Se7en (1995) - Svijet filma

Vremeplov: Se7en (1995)

Za danas smo vam izabrali kultni neo-noir, kriminalistički, triler film, Se7en. Razne informacije, stvari koje možda niste znali, o ovom fantastičnom filmu, koji je trenutno broj 22 na IMDb ljestvici top 250 filmova svih vremena, te pogledajte službeni trailer filma Se7en.

Kako vam se svidio film, što mislite o filmu, glumcima? I dalje ga rado gledate?

Žanr filma:

Krimi, drama, misterija

Redatelj:

David Fincher

Scenarist:

Andrew Kevin Walker

Glumci:

Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow

Vremeplov: Se7en (1995)

Sedam (eng. Se7en) je kriminalistički triler film, redatelja Davida Finchera iz 1995. godine, snimljen prema scenariju Andrewa Kevina Walkera. Zvijezde filma su  Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, John C. McGinley, R. Lee Ermey i Kevin Spacey. Film je nominiran za Oscara za najbolju montažu.

Priča prati dvojicu detektiva, jednog koji se sprema u mirovinu (Morgan Freeman) i jednog od njegovih zamjena (Brad Pitt), koji zajednički istražuju seriju ritualnih ubojstava inspiriranih sa Sedam smrtnih grijeha.

Budžet filma je bio $33 milijuna, a film je diljem svijeta zaradio $327.3 milijuna.

Slogani filma su:

 • Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.
 • Detective Somerset is looking for a way out. Detective David Mills is looking for a way in. Now, they’re caught in a game with a price of sin is death.
 • Seven deadly sins. Seven ways to die.
 • Gluttony * Greed * Sloth * Envy * Wrath * Pride * Lust
 • Let he who is without sin try to survive
 • Earnest Hemingway once wrote, “The world is a fine place and worth fighting for.” I believe the second part.

Donosimo vam SEDAM stvari koje možda niste znali o filmu:

 • sjećate se prvog ubojstva, pretilog muškarca s glavom u tanjuru punom špageta? nisu se koristili rekviziti, nego je to bilo pravo tijelo pretilog glumca Bob Mack, koji je na neku vrstu dihalice disao. Kasnije je njegovo tijelo zamijenjeno s umjetnim. S obzirom na to da je to bila želja redatelja, a glumac je snimao 10 sati tih kratkih 30 sekundi, redatelj je odlučio u nastavku filma “da mu da veliki penis,” izjava redatelja
 • redatelj David Fincher je odlučio potrošiti 15 000 dolara kako bi stvorio knjižnicu ubojice John Doe. Dva mjeseca su potrošena na stvaranje tih knjiga, sve kako bi film bio što autentičniji
 • gotovo da nismo vidjeli Brad Pitta u filmu. Njegova uloga inspektora Millsa je trebala pripasti Denzel Washingtonu. Prema Fincheru, ova verzija skripte je trebala biti potpuno drugačija i napravljena je za akcijski film, s potpuno drugačijim odnosima između dva detektiva.
 • producenti filma nisu željeli famoznu kutiju na kraju filma, s glavom trudne Millsove žene, već su je htjeli ostaviti na životu, čak su predložili da ju zamjene s glavom njegovog psa. Redatelj David Fincher, iako u to vrijeme samo s vrlo loše prihvaćenim Alien 3 pod svojim pojasom, je to odbio i uspio se izboriti za tu, danas kultnu scenu.
 • tijekom jedne scene u filmu, Brad Pitt se okliznuo i rukom prošao kroz staklo automobila – rezultat toga, posjekotina do kosti, zbog koje je morao nositi povez do kraja filma. To je samo ubačeno u scenarij, pa je tako ispalo kao ozljeda njegovog lika u filmu.
 • Kevin Spacey nije dobio nikakve kreditne scene unutar ili van filma – sam je tražio da bude izbačen iz svih najava i s kreditnih scena na početku filma, kako se ne bi, odmah na početku, znalo tko je glavni negativac. Studiju se to nije svidjelo, ali kako je sam izjavio “bilo je ili ću snimati film ili sjedam na avion i odlazim.” Želja mu se ispunila.
 • glava u kutiji nikada nije pokazana, ali je doživljaj filma bio toliko dobro napravljen, da se i danas gledatelji kunu da su vidjeli glavu

U nastavku pogledajte službeni trailer filma:

Similar Posts