10 Horor filmova prema istinitim pričama

10 Horor filmova prema istinitim pričama

5. The Silence of the Lambs (1990)

The Silence of the Lambs

Horor priča: Horor-triler film, koji je osvojio Oscara, u kojem je FBI-ova polaznica Clarice Starling (Jodie Foster) ubačena da radi s kanibalom dr. Lecterom (Anthony Hopkins) kako bi zajedno srušili Buffalo Billa (Ted Levine).

Istinita priča: Autor Thomas Harris bazirao je Buffalo Bill na nizu serijskih ubojica, uključujući Ed Gein (derao kožu svojih žrtava) i Ted Bundy (zavođenjem hvatao nevine žene). Harris je također utemeljio odnos između Starling i Lectera na tome između Bundy i Robert Keppel, kriminalnog profilera i profesora na Sveučilištu u Washingtonu.

4. Psycho (1960)

Psycho

Horor priča: Hitchcockov klasik, u kojem glumi Janet Leigh kao odbjegla zaposlenica koja je upravo opljačkala svog šefa. Karma intervenira kad se smjesti u motelu Bates, gdje dolazi do svog kraja u jednoj od najšokantnijih kino scena.

Istinita priča: Robert Bloch temelji svoj roman djelomično na Ed Geinu, serijskom ubojici koji je ubijao žene u Wisconsinu. No Bloch nije koristio Gein kao predložak njegove priče. Počeo je pisati svoj roman u vrijeme kad je Gein uhićen. Kad je priča puštena u vijesti, to je onda izazvalo Blochovu maštu.

3. The Exorcist (1973)

The Exorcist

Horor priča: Ovo je najbolji film o egzorcizmu ikada napravljen. Na temelju William Peter Blattyovog romana, William Friedkin režira Lindu Blair kao mladu djevojku koja pušta demonske snage kroz Ouija ploču … i uskoro sama postaje opsjednuta od đavla.

Istinita priča: Blattyova je knjiga bila inspirirana slučajem Rolanda Doea, pseudonimom dječaka koji je navodno bio opsjednut 1949. godine. Katolička je crkva dovedena da izvrši egzorcizam. U godinama nakon toga, opći konsenzus je da Doe pati od ekstremne, nedijagnosticirane mentalne bolesti.

2. Jaws (1975)

Jaws

Horor priča: Prvi službeni blockbuster, iako to ne nalikuje ni jednom od masivnih proračunskih blockbustera na koje smo trenutno navikli u kinima. Na temelju romana Petera Benchlevja, film Steven Spielberga slijedi policijskog šefa Martin Brody (Roy Scheider) dok je njegov grad na plaži, napadnut od strane velikog bijelog morskog psa.

Istinita priča: Benchleyjeva knjiga bila je inspirirana pričom ribara Frank Mundusa, koji je 1964. godine uhvatio velikog bijelog morskog psa na Long Islandu. Ostali pisci tvrde da je Benchley, 1916. godine, bio inspiriran napadima morskih pasa u Jersey Shoreu.

1. The Texas Chain Saw Massacre (1974)

The Texas Chain Saw Massacre

Horor priča: Film koji je definirao horor žanr, u kojem skupina tinejdžera postaje plijenom manijaka, koji upravlja motornom pilom, imena Leatherface. Bilo je brojnih nastavaka i remakea, od kojih se ni jedan nije uspio približiti snažnom originalu Tobe Hoopera.

Istinita priča: Iako je filmska priča fikcija, karakter Leatherfacea djelomično se temelji na stvarnom serijskom ubojici Ed Geinu, koji je pronađen u posjedu devet maski “ljudske kože” kada je uhićen.

Similar Posts