogije nastavaka. Naše misli su s njegovim prijateljima i obitelji.

Similar Posts