Avengers Endgame službeno krenuo u utrku za Oscare

Avengers Endgame službeno krenuo u utrku za Oscare

Kada se radi o Avengers Endgamesvi znamo o čemu se u suštini radi: epski crossover, bla, bla, kulminacija MCU-a, bla, bla, film sa najvećom zaradom ikad, bla, bla. A sada kada je Endgame ispisao svoje zlatne stranice u filmskoj povijesti, ostaje mu još samo borba za najprestižniju nagradu Američke filmske Akademije – Oscar.

Opće je poznata stvar da Akademija nije baš bila široke ruke kada se radi o stripovskim filmovima, ili smo barem tako mislili dok prošlogodišnji Black Panther nije napravio gotovo nezamisliv podvig sa čak sedam nominacija, uključujući onu za Najbolji film godine. Iako mu je taj naprestižniji umaknuo, Black Panther je svejedno osvojio tri zlatna kipića te ušao u povijest kao prvi Marvelov film koji je ikad osvojio Oscara. Ipak, još jedan prošlogodišnji MCU film, crossover Avengers Infinity War koji je prema skoro svima bio znatno bolji od Black Panthera, pokupio samo jednu nominaciju –  za vizualne efekte, i na kraju – izgubio. Što je mnoge Marvel fanove natjeralo da se zapitaju: “Pa dobro, tko je tu lud?”

Naravno, Disney i Marvel ni ove godine ne misle odustati od najprestižnije filmske nagrade, a sa Avengers Endgame, bez ikakvog okolišanja, ciljaju vrlo visoko i to u sam vrh – u nominaciju za Najbolji film godine, na koju je oko bacio i DCev Joker, a da ne spominjemo još gomilu drugih filmova koji su ove godine stigli ili tek trebaju stići, budući da tek sada dolazi sezona kada distributeri puštaju filmove za koje se nadaju da će konkurirati za Oscare (Ford vs. Ferrari, Midway, Bombshell, 1917).

Uz to, Marvel je odlučio svoju kampanju usmjeriti i na nominaciju za Najbolji dizajn kostima, Najbolju montažu, Najbolji miks zvuka i Najbolju montažu zvuka. Objektivno gledano, sigurno je da će tu imati puno bolje izglede da se dočepa zlatnog kipića, pogotovo što na plakatima kojima je najavljena kampanja za Oscare prikazuju samu završnu bitku fima koja je bila istinski savršen spoj vizualnih efekata i epske glazbe Alana Silvestrog kojima smo dobili jednu od vizualno najimpresivnijih borbi u povijesti kinematografije. Naravno, sa Akademijom se nikad ne zna, a posljednjih godina smo i vidjeli da skoro pa i nema smisla gotovo išta unaprijed prognozirati, jer su velike šanse da ćemo pogriješiti.

Endgame na kraju ipak neće hvatati nominaciju za ulogu Robert Downey Jr.-a koji je glumio Tony Starka/IronMana, a prema izvještajima je rečeno da je sam RDJ odlučio da ne želi ići u utrku u kojoj bi vrlo vjerojatno išao na noge Joaquin Phoenixu koji je zahvaljujući savršenom performansu u Jokeru jedan od glavnih favorita za Oscara za glavnu ulogu, a velike šanse se daju Leonardo DiCapriju, ali i Brad Pittu iz Quentin Taratinovog filma Once Upon a Time in Hollywood za kojeg se očekuje da će bit jedan od onih filmova koji će žariti i paliti na sljedećoj dodjeli Oscara.

Ispod možete vidjeti plakate kojima se najavljuje da je Endgame krenuo u utrku za Oscare:

Kakve šanse dajete Endgameu u njegovom lovu na Oscare? Ima li šanse da konkurira za Najbolji film?

Similar Posts