Star Wars: Četiri teorije koje objašnjavaju Dark-Side Rey u 'The Rise of Skywalker'

Star Wars: Četiri teorije koje objašnjavaju Dark-Side Rey u ‘The Rise of Skywalker’

Drugim službenim trailerom za nadolazeći Star Wars: The Rise of Skywalker, Disney je pokazao da u tom filmu možemo očekivati i Dark-side Rey, a postoji nekoliko teorija zašto ćemo glavnu heroinu ove nove trilogije gledati u njezinom zlom izdanju.

Jučer je na Disney D23 Expo predstavljen drugi trailer nadolazećeg i vrlo isčekivanog blockbuser filma Star Wars: The Rise of Skywalker. Taj trailer nas je podsjetio na sve što smo proživjeli sa ovom epskom franšizom još tamo od kraja ’70ih godina kada je izašao prvi Star Wars – A New Hope. Od tada pa do danas ova space franšiza je izrasla do uistinu neslućenih razmjera. Osim tog malog podsjetnika, trailer nam je prikazao i samo mali dio onoga što možemo očekivati u ovoj kulminaciji ne samo ove nove trilogije, nego cijele Skywalker sage koju je započeo George Lucas 1977. No ono što je bio možda i najintrigantniji dio trailera je činjenica da nam je po prvi put predstavljena tzv. Dark-side Rey, koju glumi Daisy Ridley.

Povezane vijesti:

  • Trailer: Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
  • Star Wars: Daisy Ridley najavljuje epski obračun u ‘The Rise of Skywalker’

Rey smo upoznali prije četiri godine u Epizodi VII – The Force Awakens gdje je bila obična skupljačica otpada dok se nizom nepredviđenih okolnosti nije našla u skupini pobunjenika koji se bore za opstanak Galaktičke Republike nakon što je iz pepela nekadašnjeg Imperija se uzdigao Prvi Odred, čiji je jedan od glavnih ljudi zloglasni Kylo Ren (Adam Driver), koji imaju cilj uništiti pobunjenike, svrgnuti Galaktičku Republiku i ono najvažnije, jednom za svagda stati na kraj redu Jedi Vitezova. Iako je Rey krunska pozitivka ove trilogije, u Epizodi VIII – The Last Jedi pokazan je njezin kompleksni odnos sa Kylo Renom, koji iako je na kraju ubio vrhovnog vođu Prvog Odreda – Snokea, još uvijek je namjeravao uništiti i Luke Skywalkera te stati na kraj Jedi redu. Jednostavnije rečeno, kada su Rey i Kylo Ren u pitanju, ne zna se tko pije tko plaća.

Iako je u traileru prikazan mali djelić konačnog obračuna između Light-side Rey i Kylo Rena, na jedan mali, ali vrlo intrigantni trenutak nam je prikazana Dark-side Rey, obučena u crnu pelerinu kakvu nose Sith lordovi, te sa dvostrukim crvenim mačem. Iako to djeluje kao jedan šokantni plot-twist, malo je čudno što nam je Disney to odlučio pokazati prije izlaska filma, jer gotovo cijeli film se drži pod čvrstim velom tajne. No ipak, lako je za vjerovati da situacija sa zlom Rey ipak nije tako crno-bijela, za to postoji nekoliko logičnih objašnjenja (iako me ne bi čudilo da se niti jedan od tih ne pokaže točnim).

TEORIJA 1: SITH REY JE SAMO ILUZIJA

Star Wars: Četiri teorije koje objašnjavaju Dark-Side Rey u 'The Rise of Skywalker'

Prelazak Rey na tamnu stranu sigurno nije mala stvar, pa zašto bi nam onda to otkrili prije izlaska filma? Naravno, nema ništa čudno u tome da triler spojla film, ali ovo je ipak jako veliki plot-twist, a redatelj J.J. Abrams i Disney su često dobro-poznati po svojoj spojler-fobiji. Iako je dosada koristila i trenirala sa plavim Lightsaberom kojeg je nekada koristio Luke Skywalker, zla Rey je prikazana sa crvenim mačem (koji je zaštitni znak Sitha), i to vrlo sličnim kakvoga je koristio Darth Maul u prvoj Epizodi. Naravno, u Star Warsu< ne bi bila novost da je zla Rey samo neka vrsta iluzije, vizije ili sna. S obzirom na najavljeni povratak glavnog negativca Palpetinea, lako je za vjerovati da će i on tu umiješati svoje prste. Moguće je da će prikazati Rey nekome kako bi ga zastrašio ili možda čak samoj Rey jer znamo koliko je čudno (i teško boriti se protiv samoga sebe)

TEORIJA 2: SITH REY JE KLON

Star Wars: Četiri teorije koje objašnjavaju Dark-Side Rey u 'The Rise of Skywalker'

Dok bi se zla Rey kao iluzija vjerojatno pojavila samo nakratko (u najviše jednoj sceni), zla Rey kao klon dobre Rey bi bila malo veći deal. Klonovi nisu apsolutno nikakva nepoznanica u Star Wars franšizi. Najočitiji primjer za to je i lovac na glave Boba Fett, a klonovi su se kroz franšizu pokazali kao jedno od Palpetinovih oružja, odnosno aseva u rukavu. Naravno, opet se ovdje možemo nadovezati na povratak Palpetinea, ali sigurno je da ga J.J. Abrams ne bi vratio da samo statira, a s obzirom na njegovu poziciju i izgled na službenom posteru, sigurno je da će opet napraviti grandiozno velike probleme za pozitivce. Ukoliko je i Reyin zli klon jedan od njegovih aseva u rukavu, sigurno je da će se dobra Rey naći u, malo je reći, dosta nezgodnoj poziciji. Dakako, uvijek ostaje mogućnost da je Palpetine obuzeo pravu Rey i okrenuo je protiv njenih, ali to je čak i još nezgodnije od ove mogućnosti sa klonom.

TEORIJA 3: REY JE STVARNO PREŠLA NA MRAČNU STRANU, ALI…

Star Wars: Četiri teorije koje objašnjavaju Dark-Side Rey u 'The Rise of Skywalker'

E sad, ovo je definitivno najveći deal od svih tih mogućih objašnjenja. No lako je za vjerovati da situacija sigurno nije tako pravocrtna. Naravno, svi znamo da je Star Wars kroz svoju dugu povijest vrlo često se poigravao i sa svojim glavnim likovima plesao na toj tankoj liniji između tamne i svijetle strane Sile, i dok je Palpetine neke likove uspio izmanipulirati, neke i nije. Što se tiče Rey, mogućnost da ju Palpetine izmanipulira i učini zlom generalno i nije toliko nemoguća, ali postoji tu veliki ALI…

Naime, J.J. Abrams, osim što je režirao ovaj film, sa Chris Terriom je napisao i scenarij, a Abrams je inače kroz svoju karijeru poznat kao filmaš koji se voli igrati sa osjećajima svojih gledatelja te jednostavno obožava kada publika doživi nešto što uopće nije očekivala. No ipak, samo tako jednostavan prelazak Rey na tamnu stranu bi zapravo se mogao pokazati i kao velika pogreška, prvenstveno zbog klišeja (isto se dogodilo i sa Anakinom), tako da bi to ispao, što bi dobri stari Deadpool rekao, totalni lazy writing, što uopće ne priliči Abramsu, pogotovo ne ako je u pitanju ovako velik, ambiciozan i epski projekt.

Dakako, postoji i drugi ‘ali’, a to je situacija sa angažmanom glumice Daisy Ridley. Daisy je još puno prije izlaska The Last Jedi izjavila da ima ugovor na tri filma i da nema apsolutno nikakvu namjeru nastaviti biti dio sage u budućim filmovima (sljedeći dolazi već 2022.). Naravno, ako bi se Disney htio umješati sa svojim dubokim džepovima, sigurno je da bi i najtvrdoglaviji popustili, ali isto tako, iako je Rey jedan od glavnih likova, još uvijek nije Robert Downey JR. da joj isplate kule i gradove ne bi li je zadržali u serijalu. Pogotovo stoga što, čak i ako Rey stvarno ode na mračnu stranu, sigurno je da bi se kad-tad trebala vratiti na svijetlu, a za to sve jednostavno nema prostora da stane u samo jedan film (osim ako ne bude neki time-jump). Osim toga, za ovaj serijal je najavljeno da će biti kulminacija ne samo ove trilogije nego i cijele dosadašnje Star Wars sage, zbog čega je malo vjerojatno da će ovaj film završiti sa cliffhangerom (da Rey pređe na mračnu stranu i tamo ostane).

TEORIJA 4: REY JE SITH, ALI ZAPRAVO NIJE ZLA

Star Wars: Četiri teorije koje objašnjavaju Dark-Side Rey u 'The Rise of Skywalker'

Iskreno, iako ovo možda na neki način predstavlja Sith kao naivčine, čak niti ovo nije potpuno nerealno. Sve zavisi kako će se razviti situacija sa Rey i Kylo Renom, i naravno sa Palpetinom. Iako ne znamo kako je Palpetine zapravo preživio kada ga je Darth Vader bacio u reaktor druge Death Star, sigurno je da je još uvijek vrlo moćan te će dati sve od sebe da dođe do svog konačnog cilja. Isto tako, Kylo Ren je u The Last Jedi rekao da bi bilo najbolje da skončaju i Jedi i Prvi Odred zajedno. Iako su se on i Rey borili rame uz rame protiv Snokeove vojske, Ren je pozvao Rey da mu se priduži, ali ona je odbila. S obzirom da su se u jednom trenutku borili zajedno, a već znamo da će u idućem filmu uslijediti konačni obračun gdje će se ponovno naći na suprotnim stranama, pitanje je kako će se sve to, u kombinaciji sa Palpetinom i Dark-Side Rey, odigrati. Jeli stvarno moguće da Rey iskoristi moći Sitha za dobro? Iskreno, malo mi je u to ovako teško povjerovati, ali iskustvo mi govori da niti najluđu ni najnerealniju opciju ne treba prekrižiti jer tko zna kakve sve mušice u glavi lete Abramsu i ostalima u Disneyu.

Kako glumačka postava komentira Dark-Side Rey:


Kao što vidite, svaka teorija ima svoju logiku, ali i svaka ima neki ‘ali’, ali tko zna što nam je to Abrams zaista pripremio u ovoj epskoj završnici Skywalker sage. I sama glumica Daisy Ridley je rekla da je ostala šokirana kada je prvi put vidjela kako izgleda u svom evil izdanju, a isto se dogodilo i publici na D23 koja je uživo gledala trailer i ostala, u najmanju ruku, paf (kao i mi). Daisy je ovako komentirala svoju evil pojavu:

Jučer sam otišla u Bad Robot i rekla: ‘Hej, mogu li vidjeti teaser’? Rekli su: “Da, da.” Bez upozorenja. I gledam i duboko udišem ‘O, moj Bože, jesi li to stvarno unutra?’ To je bila moja reakcija. A onda sam ga danas gledala, bilo je čudno jer sam bila nervozna kad je došao jer sam znala da će to biti. A onda čuti reakciju publike je bilo nevjerojatno.

Sada kada otprilike znamo (i u isto vrijeme, još uvijek nemamo pojma) što očekivati od Rey i njezine životne priče, sigurno je da još nestrpljivije isčekujemo 20. prosinac ove godine kada nam Star Wars: The Rise of Skywalker napokon dolazi u kina.

Similar Posts